Szegedi Pszoriázis Egyesület

Kedves Látogató!

Amannyi töprengés után végül is elindul a psorinet.hu oldal blogja. Véleményközlő írások
jelennek majd itt meg időről időre, olyan témákban, amelyek minden esetben érintik a
magyarországi pikkelysömörös betegek körülményeit, lehetőségeit, érdekeit.

Természetesen a közölt írásokhoz "komment", azaz vélemény, észrevétel, hozzászólás is fűzhető
(a cikk végén a "Hozzászólás" megnyitásával).

Várjuk a kedves Látogatók visszajelzéseit.


 

Visszapillantás - avagy öt éves mandátumunk leltára

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A Szegedi Pszoriázis Egyesület közhasznú szervezet 2014. május 21-én megválasztott – sorrendben harmadik – elnökségének megbízatása idén május 21-ével lejár.

2019. május 22-én hivatalba lép a ma megválasztott, civil szervezetünk történelme során a 4. elnökség. 

Időszerű és szükséges tehát a mai tisztújító közgyűlésen új elnökséget választani, amely a következő öt évben irányítja és hordozza majd az egyesületi munkát, ahogyan a most búcsúzó csapat tette eddig. Úgy vélem, nem csupán tisztújításra van szükség, de fiatalításra is, hiszen a mostani elnökségben ketten már mindenképpen (még az egyesületünkben „uralkodó” átlag életkort is meghaladva) visszavonulót kell fújjunk: jómagam már a hetvenhetediket taposom, Balogh Ferencné elnökségi tagunk is a szépkorúak közé tartozik.

Az elmúlt öt év során – sajnálatos módon – a kaszás sem került el bennünket, 2016 júniusában távozott közülünk Hegyeshalmi László, aki súlyos betegen is, mindaddig, amíg mozgásképes volt, vállalta a munkát. Amikor hetekkel a szomorú esemény után halálhírét vettük, úgy döntöttünk, hogy erre a soron következő tisztújításig hátralevő mindösszesen mintegy másfél esztendőre már nem választunk egy új tagot, ne kelljen a közigazgatási eljárásokat végiggyalogolnunk. Zsikó Józsefné Marika személyében kaptunk segítséget, ő vállalta, hogy Balástyáról is beutazik Szegedre, az elnökségi összejövetelekre.

Vállalását pedig becsülettel teljesítette, egy-két kivétellel minden elnökségi összejövetelen segítette a munkánkat, télen is, nyáron is.

A tisztújítás pillanata előtt érdemes egy picit a most leköszönő elnökség háta mögé pillantani: mit is hagyunk örökül az új csapatnak? Egyesületi irattárunkban kutatva, engedelmetekkel összefoglalom a „honnan indultunk – hova jutottunk” kérdésre adható választ.

2014 májusában vettük át a stafétát a második elnökségtől. (Abban szerénységem szintén elnöki tisztséget töltött be, s velem volt néhai Hegyeshalmi László és Balogh Ferencné Etelka is, az akkori elnökhelyettes azóta már nem tagja egyesületünknek, az akkori titkár pedig régóta súlyos beteg, nem is jár közénk, bár tagja az egyesületnek.) Azonnal hozzáláttunk a munka folytatásához. Júniusban sikerült a törvényekkel összehangolt Alapszabályt menyújtani és beadni a Szegedi Törvényszékhez, és így bejegyzett egyesületté lettünk. Az év folyamán megszerveztünk négy egyesületi találkozót, októberre összehoztunk egy jubileumi kiadvány, hiszen az egyesület ebben az évben ünnepelte 10. évfordulóját annak, hogy a pikkelysömörös betegszervezet Szegeden megalakult és működött.

Rövidre fogva a szót, 2014-től máig összesen 32 egyesületi találkozót szerveztünk meg, s ezeknek az előkészítéséhez az elmúlt öt év során 38 elnökségi összejövetelt tartottunk. Az egyesületi találkozók közül 27 szolgálta az egészségtudatosságot, vagyis öt év alatt 27 szakorvosi, szakértői előadást sikerült az egyesületi tagság számára biztosítani.

