Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Május utolsó szombatján debreceni, pécsi, szegedi pszoriázisbetegek érkeztek Budapestre, hogy a két házigazda, az Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesülete (APBE) és a Pikkelysömörrel Élők Társasága Facebook-csoport vendégeként „barátkozós”, egy-két ismeretgyarapító előadással megfűszerezett hétvégét töltsenek el a hazai pszoriázis egyesületek zártkörű egészségtudatosító szakmai tanácskozásán.

A szervező budapesti egyesületek által felkért előadók voltak: Német Borbála felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, integratív hipnoterapeuta, a DermaSoul vezetője, dr. Domján László, a Magyar Agykontrol vezetője, és Bencze János (a budapesti APBE tagja).

Szép idővel várta a 12 fős szegedi kiránduló csapatot május utolsó szombatja, s amilyen a reményekkel indultunk, az időjárásban nem kellett csalatkoznunk: a nyárias idő elkísért bennünket Budapestre is, és onnan másnak vissza Szegedre is. (Igaz: nem sokkal az után, hogy az intercity járattal elhagytuk Szegedet, bőséges zivatar zúdult a városra, és másnapi hazaérkezésünket is messziről – Röszke irányából mélytorkú égi mormogás fogadta).

A Nyugati pályaudvarról az első villamossal azonnal a Jászai Mari tér felé vettük az irányt, onnan pedig a találkozó és az előadások megtartására kijelölt Tóth-kocsma nevű vendéglátóhely felé. (Jóindulatú megjegyzés a vendéglátóhely nevéhez: egyáltalán nem kocsma, egy ízlésesen berendezett vendéglő, amely szombatonként délután 5 órától tart nyitva, így egyeduralkodói lehettünk a Tóth-kocsma különtermének.)

Lévén, hogy a szegedi intercity nem késett, a házigazdákon kívül elsőként érkeztünk meg, így volt idő pihenni is. Aztán 11 órától délig egymás után érkeztek a helybeli résztvevők, a pécsi csapat és a debreceni küldöttség. A különtermi asztaloknál helyet foglalva vártuk az előadások megkezdését.

A hivatalosan „A hazai pszoriázis egyesületek zártkörű egészségtudatosító szakmai tanácskozásának” nevezett összejövetel első előadója Német pszichologus1Borbála szakpszichológus volt. „Csodák nincsenek, a gyógyulás útjai nagyon hosszúak – kezdte előadását a pszichológus. Alapjában ismerjük az ún. rövid távú kezelések, azaz a dermatológia és kozmetológia reszortja, ahol nagyon fontos biomedikális kezelésekkel segítik a tünetek csökkentését, másrészt vannak a hosszú távú kezelések, amelyek a biológiai terápiákkal végzett kiegészítő kezelések, amelyekre szintén nagyon nagy szükség van, sajnos ez azonban jelenleg még az alapellátásban nem megalapozott. Előadásomban, a továbbiakban arra szeretnék fókuszálni, hogy milyen lehetőségek vannak, ha a páciens nyitott arra, hogy a mentálhigiéné és a pszichoterápia eszköztárával segítsen saját állapotának javításában. Sajnálatos módon manapság a bőrgyógyászatban egy-egy páciens problémáinak a meghallgatására alkalmanként 8-10 perc áll a dermatológus rendelkezésére, ez pedig nagyon kevés idő” – fejtette ki mintegy negyven perces előadásában Német Borbála.

A pszichológusnő előadásának teljes hanganyaga itt meghallgatható:

 

 

agykontroll 3Ezután következett dr. Domján László, a magyarországi Agykontroll vezetője, aki A belső gyógyító erő című előadásában érintette az agykontroll lényegét, példákkal illusztrálta az emberi elme képességeit. A kivetítéssel, érdekes példákkal, néhány agykontrollt használó páciens levelének ismertetésével kísért előadás során a hallgatóság néhány percre kipróbálhatta a testi-lelki ellazulás fortélyait is. Érdekes dolgokat hallhatott a közönség, bár ennek a „technikának” az elsajátításához egy ilyen előadás nyilván csak kedvcsináló lehet.

