Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A III. Országos Találkozó logójaA pikkelysömör balneoterápiás kezelésében Magyarországon élen járó harkányi Zsigmondy Vilmos
Gyógyfürdőkórház házigazdai–szervezési támogatásával 2009. szeptember 19-én Harkányban megrendezett III. Országos Pszoriázisbeteg-találkozón részt vevő budapesti, debreceni, kaposvári, szegedi, pécsi betegszervezetek képviselői, az ország számos városából e találkozót jelenlétükkel megtisztelő pikkelysömör-betegek – megállapodván a civil betegszerveződés legfontosabb igényeiről és szükségleteiről –, megfogalmazták, és egyhangúlag az egészségügyi szakágazatban érintett intézmények, érintett gyógyszercégek, az egészségügyi kormányzat, és az egészségkassza figyelmébe

AJÁNLJÁK AZ ALÁBBIAKAT

1. A betegekért dolgozó civil mozgalmakra nagy szükség van az egészségügyi ágazatban, mert a jól működő betegszervezetek nem csak a betegeknek segítenek, de tehermentesítik az orvosokat, lobbierőt jelenthetnek mind az egészségügyi szakágazatnak, mind a gyógyszercégeknek, felvilágosító programjaikkal megtakarítást hozhatnak az egészségkasszának is. Ezért szükséges, hogy Magyarország minden megyeszékhelyén, de körzetenként mindenképpen, ott, ahol az egészségügyi központok, dermatológiai centrumok működnek, legyen pszoriázis-betegszervezet is. Ha ezek a betegszervezetek létrejönnek, elérkezik majd az idő arra, hogy a jelenleg alig, vagy egyáltalán nem támogatott, széttagolt civil egyesületek egyedi önállóságuk megtartásával országos szervezetként egységesítsék érdekérvényesítő szándékaikat.

2. Az egészségügyi ellátó és pénzügyi rendszerben mindenképpen biztosítani kell a pikkelysömörtől szenvedő magyar betegeknek azt, hogy ugyanolyan feltételekkel vegyenek részt a kezelésben és a gyógyszerellátásban, mint a többi autoimmun betegségben szenvedő magyar beteg.

3. A pszoriázisbetegek sokaságát sújtják az alapbetegséghez csatlakozó társbetegségek, mint az ízületi bántalmak, vagy a cukorbetegség. Jól ismert a balneoterápia hatékonysága mind a bőr, mind az ízületi bántalmak kezelésére. Az egészségügyi kormányzat procedurális egyszerűsítés érdekében tegye lehetővé, hogy közvetlenül a dermatológus szakorvosok balneoterápiás kezelésre utalhassák a betegségük következtében arra rászoruló pikkelysömörös betegeket, és a balneoterápia TB-támogatott tevékenység legyen úgy a német pontos, mint a gyógyfürdőtényező keretében a bőrtünetek kezelésére is.

4. Az egészségügyi kormányzatnak ajánljuk, hogy a biológiai kezelésre kijelölt centrumok meghatározásához hasonlóan jelölje ki azokat a balneoterápiai központokat, amelyek keretében a gyógyfürdői feltételek (víz összetétele stb.) lehetővé és eredményes hatásfokkal alkalmazhatóvá teszik a pikkelysömörös betegek kezelésében a gyógyfürdői tünetmentesítést. Ezek a központok a beutalási rendszer keretében legyenek elérhetőek a betegek számára, mert ennek igen kedvező hatása mind a gyógyulási feltételek, mind pedig az egészségkassza felé alkalmazható ésszerűsítések tekintetében kétségtelen.

5. Mindenképpen rendezni kell a pszoriázisbetegek érdekszerveződési egyesületeinek működéséhez szükséges anyagi támogatások kérdését, amelynek vonzatában szem előtt tartandó a betegséggel sújtott mintegy 250-300 ezer magyar állampolgár (a lakosságnak 2,5–3 %-a) információéhségének közérthető – nem elsősorban, és nem csak világhálós felületeken elérhető – szakirodalommal való kiszolgálása, a betegszervezeti élet különböző formáinak támogatása stb. Mindezt olyan források felé fordulással, amelyeket akár magyarországi, akár az Európai Unió keretében, vagy a Nemzetközi Psoriasis Hálózat (International Psoriasis Network) keretében lehet pályázatokkal elérni. Szükség mutatkozik e területen a tényleges alapítványi tevékenységi és támogatási lehetőségek újragondolására is.

Harkányban, 2009. szeptember 19-én

Betegszervezetek képviselői:

A III. Országos Pszoriázisbeteg-találkozó résztvevői

1. Budapest: (a betegszervezet jelenlévő képviselői elfogadták, de az egyesület elnöke nem írta alá)
2. Debrecen: a debreceni Hajdúsági Psoriasis Klub elöke, s.k.
3. Kaposvár: a Kaposvári Pszoriázis Klub elnöke, s.k.
4. Pécs: az alakulóban levő pécsi klub képviselője, s.k.
5. Szeged: a Szegedi Pszoriázis Klub elnöke s.k.