A pszoriázis nem fertőző.
Egyformák vagyunk.

Ebben a cikkcsoportban a Szegedi Pszoriázis Egyesület (2014 júniusa előtt Klub) egyesületi összejövetelein - klubnapjain - történt érdekesebb eseményekről számolunk be.

Az öninjekciózás fortélyairól - előadás a szeptemberi találkozónkon

0
0
0
s2smodern

2018. szeptember 28-án tartotta a Szegedi Pszoriázis Egyesület közhasznú szervezet a nyári szünet utáni első összejövetelét. A találkozón az egyesület a Tanult Beteg Program keretében az egészségtudatosítás soron következő előadását Tóth Tiborné Márta klinikai szakasszisztens Tóth Tiborné Márta szakasszisztenstartotta, aki nem csak az injekciózás technikáját ismertette, hanem tucatnyi injekciós segédeszközt (a beszúrást megkönnyítő „pen” és egyéb fecskendőket) is bemutatott.

Az előadással kapcsolatos részletes ismertető megjelent az egyesület „A BŐR” című hírlevelének 2018. szeptember 15.-i IV/4. (21.) számában, ezért itt most csak kivonatosan ismertetjük a fontosabb részeket.

A páciens lépésről lépésre megismerheti, hogy hogyan kell használni az öninjekciózásra előre töltött fecskendőt, mi mindenre kell figyelni, és hogyan lehet elkerülni a hibákat.

Fontos!

Mielőtt beadná magának az injekciót, olvassa el figyelmesen az injekcióhoz mellékelt utasítást, és mindig alkalmazza a kezelőorvosától, a gondozást végző egészségügyi szakembertől vagy a gyógyszerészétől megtanult injekciós technikát!

Ha bármilyen problémája, vagy kérdése lenne ezzel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert!

Előkészületek

Válasszon egy tiszta, jól megvilágított és sima felületet (pl. asztal), ahova elő tudja készíteni a következő szükséges dolgokat:
– 1 db injekció előretöltött fecskendőben,
– 1 alkoholos törlő (általában az injekciós csomagban mellékelve van, de ha nincs, készítsen elő tiszta alkoholt és egy vatta-bucit).

Alaposan mosson kezet! Alkalmazás előtt ellenőrizze, hogy nincs-e az injekció fecskendőjén látható hiányosság (pl. elferdült tű vagy repedés).

A trexán alapú előretöltött injekciók (metotrexat, namaxir stb.) esetében a fecskendőben látható kis levegőbuboréknak tűnő „üresjárat” nem hiba, azt nem szabad az injekció beadása előtt kinyomni, mert ezzel csökkenti a bevitelre szabott gyógyszeradagot, másrészt viszont a szer nem érintkezhet a bőr felületével!

A legmegfelelőbb testrészek az injekció beadására:Az injekció beadására  legmegfelelőbb helyek

– a comb felső része,

– a has – a köldök körüli részt kivéve.

Ha valaki segít Önnek az injekció beadásában, beadhatja azt a karja hátsó részébe is, közvetlenül a váll alatt.

Minden beadáskor válasszon más-más beadási helyet. Ezáltal csökkentheti az irritáció kialakulásának kockázatát az injekció beadásának helyén.

Fontos!

Tilos az injekciót olyan helyre beadni, ahol a bőr érzékeny, véraláfutásos, kivörösödött, megkeményedett, heges vagy ahol sztriák (terhességi csíkok) vannak! Amennyiben az Ön bőrén jelen vannak a pszoriázis tünetei, próbálja meg elkerülni az injekció beadásakor a bőrből kiemelkedő, vastag, kivörösödött vagy hámló bőrfoltokat vagy elváltozásokat.

Az öninjekciózás lépései

    1. Csomagolja ki az előretöltött fecskendőt, és olvassa el figyelmesen a betegtájékoztatót. Az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten vegye ki a csomagolásából.

