Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Az alábbi jegyzetet elsősorban azoknak a pikkelysömörrel élő embertársaknak a figyelmébe ajánlom, 
akik metotrexát alapú kezelést kapnak, közelebbről: akik a Namaxir nevű injekcióval tartják fenn viszonylagos tünetmentességüket.


1. kép: a kérdéses Namaxir

Szeptember végén, a folyamatos ellátási ütemnek megfelelően, a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosától megkaptam a következő három hónapra felírt Namaxir-injekciók kiváltásához a megfelelő recepteket...

A gyógyszertárak „természetesen” nem tartanak 12 doboznyi Namaxirt készleten, ezért a dolog úgy működik, hogy egyik nap leadod a vényeket, másnap mehetsz a gyógyszerért, tehát előre kell gondoskodni, nem hagyni az utolsó pillanatra a beszerzést. Így is történt. Hétfői nap délután a vények leadva, kedden megkaptuk a háromhavi gyógyszeradagot. Szerdán kibontottam az egyik Namaxir-dobozt, hogy kivegyem az előretöltött fecskendőt, és benyomjam „bőr alá” a heti adagot, hát bizony ekkor látom, hogy valami nem stimmel a fecskendővel. 

Az előretöltött injekciós fecskendő  ̶  ezúttal  ̶̶  ilyen volt:


2. kép: a fecskendő tű részét kemény műanyag cső fedi.

Mint a képen is látható, a szerelék tűs végén magát a tűt egy átlátszó, szilárd műanyag cső borítja, azon belül pedig egy rugalmas műanyag sapka. Nem tudtam mit kezdeni ezzel az újítással, hiszen eddig ezzel a kiszereléssel még sohasem találkoztam, ugyanis az eddigi injekciós fecskendők így néztek ki:


3. kép: A fecskendő tű részén csak egy rugalmas műanyag védősapka van.

Amint a fenti képen is látható, a tűs oldalon nincs semmiféle külön védő műanyag cső, csak a rugalmas, egy mozdulattal levehető sapka, azt levéve máris beadható a szer.

Próbálgatom a felső képen látható csövet eltávolítani a szerelékről, de nem lehet, nem mozdul se előre, se hátra, csavargatni, pontosabban hosszanti tengelye körül forgatni ugyan lehet, de a tűhöz nincs hozzáférés. Az injekciót beadni lehetetlen.

Kibontom a következő dobozt: abban ugyanilyen kiszerelésű fecskendő van. Bontom a következőt: abban is. Szerencsémre a tizenkét doboz közül négyben találtam a 3. kép szerint kiszerelt gyógyszert, nyolc fecskendő viszont számomra használhatatlannak bizonyult. A használható négyből egyet mindjárt hasznosítottam is, így nem borult a már régen kialakított rendszer: a heti egyszeri ön-injekciózás ezen a szerdán is megtörtént…

Mit csinál ilyenkor a többi Namaxirral a szerencsétlen beteg? „Kapkod fűhöz-fához, szalad a vargához…” azaz pillogva küldi vissza a feleségét a használhatatlannak vélt fecskendőkkel a gyógyszertárba. Ott azt mondják, minden rendben, tessék csak szépen hazamenni, és ha meg tetszik nyomni a fecskendő toló részét, majd bizonyára történik valami, majd visszahúzódik a kifogásolt műanyag cső, és beadható az injekció.

Csütörtök reggel irány a szegedi bőrklinika – az ottani szakemberek biztosan láttak már ilyet, biztosan tudnak segíteni, elárulják az először látott injekciós csoda beadási manőverét, a trükköt: hogyan lehet a műanyag csövet leszedni a fecskendőről.

Reggeli műszakkezdésre sikerült odaérni, így a csodálatos újítást megnézhették a Pszoriázis Centrumban a szakorvosok is. Nézik, forgatják minden irányba, de sehogy nem jönnek rá a titok nyitjára. Persze, a fecskendő dobozában mellékelt használati útmutatóban egy szó sincs arról, hogy mit kéne csinálni a tűt borító műanyag csövecskével. A „konzílium” eredménye: a kiszerelés így használhatatlan, a kedves beteg vigye vissza a gyógyszertárba. A Centrum szakasszisztensei megígérték: rákérdeznek a gyógyszercég szállítójára, árulná el, hogyan kell használni ezt az „újítást”. Péntek reggelre meg is kapom a választ. A válasz egyszerű: SEHOGY!

A gyártó szakija elárulta, miről van szó. Szerinte vélhetően a gyógyszer gyártói szállítása (?) közben történhetett vele valami, de az biztos, hogy ezek a csövek nem jól állnak. A tűt védő műanyag csövecskének ugyanis az injekció beadása után kell a hatóanyagot is tartalmazó, dupla falú hengerből erős nyomásra kiugrani, mert az a feladata, hogy az injekció beadása után biztosítson védelmet a tű által esetleg okozható sérüléstől, fertőzéstől.

Az új ismeret birtokában azonnal ki is próbálom a technikát: már használt, üres fecskendő végén erősen megnyomom a „tolattyút”, és láss csodát, hangos kattanással előugrik az átlátszó műanyag cső, beborítja a tűt, s az említett szaki szerint megjósoltak szerint biztosítja a védelmet!

Kapom magam, összeszedek négy-öt használt fecskendőt (amelyeken nem volt kiugratva ez a csövecske, hiszen a fene sem tudta, hogy az egyáltalán benne van a fecskendő henger-részében), és megyek a gyógyszertárba – bemutatót tartani.


4. kép: Különbség a használható és a hibás kiszerelés között.

Miután a gyógyszertárban az épp ott dolgozó gyógyszerészek is kipróbálták a kérdéses műanyag tűvédő előcsalogatásának technikáját, s meggyőződtek arról, hogy a cső használat előtt nem boríthatja a tűt, csak az injekció beadása után, megállapodtunk abban, hogy a nyolc adag Namaxirt visszaküldik a szállítónak, és kérik a cserét.

Sajnos, azt nem lehet tudni, hogy ebből a hibás kiszerelésből hány dobozzal került forgalomba Magyarországon, ezért esély van arra, hogy más betegtársak is találkoznak ilyen problémás kiszerelésű injekcióval. Így hát a betegtársak érdekében közreadjuk ezt a tájékoztatást.  

Kedves Sorstárs! Ha neked is jutott vagy a későbbiekben jut belőle, vidd vissza nyugodtan a gyógyszertárba, kérd a cserét, s ha esetleg valahol ezt nem fogadják megértéssel, az nem ellenkezés, hanem csak a probléma ismeretének hiánya. Vidd magaddal a gyógyszertárba ezt a cikket, esetleg kérd meg a patikust, olvassa el a honlapunkon.

Széleskörű összefogással sikerült bizonyítanunk: nem a betegekben, nem az egészségügyi dolgozókban, nem a gyógyszerészekben van a hiba, hanem a kiszerelésben…

hl