Az ételek szénhidrát tartalmukon túl különböző mértékben emelik a vércukor szintet, ezt hívják az ételek glikémiás indexének.
Glikémiás index (GI) alatt az egyes szénhidrát tartalmú élelmiszereknek és ételeknek a szőlőcukorhoz viszonyított vércukor-emelő képességét értjük.
A cukorbeteg diétájában célszerű kerülni a nagy GI-ű élelmiszereket, és előnyben kell részesíteni a kis GI-ű csoportba tartozókat.
Néhány élelmi anyag és élelmiszer glikémiás indexe
90-100% - malátacukor, méz, burgonyapüré, főtt burgonya, gabonapehely, kukoricapehely, riz pehely, minden cukros üdítőital;
70-90% - fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, abonett, ostya, kétszersült, sós sütemények, kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, főtt tésztafélék (tojással készültek), kalács, szőlő, répacukor;
50-70% - zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán, cukrozatlan (natúr) gyümölcslé, zöldborsó, keserű csokoládé;
30-50% - tej, joghurt, kefir, hazai gyümölcsök, durum tészta (spagetti, makaróni), narancs, tejszínes fagylaltok (a magas zsírtartalom miatt szívódik lassabban);
30% alatt - gyümölcscukor (fruktóz), szorbit, szárazhüvelyesek (lencse, bab, borsó, szójabab), dió, mogyoró, korpás müzli, színes főzelék, saláták, cékla, retek, paprika, paradicsom.
A glikémiás indexet befolyásoló tényezők
A vércukorszintet emelő hatás gyorsasága az alábbi tényezőktől függ:
1. A szénhidrát fajtájától: az amilopektint tartalmazó gabonafélék gyorsan lebomlanak (legtöbb hazai kenyér és tésztafélék)
2. A halmazállapottól: A szilárd táplálékok lassabban jutnak át a gyomron, míg a vízben oldott cukrok gyorsabban.
3. Az étel zsír- és fehérjetartalmától: A zsírok és fehérjék emésztése időigényes folyamat, ezért ha szénhidráttal együtt fogyasztja őket, a cukrok is lassabban szívódnak fel.
4. Az ételkészítés módjától: Pelyhesített, erősen főzött, felaprított, reszelt, turmixolt élelmiszerekben lévő szénhidrátok gyorsabban emésztődnek, mint a nyers vagy enyhén párolt élelmiszerekben lévők.
5. A rosttartalomtól: A nagy rosttartalmú zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű lisztből készült korpás kenyér vércukorszint-emelő hatása lassúbb.
(Összeállította Magyaricza Enikő dietetikus)