Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

2020. február 28-án tartotta évnyitó összejövetelét a Szegedi Pszoriázis Egyesület.

A pszoriázissal küzdő betegeknek ma világszerte elsősorban nem a betegséggel kell megbirkózniuk – hiszen erre vannak már a tüneteiket enyhítő, esetleg megszüntető kezelések is -, hanem a kirekesztő, megbélyegző társadalmi hozzáállással. A társadalom szinte kivétel nélkül undorral és félelemmel fordul el, és ez a kirekesztő magatartás fokozott szorongást, súlyos önértékelési zavarokat vált ki a betegségben érintettekből.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy összejöveteleinken oldott hangulatú, elfogadó közösségre leljenek pszoriázissal élő betegtársaink.

Hisszük és valljuk, hogy nem csak a külső tünetekre kell koncentrálni, hanem a lélek ápolására is, hiszen a stressz, akár fizikális, akár lelki “trauma”, lehet a pikkelysömör legfőbb kirobbantója.

Sokan nem mernek orvoshoz fordulni, annyira szégyellik magukat. Ezen okból kifolyólag kozmetikushoz sem járnak, mert félnek a megbélyegzéstől, elutasítástól. Pedig a bőrápolás hozzátartozik a mindennapi rutinhoz, ezért évnyitó összejövetelünk fő témája a pikkelysömörös bőr ápolása volt, melyet megvizsgáltunk egy bőrgyógyász, és egy kozmetikus szemszögéből.

Először dr. Varga Emesét hallhattuk, majd Török-Palánkai Lilit a Szépségreformáló kozmetikából.

Varga Emese doktornőtől megtudhattuk, hogy helyi kezelés alkalmaznak, ha a pikkelysömör kiterjedése a bőrfelület kevesebb mint 10%-át érinti. 

10% feletti érintettség esetén viszont már a tablettás vagy injekciós kezelést alkalmazzák. 

Elsődleges cél a gyulladás csökkentése, ami történhet szteroidos vagy D-vitamin alapú készítményekkel.  (A D-vitamin molekulaszerkezete hasonlít a puhatestűek, férgek és rovarok vedlési hormonjára, az ecdysonra. A D-vitamin szerepe a bőr esetében (is) a sejtoszlások koordinálása mellett azok összekötő kapcsainak az ún. "desmosomáknak" kalciumhoz kötött sejtösszetartó (így pl. a metasztázist gátló) hatásával is összefügghet.)

A kezelés első lépéseként hámlasztó hatású anyagok­kal (szalicilsav, tejsav, karbamid) az orvos a pikkelyes, hámló felrakódások eltávolí­tására törekszik.

A kortikoszteroidok gyulladáscsökken­tő, az immunrendszer túlzott működését elnyomó hatást fejtenek ki. Ezek a készít­mények alkalmazhatók helyileg (krém, kenőcs, gél, oldat, paszta stb. formájában) vagy szisztémásan (szájon át szedhető tablettákban).

Súlyosabb esetekben lökésterápiát alkalmaznak, ami 2-3 hétig tart.

A biológiai terápia lényege, hogy a szervezet védekező mechanizmusába, az immunitásba szól bele, leginkább a gyulladásokban is jelentkező, de a daganatok elpusztításában még fontosabb anyag, a TNF -alfa (tumor nekrózis faktor) gátlásával igen gyors, látványos javulás érhető el.

A pikkelysömör a bőrön kívül a körmö­ket és az ízületeket is érintheti. A köröm elváltozásai az esetek felében megfigyel­hetők, és közepesen súlyos vagy súlyos pszoriázisban minden harmadik betegnél jelentkeznek ízületi panaszok a betegség lefolyásának valamely pontján.

A pszoriázisos beteg bőre nagyon érzékeny és legtöbbször extrém száraz is, így kerülnie kell a hosszú ideig, illetve túl meleg vízzel történő zuhanyozást és az illatos fürdőket. Utóbbiak és a kozmetikai, illetve alkalikus, univerzális szappanok károsítják a beteg bőr megmaradt, vékony bőrvédő zsírrétegét. Lehetőleg már a tisztálkodó szer is hidratálja a bőrt, semmiképp ne szárítson és ne tartalmazzon irritáló anyagot.

Török-Palánkai Lili azon kozmetikusok közé tartozik, aki személyre szabottan segít  vendégeinek a helyes és számukra megfelelő arcápolás, bőrápolás kialakításában. Az    arctisztítás, arcápolás során is kizárólag 100% tisztaságú, természetes hatóanyagokkal  dolgozik. Célja, hogy az őt felkereső pszoriázisos vendég bőre kíméletes ápolásban részesüljön.

Mit tud adni egy kozmetikus?

  1. Képes a bőrtípus és bőrproblémák diagnosztizálására, és ezt meg is teszi az első találkozáskor. Ha olyan bőrproblémát talál, ami orvosi kezelést igényelhet, azonnal jelzi vendége számára, hogy keressen fel egy bőrgyógyászt.
  2. Olyan kezeléseket is el tud végezni (pl. savazás), amelyek hatékonyan aktiválják a bőr regenerációs folyamatait, és amelyeket otthon egyáltalán nem, vagy csak nagyon körülményesen lehetne elvégezni.
  3. Hasznos és működő tanácsokat ad termékekkel, otthoni bőrápolással kapcsolatosan.
  4. Folyamatosan fejleszti magát, és tovább is adja a megszerzett információkat, így vendégei megtudhatják tőle a legújabb eredményeket, megoldásokat, amelyek hozzásegíthetnek az ép bőr hosszú távú fenntartásához.

Mivel a cél a helyes bőrápolás és a bőr regenerációs képességének megőrzése, a használt termékek természetesek, nincsenek tele mesterséges tartósítókkal.

Lili be is mutatott egy rövidített kozmetikai kezelést, ezzel bátorítva a megjelent vendégeket, betegtársakat, hogy merjenek nyitni, élni a lehetőséggel egy kis testi, lelki kényeztetés irányába.

 

Egyesületünk fő célja, hogy a tagságon belül olyan közösségre találjanak a betegek, ahol szeretetteljes környezetben van lehetőségük nyílt, őszinte beszélgetésekre, jó hangulatú, tartalmas rendezvényekre.

Hívjuk és várjuk mindazon pszoriázissal érintett betegtársunkat, valamint családtagjaikat, akik szeretnének csatlakozni hozzánk. Segítő kezet nyújtunk azoknak is, akiknek kérdése van, akiknek tanácsra van szüksége, és azokat is, akik a tapasztalataikat szeretnék megosztani velünk.