Az elnökség nem csupán az egyesületi találkozók megszervezésével foglalkozott. Támogatásokkal sikerült öt csoportos kirándulást is megszervezni. Az alábbi táblázat mutatja, hogy az öt év alatt összesen 77 egyesületi tag számára biztosítottunk olyan kirándulást, amely tartalmában mindig az egyén egészséges közösségi érzésit igyekezett fejleszteni:

  • 2016. aug. 13. – Budapest, országház, Terror háza (25 fő)
  • 2017. aug. 12. – Budapest, budai vár, Mátyás-templom, sziklakórház (23 fő)
  • 2017. aug. 25. – hosszú hétvége Balatonfenyvesen (10 fő)
  • 2018. jún. 06. – Budapest, betegszervezetek találkozója (12 fő)
  • 2018. aug. 24. – hosszú hétvége Balatonfenyvesen (7 fő).

2015 tavaszán, elnökhelyettesünk, Kinyó Sándorné ötletét megvalósítva, megkezdtük Állapotfenntartó programunkat, amelynek lényege az, hogy az Elnökség adminisztrációs segítséget nyújt a megfelelő szakorvosi beutalóval rendelkező egyesületi tagoknak abban, hogy a balneoterápiás kezeléshez időpontot kapjanak, és TB-támogatással háromhetes kezelésre eljuthassanak a harkányi gyógyfürdőkórházba.

Igen sikeres volt az ötlet is, a kivitelezés is, ugyanis 2015-ben, már a program indulásakor 9 fő számára biztosítottuk a harkányi gyógyfürdői kezeléshez jutás adminisztrációs előkészítését, 2016-ban ez 12 fő számára sikerült, 2017-ben ezt a segítséget  21 egyesületi tagunk élvezhette, 2018-ban pedig 15 fő. Idén a mai tisztújító értekezletig már 5 egyesületi tag számára sikerült biztosítani a TB-támogatott gyógyfürdői kezelést. Összesítve, 2015–2019 között 62 egyesületi tagunk számára könnyítettük meg a balneoterápiás kezeléshez jutást.

A most leköszönő Elnökség 2014 óta minden évben komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a közhasznú egyesület működéséhez támogatókat szerezzen, támogatásokat, adományokat biztosítson. 2014 második félévében így sikerült 563.000 Ft támogatáshoz jutni, 2015-ben 638.000 Ft, 2016-ban 688.000 Ft, 2017-ben 805.000 Ft, 2018-ban 606.000 Ft támogatást kaptunk különböző forrásokhoz benyújtott pályázatok révén.

Ha mindezt összeadjuk, kiderül, hogy az elmúlt öt évben 3,300.000 Ft támogatást sikerült közhasznú egyesületünk számára biztosítani.

Idén, a helyünkbe lépő új elnökség számára megkönnyítendő a munkát, két pályázatot már benyújtottunk, az egyiknek az értéke 200.000 Ft, a másiké pedig 350.000 Ft.

Reméljük, sikerrel járnak ezek a pályázatok is.

Egyesületünknek nincs irodahelyisége, ezért már 2014 előtt is, azóta is mindig az aktuális egyesületi elnök lakása és lakcíme az egyesület székhelye. Az elmúlt öt évben irodahelyiséget nem, de néhány tárgyi „vagyonkát” sikerült szereznünk. Az elnöki munka segítéséhez vásároltunk egy mobiltelefonos (előfizetéses) SIM-kártyát, ez a mindenkori elnök 70-328-4777-es telefonszáma. 2015-ben önkormányzati támogatással vásároltunk egy Epson L550 típusú színes tintasugaras nyomtatót, ezzel készül azóta is A BŐR című hírlevelünk.  Egy tárgyi pályázaton indulva 2017-ben kaptunk egy asztali számítógépet (igaz: monitor és perifériák nélkül). Nagyjából ez az egyesület 2014 óta megszerzett vagyona (ide számolhatunk még egy kisebb értékű irodai tűzőgépet is).  

Viszont van egy elég jól felfejlesztett honlapunk! A Magyarországon működő, pszoriázisos betegekkel foglalkozó bejegyzett szervezetek és klubok (sajnos, nincs sok belőlük) közül a szegedi egyesület honlapja a leggazdagabb, leglátogatottabb. 2006 óta vagyunk fizetett szerveren. 2017 karácsonya előtt elkészült a honlap új felépítése is: azóta a reszponzív szerkezetének köszönhetően bármilyen méretű monitoron (asztali számítógép, laptop, táblagép vagy okostelefon) nehézségek nélkül követhetők a közreadott cikkek, tartalmak.

