Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Az elmúlt napokban a tévében, rádióban többször is lehetett hallani azt a hírt, hogy a Kormány bővítette az egyes betegségek után visszaigényelhető SZJA-ról szóló rendeletben a felsorolt betegségek listáját.adokedvezmeny

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kormányrendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, és alkalmazható.

Ennek értelmében adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak is, akik olyan betegségben szenvednek, amelyet az erről szóló, 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet felsorol.

A jogszabályba 2019. január 1-től az endometriózis, az emlőrák, a méhnyakrák, a petefészekrák-betegségek és a férfi nemi szervek leggyakoribb daganatos megbetegedései is bekerültek.

A kedvezmény összege az év első napján érvényes havi minimálbér öt százaléka, amely a személyi jövedelemadóból levonható. A havi 7.450 forint (ez egy évre 89.400 Ft) levonását érdemes már az adóelőleg megállapításakor, a munkáltatónál nyilatkozattal kérni, így akár még a januári fizetés is magasabb lehet.

Természetesen a visszaigényelhető összeg ennek elmulasztása esetén sem veszik el, hiszen a személyijövedelemadó-bevallásban, egy összegben is érvényesíthető.

A szabályozás egyértelmű: akik régebb óta szenvednek a rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében, és nem kérték a kedvezményt, azt orvosi igazolás birtokában utólag is igényelhetik (visszamenőleg!).

Ugyanez a jog megilleti a kormányrendeletbe újonnan bekerült betegségcsoportok érintettjeit is. Értelemszerűen csak akkor, ha a betegség már az elmúlt évben, vagy években is fennállt, és ez a tény szerepel az orvos által kiállított igazoláson is.

Az igazolás az adókedvezmény igénybevételének elengedhetetlen feltétele. Ezt szakambulancia (a mi betegeink esetében nyilván az illetékes bőrgyógyászati klinika), vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki.

A kormányrendelet teljes szövege ITT olvasható (le is tölthető). A rendelet mellékletében szerepelnek azok a betegségek, amelyek után az adókedvezmény igényelhető.

Érdemes rákeresni az érdeklődő irataiban megnevezett betegségre, s így megbizonyosodva a jogosultság megalapozottságáról, kérni a szakorvosi igazolást (mindenképpen írjuk fel a betegségcsoport neve előtti BNO kódot is, és mehetünk a szakorvoshoz!

A példa kedvéért, a psoriasissal kapcsolatban pl. ezek a betegségcsoportok szerepelnek a listán:

M07   Psoriasisos és enteropathiás arthropathiák (azaz ízületi bántalmak),
MO73  Egyéb psoriasisos arthropathiák (L40.5+),
M070 Distalis interphalangeális ízületet érintő arthropathia psoriatica (L40.5+),
M072 Spondylitis psoriatica (L40.5+),
M068 Egyéb, meghatározott rheumatoid arthritis.

Érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről – mondja a NAV, amelynek ITT elérhető oldalán további hivatalos információk olvashatók.

A szükséges nyomtatvány „Személyi kedvezmény nyilatkozat 2019. docx" vagy „Személyi kedvezmény nyilatkozat 2019. pdf" ITT  tölthető le - szintén a NAv oldaláról.

.