Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

BIOLÓGIAI TERÁPIÁVAL A PIKKELYSÖMÖR ELLENPikkelysömör - illusztráció

Sok napsütés, melegebb idő, lengébb öltözet. Gondolnánk, hogy vannak olyanok, akik számára ez az időszak egyet jelent azzal, hogy most láthatóvá válik, amit eddig takartak és szégyelltek? Hazánkban jelenleg 150-200 ezer beteg szenved a látványos bőrtünetekkel járó pikkelysömörtől. A betegség a kívülállókban gyakran kelt visszatetszést, sőt fertőzéstől való félelmet, pedig a betegség nem fertőző. Május 31-én elindult egy országos felvilágosító túra, amely érinti azt a hét vidéki várost, ahol – Budapesten kívül – megtalálhatók a pikkelysömör kezelését hatékonyan biztosító biológiai terápiás centrumok. A betegség bár nem gyógyítható, de teljesen tünetmentesíthető.

Gondolnánk, hogy Britney Spears, Kim Kardashian vagy Leann Rimes is szenved a pikkelysömörtől? Ahogy ezek a gyönyörű nők képesek teljes és tünetmentes életet élni, úgy ez mindenki számára adott lehetőség.

A biológiai terápia ingyenes és nem kell hozzá beutaló!

A felvilágosító kampány május 31-én startolt el Szegedről, az SZTE Bőrklinika Pikkelysömör Ambulanciájáról.

A pikkelysömör (pszoriazis) látványos bőrtünetekkel járó, nem gyógyítható, de teljesen tünetmentesíthető, feltételezhetően autoimmun eredetű betegség, amely nem csak fizikailag, hanem lelkileg is komoly terhet ró a betegekre, sok közöttük a depressziós, és magas az öngyilkosok aránya is. Ma Magyarországon 150-200.000 érintett beteg van. Körülbelül ennyien élnek nagyvárosainkban: Pécsett, Miskolcon vagy Szegeden.

A pikkelysömör esetén a bőrben megtalálható immunsejtek és a hámsejtek is – az egészséges bőrsejtekkel ellentétben – fokozottan aktiválódnak, ami a bőr gyulladásával és a bőr sejtjeinek felgyorsult osztódásával jár. Jellemzője, hogy a bőr egyes jól körülhatárolt területein nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló területek alakulnak ki. A pikkelyek – vakarás hatására – könnyen leválnak és vérzékeny, vörös, fájdalmas felületet hagynak maguk után. A betegség leggyakrabban a térd, a könyök és a hajas fejbőr területein jelenik meg, súlyosabb esetben testszerte. Gyakran érinti a körmöket is, azokon látványos, zavaró tüneteket okozva. A pikkelysömört már nem csak bőrbetegségnek, hanem az egész szervezetet érintő immunbetegségnek tartják. A pikkelysömörben szenvedő betegek legalább 10-15 százalékában a bőrtünetekhez ízületi tünetek is társulnak. Társbetegségként magas vérnyomás, vérzsírszint-emelkedés, anyagcserezavar, cukorbetegség, és elhízás említhető.

Május 31-én 13.00 órától a SZTE Bőrklinikán a Szegedi Pszoriázis Klub nyílt klubnapját és taggyűlését tartotta. A program során Dr. Gaál Magolna előadásában mindenki számára érthető módon magyarázta el a súlyos pikkelysömör hatékony kezelésére szolgáló biológiai terápia lényegét és a lehetőségeket.

„Annak ellenére, hogy ez a betegség lelkileg viseli meg talán legjobban a betegeket, mégsem a lelki támogatás jelent megoldást. Több mint tíz éve elérhető a betegség kezelésére az úgynevezett biológiai terápia, mely az immunrendszerre hat, helyreállítja az immunrendszer egyensúlyát. Az esetek többségében jelentősen felülmúlja az egyéb terápiás lehetőségek hatását: a betegek túlnyomó részénél tünetmentesség érhető el.  A kezelés mellékhatásai ritkák. Mivel ezen gyógyszerek alkalmazása befolyásolhatja a szervezet védekezőképességét, ezért fokozott orvosi ellenőrzés mellett adhatóak.” – mondta Dr. Kemény Lajos professzor, intézetvezető.

A középsúlyos–súlyos betegek számára a kezelés a társadalombiztosítás által 100%-osan finanszírozott (bizonyos orvos-szakmai feltételek teljesülése esetén), és a betegek beutaló nélkül fordulhatnak bármelyik pszoriázis centrumhoz. Mindezek ellenére Magyarországon jelenleg csak az arra jogosultak töredéke részesül biológiai terápiában.

A biológiai terápia alkalmazására jogosult bőrgyógyászati centrumok elérhetősége megtalálható honlapunkon (kattintson ide).

Itt a nyár! A napsütés az egyik leghatékonyabb természetes gyógymódja a betegségnek, ideiglenesen enyhíti ugyanis a tüneteket.  A pikkelysömörtől szenvedő betegek azonban ilyenkor is gyakran garbóban, hosszú nadrágban járnak, lemondva ezzel az esélyről, hogy legalább a nyári hónapokra elviselhetőbbé váljon betegségük.

Elérhető a tünetmentes élet. Van megoldás, senki sincs egyedül a bajban! Erre hívták fel a figyelmet a május 31-i programon nem csak orvosszakértők, de olyan betegek is, akik már részt vettek biológiai terápián.

A rendezvénnyel kapcsolatban megjelent híranyagok, tudósítások az alábbi helyeken nézhetők / olvashatók (kattintással elérhetők):

1. Délmagyarország napilap internetes kiadása

2. Szegedma.hu

3. VTV - Városi Televízió Szeged
 

 TÍZ FONTOS TANÁCS A BETEGEKNEK

  1. Keress fel egy Psoriasis Klubot! Itt találkozhatsz más pikkelysömörös betegekkel. A személyes találkozás során lehetőség van a tapasztalatcserére. Választ kaphatsz a gyógymódok új lehetőségeiről a leghitelesebb forrásból, a betegtársaktól.
  2. Jelentkezz be egy Biológiai terápiás centrumba, ahol a bőrgyógyász tájékoztat az állapotodnak megfelelő kezelési lehetőségekről, akár a biológiai terápiáról!
  3. Próbáld elkerülni a stressz helyzeteket! A pikkelysömör súlyosbodása és a stressz között egyenes összefüggést mutattak ki. A stressz csökkentését segíti a pihenés, a jóga, az úszás, a masszázs, a rendszeres mozgás.
  4. A gyógyvizekben való és a tengeri fürdőzés mindig javít a bőrállapoton!
  5. Étkezz egészségesen! A zsírszegény táplálkozás, a finomított cukrok kerülése, a bőséges friss zöldség és gyümölcs fogyasztása bizonyítottan csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Speciális pikkelysömörös diéta nem ismert.
  6. Ne dohányozz!
  7. Fogyassz kevesebb alkoholt!
  8. A rendszeres napozás legtöbbször kedvezően hat a pszoriázisra, így a bőrtünetek a nyári időszakban visszahúzódnak.  
  9. Ha súlytöbbleted van diétával, mozgással próbálj lefogyni. Az elhízás a pikkelysömört kísérő társbetegségek, a cukorbetegség, szívinfarktus, stroke rizikóját megtöbbszörözi.
  10. A bőröd rendszeresen ápold hidratáló fürdető szerekkel, jó minőségű ápolókrémekkel. A kiszáradás, berepedezések elkerülésével megakadályozhatók a gombás és bakteriális felülfertőződések.

 Néhány kép a rendezvényről:

Panorámakép a hallgatóságról - részlet