Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

2018. szeptember 28-án tartotta a Szegedi Pszoriázis Egyesület közhasznú szervezet a nyári szünet utáni első összejövetelét. A találkozón az egyesület a Tanult Beteg Program keretében az egészségtudatosítás soron következő előadását Tóth Tiborné Márta klinikai szakasszisztens Tóth Tiborné Márta szakasszisztenstartotta, aki nem csak az injekciózás technikáját ismertette, hanem tucatnyi injekciós segédeszközt (a beszúrást megkönnyítő „pen” és egyéb fecskendőket) is bemutatott.

Az előadással kapcsolatos részletes ismertető megjelent az egyesület „A BŐR” című hírlevelének 2018. szeptember 15.-i IV/4. (21.) számában, ezért itt most csak kivonatosan ismertetjük a fontosabb részeket.

A páciens lépésről lépésre megismerheti, hogy hogyan kell használni az öninjekciózásra előre töltött fecskendőt, mi mindenre kell figyelni, és hogyan lehet elkerülni a hibákat.

Fontos!

Mielőtt beadná magának az injekciót, olvassa el figyelmesen az injekcióhoz mellékelt utasítást, és mindig alkalmazza a kezelőorvosától, a gondozást végző egészségügyi szakembertől vagy a gyógyszerészétől megtanult injekciós technikát!

Ha bármilyen problémája, vagy kérdése lenne ezzel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert!

Előkészületek

Válasszon egy tiszta, jól megvilágított és sima felületet (pl. asztal), ahova elő tudja készíteni a következő szükséges dolgokat:
– 1 db injekció előretöltött fecskendőben,
– 1 alkoholos törlő (általában az injekciós csomagban mellékelve van, de ha nincs, készítsen elő tiszta alkoholt és egy vatta-bucit).

Alaposan mosson kezet! Alkalmazás előtt ellenőrizze, hogy nincs-e az injekció fecskendőjén látható hiányosság (pl. elferdült tű vagy repedés).

A trexán alapú előretöltött injekciók (metotrexat, namaxir stb.) esetében a fecskendőben látható kis levegőbuboréknak tűnő „üresjárat” nem hiba, azt nem szabad az injekció beadása előtt kinyomni, mert ezzel csökkenti a bevitelre szabott gyógyszeradagot, másrészt viszont a szer nem érintkezhet a bőr felületével!

A legmegfelelőbb testrészek az injekció beadására:Az injekció beadására  legmegfelelőbb helyek

– a comb felső része,

– a has – a köldök körüli részt kivéve.

Ha valaki segít Önnek az injekció beadásában, beadhatja azt a karja hátsó részébe is, közvetlenül a váll alatt.

Minden beadáskor válasszon más-más beadási helyet. Ezáltal csökkentheti az irritáció kialakulásának kockázatát az injekció beadásának helyén.

Fontos!

Tilos az injekciót olyan helyre beadni, ahol a bőr érzékeny, véraláfutásos, kivörösödött, megkeményedett, heges vagy ahol sztriák (terhességi csíkok) vannak! Amennyiben az Ön bőrén jelen vannak a pszoriázis tünetei, próbálja meg elkerülni az injekció beadásakor a bőrből kiemelkedő, vastag, kivörösödött vagy hámló bőrfoltokat vagy elváltozásokat.

Az öninjekciózás lépései

    1. Csomagolja ki az előretöltött fecskendőt, és olvassa el figyelmesen a betegtájékoztatót. Az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten vegye ki a csomagolásából.

  1. FertőtlenítésFertőtlenítés

Válassza ki testén az injekció-beadás helyét, és fertőtlenítse azt a csomagban mellékelt alkoholos törlővel, vagy valamilyen fertőtlenítőszerrel átitatott gézdarabbal, illetve vattával.

Várjon legalább 60 másodpercig, hogy megszáradjon a fertőtlenítő!

 

  1. Vegye le a műanyag védőkupakot!

A védőkupak levétele

 

 

Az injekciós tűt védő műanyag védőkupakot óvatosan vegye le, úgy, hogy egyenesen lehúzza azt a fecskendőről. Ha a kupak nagyon szorosan illeszkedik, húzás közben kicsit forgassa azt el.

Fontos: ne érjen hozzá az előretöltött fecskendő-tűhöz, különösen annak hegyéhez!

 

 

4. A tű beszúrása

Két ujja segítségével képezzen egy bőrredőt, és gyors mozdulattal szúrja be a tűt a bőrbe merőlegesen (90 fokos szögben).

A tű beszúrása

 

  1. Az injekciós oldat befecskendezése

A tűt teljesen szúrja be a bőrébe (tövig), majd lassan nyomja lefelé a dugattyút, és fecskendezze be a bőre alá az injekciót. A bőrt tartsa mindvégig szorosan, amíg be nem adta az egész injekció-adagot.

Az oldat befecskendezéseEzt követően óvatosan egyenes irányba húzza ki a tűt. 

Az injekciós oldat (pl. metotrexát) nem érintkezhet a bőr felszínével és a nyálkahártyákkal. Ha mégis megtörtént a szennyeződés, az érintett területet bő vízzel azonnal le kell öblíteni.

Ha magát, vagy másvalakit megsértette a tűvel, azonnal beszéljen orvosával, és amennyiben az injekció beadása előtt történt a baleset, ne használja az előretöltött fecskendőt.

 

Nem árt, ha tudja!

A test egy adott területén belül következetesen változtatgassa az injekció beadásának helyét, nem árt, ha az erre ajánlott sémát is előre megbeszéli a kezelőorvosával! Az adott testterületen mindig más pontba szúrja a tűt, de a beadás területét ne változtassa meg (vagyis ne szúrja például egyszer a combjába, máskor pedig a felkarjába, csak az adott területen váltogassa az oldalakat, pl. has jobb–bal oldala, bal–jobb comb stb.

Fontos!

Kizárólag biztonsági rendszerrel rendelkező fecskendőket tartalmazó csomagolások esetén:

  • egy védőborítás automatikusan körbe zárja a tűt.

A tűvédő rendszer csak akkor aktiválható a dugattyú végpontig történő lenyomásával, ha a fecskendőt teljesen kiürítették.

  1. Megsemmisítés és a készítmény kezelésével kapcsolatos egyéb információk

A gyógyszer és az előretöltött fecskendő kezelését és megsemmisítését a helyi követelményeknek megfelelően kell végezni. A használt tűket és fecskendőket gyűjtse össze és adja le a kezelőorvosával, vagy a gondozást végző egészségügyi szakemberrel megbeszélt helyen. Ne dobja a háztartási szemét közé, mert ez veszélyes hulladék!

Az inzulin beadásával kapcsolatos ismertető A BŐR c. hírlevelünk bevezet––őben említett számában található meg.

Képek az előadás közönségéről (részletek):

A közönség (részlet)

A közönség (részlet)