  1. FertőtlenítésFertőtlenítés

Válassza ki testén az injekció-beadás helyét, és fertőtlenítse azt a csomagban mellékelt alkoholos törlővel, vagy valamilyen fertőtlenítőszerrel átitatott gézdarabbal, illetve vattával.

Várjon legalább 60 másodpercig, hogy megszáradjon a fertőtlenítő!

 

  1. Vegye le a műanyag védőkupakot!

A védőkupak levétele

 

 

Az injekciós tűt védő műanyag védőkupakot óvatosan vegye le, úgy, hogy egyenesen lehúzza azt a fecskendőről. Ha a kupak nagyon szorosan illeszkedik, húzás közben kicsit forgassa azt el.

Fontos: ne érjen hozzá az előretöltött fecskendő-tűhöz, különösen annak hegyéhez!

 

 

4. A tű beszúrása

Két ujja segítségével képezzen egy bőrredőt, és gyors mozdulattal szúrja be a tűt a bőrbe merőlegesen (90 fokos szögben).

A tű beszúrása

 

  1. Az injekciós oldat befecskendezése

A tűt teljesen szúrja be a bőrébe (tövig), majd lassan nyomja lefelé a dugattyút, és fecskendezze be a bőre alá az injekciót. A bőrt tartsa mindvégig szorosan, amíg be nem adta az egész injekció-adagot.

Az oldat befecskendezéseEzt követően óvatosan egyenes irányba húzza ki a tűt. 

Az injekciós oldat (pl. metotrexát) nem érintkezhet a bőr felszínével és a nyálkahártyákkal. Ha mégis megtörtént a szennyeződés, az érintett területet bő vízzel azonnal le kell öblíteni.

Ha magát, vagy másvalakit megsértette a tűvel, azonnal beszéljen orvosával, és amennyiben az injekció beadása előtt történt a baleset, ne használja az előretöltött fecskendőt.

 

Nem árt, ha tudja!

A test egy adott területén belül következetesen változtatgassa az injekció beadásának helyét, nem árt, ha az erre ajánlott sémát is előre megbeszéli a kezelőorvosával! Az adott testterületen mindig más pontba szúrja a tűt, de a beadás területét ne változtassa meg (vagyis ne szúrja például egyszer a combjába, máskor pedig a felkarjába, csak az adott területen váltogassa az oldalakat, pl. has jobb–bal oldala, bal–jobb comb stb.

Fontos!

Kizárólag biztonsági rendszerrel rendelkező fecskendőket tartalmazó csomagolások esetén:

  • egy védőborítás automatikusan körbe zárja a tűt.

A tűvédő rendszer csak akkor aktiválható a dugattyú végpontig történő lenyomásával, ha a fecskendőt teljesen kiürítették.

  1. Megsemmisítés és a készítmény kezelésével kapcsolatos egyéb információk

A gyógyszer és az előretöltött fecskendő kezelését és megsemmisítését a helyi követelményeknek megfelelően kell végezni. A használt tűket és fecskendőket gyűjtse össze és adja le a kezelőorvosával, vagy a gondozást végző egészségügyi szakemberrel megbeszélt helyen. Ne dobja a háztartási szemét közé, mert ez veszélyes hulladék!

Az inzulin beadásával kapcsolatos ismertető A BŐR c. hírlevelünk bevezet––őben említett számában található meg.

Képek az előadás közönségéről (részletek):

A közönség (részlet)

A közönség (részlet)

Zártkörű pikkelysömörös betegtalálkozó volt Budapesten

0
0
0
s2smodern

Május utolsó szombatján debreceni, pécsi, szegedi pszoriázisbetegek érkeztek Budapestre, hogy a két házigazda, az Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesülete (APBE) és a Pikkelysömörrel Élők Társasága Facebook-csoport vendégeként „barátkozós”, egy-két ismeretgyarapító előadással megfűszerezett hétvégét töltsenek el a hazai pszoriázis egyesületek zártkörű egészségtudatosító szakmai tanácskozásán.

