Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Kedves Látogató!

Elindítottuk Gyógy × link („gyógyszerlink”) blokkunkat, amelynek keretében igyekezni fogunk az Ön számára egy helyre összegyűjteni, és itt elérhetővé tenni a pikkelysömör (psori­asis) kezelésében – tünetmentesítésében – alkalmazott korszerű és korszerűbb gyógyszerek és egyéb szerek betegtájékoztatóit, vagyis az interneten megkeressük, és rámutató linkkel Ön elé varázsoljuk az említett szerekkel kapcsolatos ismeretanyagot.

A betegtájékoztató lényege, hogy az érdeklődő tájékoztatást kapjon, ismereteket szerezzen valamely betegségről, illetve betegség kezelésére/gyógyítására alkalmas gyógyszerről, vagy egyéb készítményről. Erre való, ezért készül a betegtájékoztató. A betegtájékoztató nem ad gyógyszerészi ismereteket, sem képességeket, nem helyettesíti az orvost, csak az orvos által felírt (vagy majdan felírandó) szerről ad olyan információkat, amelyeket pont nekem (Önnek) készített, és szándékozott figyelmébe ajánlani a gyógyszer vagy egyéb készítmény gyártója: mire kell figyelni a szer alkalmazásakor, mit tartalmaz, hogyan kell adagolni.

A tisztelt Páciens általában ritkán olvassa el ezeket az ajánlásokat, felhívásokat, tájékoztatókat. Vagy azért, mert nem érdekli, vagy azért, mert már „amúgy is mindent tud”, vagy, mert voltaképpen ritkább esetekben nem is jut hozzá a betegtájékoztatóhoz (például, ha járóbeteg-ellátóban, rendelőben kapja meg a szert, általában elmondja neki röviden a nővérke, vagy a doki, hogy mit kap, mire szolgál, miért jó, mire vigyázzon – de ki tudja ezt abban az izgalomban megjegyezni?! Hazavitelre meg nem kérjük el.)

Na de a hatások, mellékhatások ismerete nem nevezhető felesleges információnak, sem az, hogy mit tartalmaz a szer, mire figyeljünk a használata során. Régi jó tanács már, hogy a betegtájékoztatót őrizzük meg, ne dobjuk ki a dobozzal (legalábbis amíg azt a szert szedjük, vagy alkalmazzuk). Hiszen fontos tudnivalókat sorolnak fel ezekben a tájékoztatókban.

Nos, ezt az ismeretanyag-bővítést szolgálja honlapunknak ebben a blokkjában indított linkgyűjteményünk. Az alábbi linkek egyenesen rámutatnak az egyes szerekkel kapcsolatos tájékoztatók (gyakran nyomtatható) szövegére. Ez a link megmarad, itt marad, ha máskor is kell az oldal, csak tessék rákattintani – én nem kell órákig keresgélni valamelyik böngésző, vagy keresőmotor segítségével.

A link-listát természetesen folyamatosan bővítjük, ezért nézzen be hozzánk máskor is, ha van ideje, vagy érdekli a téma...

A Szegedi Pszoriázis Klub honlapja áll az Ön rendelkezésére.

A szerkesztő

1. Biológiai szerek a pikkelysömör tünetmentesítésében (ABC sorrendben):

ENBREL
(forgalmazó: Pfizer)

A gyógyszerről itt olvashat. Letölthető PDF dokumentum itt nyitható meg.

HUMIRA
(forgalmazó: AbbVie)

A gyógyszerről itt olvashat. Letölthető PDF dokumentum itt nyitható meg.

REMICADE
(forgalmazó: Janssen Biologics)

A gyógyszerről itt olvashat. EPAR-összefoglaló a nyilvánosság számára itt olvasható.

STELARA
(forgalmazó: Janssen)

A gyógyszerről itt olvashat.

 

2. „Hagyományos” tünetmentesítő gyógyszerek – kenőcsök, oldatok (ABC sorrendben)

DAIVOBET

http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/DAIVOBET_005_mg050_mg_g_kenocs/13481/print

DERMOVATE termékek:

DERMOVATE kenőcs

http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/DERMOVATE_kenocs/438/print

DERMOVATE krém

http://www.50plusz.hu/gyogyszerek/termek/DERMOVATE_krem/439/print?KKID=83DA3637-D6E64335-4766C6E9-D2D4C1A2

DERMOVATE oldat

http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/DERMOVATE_kulsoleges_oldat/440/print

PSORIODERM termékcsalád

http://www.psorioderm.com/

 

3. Újabb gyógyszer a hajas fejbőrön jelentkező pikkelysömör-plakkok kezelésére:

CLOBEX 500 µg/g sampon

Egy másik szer - egy gél - a hajas fejbőrön jelentkező pikkelysömör eredményes kezelésére:

XAMIOL gél

(Lejjebb, ezen az oldalon -- a METOJECT cikk után -- is elolvashatja a teljes tájékoztatót.)

 


 

Sok betegtársunk a tünetmentességet TREXAN segítségével tudja fenntartani. Ezt a gyógyszert csak különleges orvosi felügyelet mellett szedheti a pszoriázisos beteg - tablettában, vagy injekcióban. Hogy miért? Kiderül, ha a linkre kattint.

Ugyanez injekcióban: METOJECT 

Érdemes erről az injekcióról elolvasni dr. Lővei Csilla (Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház) 2010-ben keletkezett előadásának közzétett anyagát is.(Itt olvasható.)