 

 

Az előadásról összefoglaló videofelvétel készült, itt tekinthető meg:

 A magyarországi agykontroll vezetőjének előadása után következett Bencze János, a budapesti Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesületének tagja, aki „Betegutam, tanulságokkal” című előadásában megpróbálta vázolni a pszoriázisos ízületi gyulladással élő páciensek életkörülményeit.bencze janos1

Bencze János számára megbetegedése után az évek az útkereséssel teltek. Műtétek sora következett, miközben sorra járta a kórházakat a SOTE-tól kezdve az Uzsokin és a Sportkórházon keresztül egészen a Budai Irgalmasrendi kórházig. Itt diagnosztizálták nála a psoriartica arthritist. Mint kiderült, egy korábbi pikkelysömör eredményeképpen alakult ki nála ez az ízületi betegség. (Az előadásról nem készült külön hang- vagy videofelvétel.)

 

doktornőAz előadások zárásaként dr. Rojkovich Bernadette, a Budai Irgalmasrendi Kórház III. Reumatológia osztályvezető főorvosa köszöntötte a pikkelysömörös betegszervezetek kül­döttségeit, és elmondta, hogy a Magyar Reumatológusok Egyesülete a 2018 októberének első hetében szervezendő konferencián betegfórumot rendez, ahova várja a betegek jelentkezését. Az ízületi gyulladással is társuló psoriasisos betegek számára tartandó megbeszélésekre pedig felajánlotta az Egyesület Ürömi úti székházát, ahol kb. 30 beteg számára lehet előadásokat szervezni. A reumatológusok egyesülete a Reumatológia Mindenkinek című újságot a betegek számára fogja kiadni, ezért témát szeretnének kérni, és az egyesületek egy-egy példányra igényt tarthatnak.

A kissé hosszúra nyúlt program után a jelenlévők nekiláttak a vendéglátó által biztosított előételnek: a hagymás-pástétomos kenyér dolga volt, hogy felkorbácsolja, vagy csillapítsa a jelenlévők étvágyát. Az étvágycsináló pillanatok alatt elfogyott, s utána vártuk az ebédet. Az egyre múló délutánban megérkezett az is: tésztaleves, csirkepaprikás nokedlivel, utána egy kis mákosguba…

Ebéd után (már négy óra felé járt az idő) elvillamosoztunk a szálláshelyünkre, ahol hosszabb-rövidebb eligazítás után mindenki elhelyezkedett, majd egy rövid felüdülést követően máris indult a csapat a tervezett hajókirándulásra. Mire a kikötőhöz értünk, a Margitsziget felé menetrend szerint közlekedő járat már elment, így újabb jó órányi várakozás következett, igaz: ez alatt lehetett a közelben akár fagylaltozni is. Végül, estefelé a csoport nagyobb része hajóra szállt, és elindult a Margit-szigetre. A nagyszerű élményt adó színes, zenélő szökőkút addig marasztalta a társaságot, hogy jócskán éjjel 11 óra felé érkeztek vissza a szállóba. Egybehangzó volt a vélemény: megérte.

szokokut

(Forrás: http://budapest.hu/Lapok/2018/indul-a-margitszigeti-zenelo-szokokut-uj-zenei-programja.aspx)

Vasárnap, május 27-én reggel, illetve kora délelőtt egymást követően indultak haza a csoportok: a debreceni vendégek a Keleti pályaudvar felé, a pécsiek elgyalogoltak a szállótól néhány villamosmegállónyira parkolt személygépkocsikhoz, a szegediek pedig 11 óra körül a Nyugati pályaudvarra villamosoztak.

Vasárnap délután, majd háromórányi in­tercityzést követően, a szombati előadásokból rögzült néhány ér­dekes gondolattal és részlettel, a hajókirándulás kalandjával, illetve a margitszigeti szépségekkel gazdagabban érkeztünk haza.

 Köszönet érte a szervezőknek.

Néhány kép a találkozóról:

- Budapesti, debreceni, pécsi, szegedi résztvevők:

toth kocsma 4

debreceniek

a pecsi csapat

toth kocsma 2