A mai napon (2019. április 26-án) 280 cím olvasható (vagyis ennyi oldal), mintegy 70 videó nézhető meg a psorinet.hu címen elérhető honlapon, amelynek teljes mérete mintegy 2,3 GB. A napi látogatók száma váltakozó, egészen a pár száztól, de volt, hogy ezer körül mértük a látogatók számát, akik mintegy 38-40 országból keresik fel oldalainkat (igaz, hogy csak magyarul „beszél” a psorinet.hu, de ez manapság, a gépi fordítások korában már nem akadály annak, aki hasznos cikket szeretne olvasni.  

Öt éve, pontosabban 2015. szeptember 10-én adtuk ki A BŐR című alkalmi hírlevelünk első számát. (Ennek a papír alapú hírlevélnek az elődje volt a Kapocs címen futott elektronikus hírlevél, amelynek első száma 2011. október 29-én jelent meg és amely mindössze 6 számot élt – 2013. április 15-ig. Ezek a számok ma is elérhetők a honlapunkon.) A BŐR teljes egészében kézimunkában készül, a cikkek írása, a teljes anyag tördelése, lektorálása, korrektúrája, nyomtatása, tűzése – mind önkéntes munka. 

Kedves egyesületi tagok, ezt az örökséget adjuk most át az új elnökségnek, azzal, hogy a továbbiakban is segítőkészen állunk az elnökség és a közhasznú szervezet rendelkezésére, hogy együttesen, közös erővel napról napra gyarapítsuk a fennállásának idén éppen 15. esztendejét ünneplő civil szervezet remélhető jövőbeni sikereit.

Tudjuk, hisszük: jó kezekbe helyezzük ma egyesületünket, fiatalabb, lendületesebb, nyilván munkabíróbb elnökség kezébe.

Sok sikert kívánok nektek ehhez!

Hullmann László,
az egyesület eddigi elnöke

Tisztújító közgyűlés előtt...

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Egyesületünknek 2019 áprilisában tisztújító közgyűlést kell tartania, mert a 2014 májusa óta tisztségben levő elnökségnek letelik az öt évre szóló megbízatása. A vezetőségválasztás minél jobb előkészítése érdekében cikkünkben rövid történeti áttekintést adunk a jogelőd Szegedi Pszoriázis Klub, illetve a Szegedi Pszoriázis Egyesület eddigi elnökségeiről, elnökeiről, érintőlegesen a munkájukról is – segítve ezzel is az áprilisi tisztújítást.

Az idei áprilisi közgyűlésünk (április 26-ára, a hónap utolsó péntekjére tervezzük) talán valamivel különlegesebbnek ígérkezik, mint a legutóbbi néhány évi közgyűlés.

A Szegedi Törvényszék által befogadott és jóváhagyott, 2014. augusztus 6-ától hatályos egyesületi Alapszabály 9. cikkelye ugyanis kimondja, hogy az egyesület közgyűlése választja meg az öttagú vezetőséget, vagyis az Elnökséget, éspedig öt éves megbízatási időre. A legutóbbi vezetőségválasztás 2014. május 21-én volt, így az idei közgyűlés tisztújító lesz.

Ezért különleges.

Na, meg azért is, mert tizenöt évvel ezelőtt, 2004. április 22-én alakult meg egyesületünk jogelődje, a Szegedi Pszoriázis Klub. Az elődöt pedig tisztelni szokás, nem megtagadni, s mi büszkeséggel emlékezünk arra, hogy azon a (szinte napra pontosan) tizenöt évvel ezelőtti áprilisi délutánon a szegedi bőrgyógyászati klinikán dr. Kemény Lajos (akkori) egyetemi docens – ma tanszékvezető egyetemi tanár, egyesületünk tiszteletbeli tagja – kezdeményezésére és támogatásával a klinikán kezelt öt beteg megalakította a pszoriázisbetegek szegedi klubját. Nagy dolog volt ez akkor, hiszen pl. csak két évvel később, 2006-ban kerül sor az első pszoriázis világnapi összejövetelre a távoli Stockholmban. Bizony, nagy dolog volt ez, hiszen 2004-ben egész Magyarországom még csak Budapesten és Debrecenben létezett hasonló civil szervezet.