A szervező budapesti egyesületek által felkért előadók voltak: Német Borbála felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, integratív hipnoterapeuta, a DermaSoul vezetője, dr. Domján László, a Magyar Agykontrol vezetője, és Bencze János (a budapesti APBE tagja).

Szép idővel várta a 12 fős szegedi kiránduló csapatot május utolsó szombatja, s amilyen a reményekkel indultunk, az időjárásban nem kellett csalatkoznunk: a nyárias idő elkísért bennünket Budapestre is, és onnan másnak vissza Szegedre is. (Igaz: nem sokkal az után, hogy az intercity járattal elhagytuk Szegedet, bőséges zivatar zúdult a városra, és másnapi hazaérkezésünket is messziről – Röszke irányából mélytorkú égi mormogás fogadta).

A Nyugati pályaudvarról az első villamossal azonnal a Jászai Mari tér felé vettük az irányt, onnan pedig a találkozó és az előadások megtartására kijelölt Tóth-kocsma nevű vendéglátóhely felé. (Jóindulatú megjegyzés a vendéglátóhely nevéhez: egyáltalán nem kocsma, egy ízlésesen berendezett vendéglő, amely szombatonként délután 5 órától tart nyitva, így egyeduralkodói lehettünk a Tóth-kocsma különtermének.)

Lévén, hogy a szegedi intercity nem késett, a házigazdákon kívül elsőként érkeztünk meg, így volt idő pihenni is. Aztán 11 órától délig egymás után érkeztek a helybeli résztvevők, a pécsi csapat és a debreceni küldöttség. A különtermi asztaloknál helyet foglalva vártuk az előadások megkezdését.

A hivatalosan „A hazai pszoriázis egyesületek zártkörű egészségtudatosító szakmai tanácskozásának” nevezett összejövetel első előadója Német pszichologus1Borbála szakpszichológus volt. „Csodák nincsenek, a gyógyulás útjai nagyon hosszúak – kezdte előadását a pszichológus. Alapjában ismerjük az ún. rövid távú kezelések, azaz a dermatológia és kozmetológia reszortja, ahol nagyon fontos biomedikális kezelésekkel segítik a tünetek csökkentését, másrészt vannak a hosszú távú kezelések, amelyek a biológiai terápiákkal végzett kiegészítő kezelések, amelyekre szintén nagyon nagy szükség van, sajnos ez azonban jelenleg még az alapellátásban nem megalapozott. Előadásomban, a továbbiakban arra szeretnék fókuszálni, hogy milyen lehetőségek vannak, ha a páciens nyitott arra, hogy a mentálhigiéné és a pszichoterápia eszköztárával segítsen saját állapotának javításában. Sajnálatos módon manapság a bőrgyógyászatban egy-egy páciens problémáinak a meghallgatására alkalmanként 8-10 perc áll a dermatológus rendelkezésére, ez pedig nagyon kevés idő” – fejtette ki mintegy negyven perces előadásában Német Borbála.

A pszichológusnő előadásának teljes hanganyaga itt meghallgatható:

 

 

agykontroll 3Ezután következett dr. Domján László, a magyarországi Agykontroll vezetője, aki A belső gyógyító erő című előadásában érintette az agykontroll lényegét, példákkal illusztrálta az emberi elme képességeit. A kivetítéssel, érdekes példákkal, néhány agykontrollt használó páciens levelének ismertetésével kísért előadás során a hallgatóság néhány percre kipróbálhatta a testi-lelki ellazulás fortélyait is. Érdekes dolgokat hallhatott a közönség, bár ennek a „technikának” az elsajátításához egy ilyen előadás nyilván csak kedvcsináló lehet.