A megalakult klub öt tagja 3 tagú vezetőséget választott, s azonnal hozzáláttak a tagtoborzáshoz, a civil szervezeti munka megszervezéséhez (a klub elnöke Kovács Katalin lett, egy évvel később, 2005-ben a vezetőségben elnökhelyettessé választották Hullmann Lászlót, az egyesület jelenlegi elnökét).kovacs kati

Mintegy hét évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a klub mind a tagság létszámában, mind a vezetőség felkészültségében annyira megerősödjék, hogy a civil szférában említhető tényező lehessen. 2010-ben merült fel először annak igénye, hogy a már társadalmi vitán megismerhető, és a következő év tavaszán elfogadásra kerülő új civil törvény szel-lemében a klub jogi személyiséget teremtsen a státusa mögé, vagyis a bírósági bejegyeztetést kezdeményezze. A klinika ugyan továbbra is támogatta a klubot, az összejövetelekhez térítésmentesen helyet biztosított a tagságnak (s teszi ezt napjainkig), ám a civil egyesületek működését szabályozó új törvényi követelményeken kívül maradva nehezen tudtunk bármit elérni a betegek érdekeinek érvényesítésében, a jogi elrendezésen kívül maradó civil társaság nem tudott maga mellé pénzügyi támogatásokat biztosító segítőket találni.

2010 őszén döntött a klub akkori tagsága arról, hogy megindítja a bírósági bejegyeztetést, és 2011 áprilisának elején meg is történtek ezirányban az első határozott lépések. Mégis, ügyvédi segédlettel is majdnem egy évig tartó hercehurca után született meg az első kézzel fogható eredmény: 2012. február 29-én megtartottuk a jogilag is rendszerbe iktatható civil szervezet, a Szegedi Pszoriázis Klub első alapító taggyűlését. Az iszonyatosan hosszú, nehézségekkel teli bejegyeztetési eljárás minden lépéséről beszámoltunk a Klub akkori, csak elektronikusan, azaz e-mailben megjelenő hírlevelének 2012. október 15-én kiadott számában. (A Kapocs II. évfolyam 2. száma elérhető egyesületünk honlapján a Kapocs menüben.)

13 alapito tagAz első alapító taggyűlésen a megjelent klubtagok (tizenhét fő) elfogadták az új alapszabályt, és öt éves megbízatási időre megválasztották a bírósági bejegyeztetésre induló civil szervezet első elnökségét. Ennek tagja lett a klub addigi vezetőségéből Kovács Katalin és Hullmann László (az addigi elnök és elnökhelyettes), valamint a frissen elfogadott alapszabálynak megfelelően további 3 fő: Rácz Péter (titkár), Kóródiné Varga Erzsébet (programszervező) és Hegyeshalmi László elnökségi tag.

Természetesen(?), a bírósági (illetve most már törvényszéki) bejegyeztetés ezúttal sem ment simán, ugyanis a Szegedi Törvényszék módosítási utasításokkal visszaküldte az alapszabályt, ezért 2012. április 25-én a megismételt taggyűlés a Szegedi Törvényszék által kibocsátott végzésben leírtaknak megfelelően módosította azt, és ismét benyújtotta a nyilvántartásba vételi kérelmet. Ezen a második, megismételt alapító taggyűlésen 13 egyesületi tag vett részt – ők a bejegyzett civil egyesület létrehozói. Ezúttal ugyanis nem maradt el a siker, és a Szegedi Törvényszék 2012. május 14-én kelt végzésében elrendelte a Szegedi Pszoriázis Klub nyilvántartásba vételét. 1)1 elnokseg

A bejegyzett klub első elnöksége nem töltötte ki öt évre szóló mandátumát: Kovács Katalin elnök 2013. április 25-én rövid, súlyos betegség következtében elhunyt, nem sokkal ez előtt Kóródiné Varga Erzsébet pedig kilépett az Egyesületből. Ezért az elnökhelyettes május 31-ére ismét összehívta a taggyűlést, hogy új elnököt válasszunk, illetve egyúttal az időközben távozott másik elnökségi tag helyére is újat állíthassunk.

A taggyűlés döntése alapján a klub második elnökségébe került két új személy, mindketten alapító tagok: Szaniszló Antalné (elnökhelyettes) és Balogh Ferencné (programszervező). Az elhunyt klubelnök helyére a taggyűlés új elnöknek Hullmann Lászlót választotta. Mivel az új elnök megválasztásával a klub székhelyét is változtatni kellett, alapszabály-módosítással ismét a Szegedi Törvényszékhez fordultunk.

2 elnoksegÚgy tűnik, a klub életének ezen időszaka állandóan a törvényszéki bejegyeztetés változatainak bűvkörében zajlott. Június derekán megkaptuk a Törvényszék jogerős végzését az elnökség új tagjainak bejegyzéséről, illetve a székhely módosításáról, és azt hittük, hogy most már csak a munkaprogram megvalósításával kell törődnünk. A 2013-as esztendő második felében valóban lendületesebb munka folyt: küldöttségünk járt Marosvásárhelyen, ahol felvettük a kapcsolatot a helybeli orvostudományi és gyógyszerészeti egyetem bőrgyógyászati tanszékének vezetőjével, illetve rajta keresztül a székelyföldi pikkelysömörös betegek egy csoportjával. A tagság toborzása érdekében Hívogató címmel 500 példányban kiadtunk egy is-mertető füzetet, a klub küldöttsége részt vett a Harkányban megrendezett VII. országos pszoriázisbeteg-találkozón, felvettük a kapcsolatot Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával, és egyik alapító tagja lettünk a fogyatékkal élők és betegek helybeli érdekvédelmi fórumának (ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy azóta is minden év karácsonya táján az önkormányzat ajándékcsomagokat biztosít néhány általunk javasolt betegnek), taglétszámunk az év végére 50 fölé emelkedett – szóval lendületbe jöttünk.

De ismét közbeszóltak a jogi környezeti változások!

2014 tavaszán hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv, amely jelentős mértékben módosította a civil szervezetekkel kapcsolatos előírásokat, de ezzel összefüggésben megváltozott a 2011. évi civil törvény is, és ezekkel az előírásokkal feltétlenül össze kellett hangolnunk meglévő alapszabályunkat. Ismét nevet kellett változtatnunk, a klubból egyesület lett, méghozzá közhasznú! S hogy a helyzet még jobban bonyolódjon, az elnökség eddigi titkára súlyosan megbetegedett, feladatát nem tudta tovább ellátni, az elnökhelyettes pedig kilépett az egyesületből.

Ezért aztán 2014. május 21-én a Szegedi Pszoriázis Klub taggyűlése az új előírásoknak megfelelően módosította az alapszabályt, az eddigi Szegedi Pszoriázis Klubból Szegedi Pszoriázis Egyesület lett, amely jogállása szerint közhasznú egyesület.

A taggyűlésből az új jogszabályoknak megfelelően közgyűlés lett, amely 2014. május 21. napjától számított öt évre a módosított Alapszabálynak megfelelően nyílt szavazással megválasztotta a bejegyzett egyesület immár harmadik elnökségét. Ennek tagjai: Hullmann László elnök, Kinyó Sándorné elnökhelyettes, Zombori Katalin titkár, Balogh Ferencné programszervező, illetve Hegyeshalmi László elnökségi tag. 3 elnokseg

A most már közhasznú egyesület alapszabályával kapcsolatos módosításokat, illetve a megválasztott elnökség mandátumát a Szegedi Törvényszék 2014. augusztus 7-én kelt, és szeptember 17-én jogerőre emelkedett végzésével vezette be a bírósági nyilvántartásba.