 

 

Az előadásról összefoglaló videofelvétel készült, itt tekinthető meg:

 A magyarországi agykontroll vezetőjének előadása után következett Bencze János, a budapesti Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesületének tagja, aki „Betegutam, tanulságokkal” című előadásában megpróbálta vázolni a pszoriázisos ízületi gyulladással élő páciensek életkörülményeit.bencze janos1

Bencze János számára megbetegedése után az évek az útkereséssel teltek. Műtétek sora következett, miközben sorra járta a kórházakat a SOTE-tól kezdve az Uzsokin és a Sportkórházon keresztül egészen a Budai Irgalmasrendi kórházig. Itt diagnosztizálták nála a psoriartica arthritist. Mint kiderült, egy korábbi pikkelysömör eredményeképpen alakult ki nála ez az ízületi betegség. (Az előadásról nem készült külön hang- vagy videofelvétel.)

 

doktornőAz előadások zárásaként dr. Rojkovich Bernadette, a Budai Irgalmasrendi Kórház III. Reumatológia osztályvezető főorvosa köszöntötte a pikkelysömörös betegszervezetek kül­döttségeit, és elmondta, hogy a Magyar Reumatológusok Egyesülete a 2018 októberének első hetében szervezendő konferencián betegfórumot rendez, ahova várja a betegek jelentkezését. Az ízületi gyulladással is társuló psoriasisos betegek számára tartandó megbeszélésekre pedig felajánlotta az Egyesület Ürömi úti székházát, ahol kb. 30 beteg számára lehet előadásokat szervezni. A reumatológusok egyesülete a Reumatológia Mindenkinek című újságot a betegek számára fogja kiadni, ezért témát szeretnének kérni, és az egyesületek egy-egy példányra igényt tarthatnak.

A kissé hosszúra nyúlt program után a jelenlévők nekiláttak a vendéglátó által biztosított előételnek: a hagymás-pástétomos kenyér dolga volt, hogy felkorbácsolja, vagy csillapítsa a jelenlévők étvágyát. Az étvágycsináló pillanatok alatt elfogyott, s utána vártuk az ebédet. Az egyre múló délutánban megérkezett az is: tésztaleves, csirkepaprikás nokedlivel, utána egy kis mákosguba…

Ebéd után (már négy óra felé járt az idő) elvillamosoztunk a szálláshelyünkre, ahol hosszabb-rövidebb eligazítás után mindenki elhelyezkedett, majd egy rövid felüdülést követően máris indult a csapat a tervezett hajókirándulásra. Mire a kikötőhöz értünk, a Margitsziget felé menetrend szerint közlekedő járat már elment, így újabb jó órányi várakozás következett, igaz: ez alatt lehetett a közelben akár fagylaltozni is. Végül, estefelé a csoport nagyobb része hajóra szállt, és elindult a Margit-szigetre. A nagyszerű élményt adó színes, zenélő szökőkút addig marasztalta a társaságot, hogy jócskán éjjel 11 óra felé érkeztek vissza a szállóba. Egybehangzó volt a vélemény: megérte.

szokokut

(Forrás: http://budapest.hu/Lapok/2018/indul-a-margitszigeti-zenelo-szokokut-uj-zenei-programja.aspx)

Vasárnap, május 27-én reggel, illetve kora délelőtt egymást követően indultak haza a csoportok: a debreceni vendégek a Keleti pályaudvar felé, a pécsiek elgyalogoltak a szállótól néhány villamosmegállónyira parkolt személygépkocsikhoz, a szegediek pedig 11 óra körül a Nyugati pályaudvarra villamosoztak.

Vasárnap délután, majd háromórányi in­tercityzést követően, a szombati előadásokból rögzült néhány ér­dekes gondolattal és részlettel, a hajókirándulás kalandjával, illetve a margitszigeti szépségekkel gazdagabban érkeztünk haza.

 Köszönet érte a szervezőknek.

Néhány kép a találkozóról:

- Budapesti, debreceni, pécsi, szegedi résztvevők:

toth kocsma 4

debreceniek

a pecsi csapat

toth kocsma 2

 

 

A honlap tartalmának tökéletes megjelenítéséhez „sütiket" (cookie) alkalmazunk. A sütit bármikor elutasíthatja, törölheti is számítógépéről, de ez esetben nem biztos, hogy a honlap minden funkciója megjeleníthető. Részletesebben itt: Wikipédia.