Sajnálatos módon ebben az összetételben is történt változás, ugyanis 2017. június 25-én hosszú betegség után elhunyt Hegyeshalmi László. Az elnökség úgy döntött, hogy az ő helyére nem szükséges feltétlenül választást kiírni, hiszen a törvény és az Alapszabály rendelkezései értelmében az elnökség határozatképes, ha az ülésen jelen van legalább 3 elnökségi tag. Úgy gondoltuk: erre, a mandátumi időből fennmaradt alig másfél évre nem kell ismét felvállalni a törvényszéki bejegyeztetéssel járó ügyintézést, összefogással biztosítani tudjuk, hogy a határozatképesség érdekében minden elnökségi összejövetelen jelen legyen a 4 elnökségi tag, de legalább három. A teendőkkel járó feladatok megosztása érdekében pedig felkértük Zsikó Józsefné Máriát, hogy szavazati jog nélkül, de állandó jelenléttel segítse az elnökségi munkát. Ezt ő nagy szorgalommal és elkötelezettséggel vállalta is, és az elmúlt másfél évben alig pár alkalommal hiányzott az elnökségi összejövetelekről, pedig minden alkalommal Balástyáról utazott be Szegedre, télen-nyáron.

Külön köszönet Zsikóné Marikának ezért.

Az egyesület sorrendben harmadik elnökségének idén május végén lejár a megbízatása, ezért kell az áprilisi közgyűlésen új összetételű elnökséget választani.

Az egyesület jelenlegi elnöke gyakorlatilag 14 éve folyamatosan tagja a betegszervezet vezetőségének (2005-től öt éven át a civil társaság, illetve 2010 februárjától 3 éven át a klub elnökhelyettese, 2013. május 31-től pedig gyakorlatilag 6 éven át a Klub, majd a jogutód egyesület elnöke). Érthető, ha ő maga is, és nyilván az egyesületi munka is változtatást szeretne.

A jelenlegi elnökség többi tagját tekintve is el kell gondolkodnunk a lehetséges újításokon, hiszen van, aki már erősen a szépkorúság vizein evez, fáradékonysága okán nem igazán tud nagyobb feladatokat felvállalni.

Az új elnökség egy viszonylag jól „bejáródott” egyesületet vehet át, amely az áprilisi közgyűlésen meghatározza majd idei munkatervét és költségvetését is, ismertek lesznek a feladatok és a hozzájuk rendelhető pénzforrások. Bejáródott honlapunk, folyamatosan megjelenő hírlevelünk van, szilárdak a kapcsolataink mind az önkormányzati, mind a kormányzati lehetséges támogatási források felé, kialakított együttműködésünk van néhány alapítvánnyal és más támogatóval, jól együttműködünk más rokon szervezetekkel.

Amennyiben az áprilisi közgyűlés úgy dönt, hogy az idei évet a szegedi pszoriázis betegszervezeti érdekképviselet meglétének jubileumi esztendejévé nyilvánítja, az ebből eredő plusz feladatokat is nyilván kijelöli.

Az egyesület hatályos Alapszabályának 9. cikkelye részletesen felsorolja az elnökség és az elnök feladatait. A 8.2 cikkely azt is rögzíti, hogy az elnökség tagjait és a tisztségviselőket a közgyűlés nyílt szavazással, egyszerű szavazattöbbséggel választja meg. Az Alapszabály szerint „Az Elnökség tagja – és így elnök, elnökhelyettes és titkár – csak az lehet, aki legalább korlátozottan cselekvőképes, kivéve, ha a cselekvőképességét a bíróság a képviseleti joggal érintett ügycsoportban korlátozta, és aki a közügyek gyakorlásától nincs eltiltva, továbbá aki magyar állampolgár, vagy a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben meghatározottak szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik, vagy a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozik, és bevándorolt vagy letelepedett jogállású, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Az Elnökség tagjai feladataikat személyesen kötelesek ellátni.” (9.1. cikk.) Külön felsorolja azokat a körülményeket is, amelyek miatt valaki nem választható az Elnökség tagjává.

Reméljük, ez az összefoglaló segíti majd a tagságot a tisztújító közgyűlésen az új elnökség megválasztásában.

---------------------------------------------------

1) A csoportképen szereplő 13 alapító tag:

A bejegyzett klub alapító tagjai (b-j): Hegyeshalmi László, Kóródiné Varga Erzsébet, Kovács Katalin, Hódi Rovó Antalné, Balogh Ferencné, Rácz Péter, Tóth Anna, Ludányi Istvánné, Szaniszló Antalné, Kinyó Sándorné, Czirjék Irma, Vass Imre. A beágyazott kis képen Hullmann László, aki fényképezett.