Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A pikkelysömörös (pszoriázisos) betegek érdekeinek védelmét szolgálja a szegedi székhelyű új országos egyesület

Megszületett a pikkelysömörös betegek érdekeinek képviseletét szolgáló első, valóban országos jellegű civil egyesület!
2010. december 4-én Harkányban került sor a debreceni IV. Országos Pszoriázisbeteg-találkozón az ország betegszervezeteit képviselő küldöttek által egyhangúlag elfogadott határozat valóra váltására: az ország különböző tájairól érkezett (Kaposvárról,  Pécsről, Szegedről, Barcsról, Harkányból, Arlóról, Nagykozárból) 11 fő alapító tag részvételével megtörtént a Magyarországi Pszortiázis Klubok Egyesületének megalapítása. Az alapító értekezlet elfogadta az Egyesület Alapszabályát is, megválasztotta az Egyesület elnökségét, elnökét és felügyelő bizottságát. Az alapítók egyetértettek abban, hogy az országos egyesület székhelye Szegeden legyen, ugyanis az Szegedi Tudományegyetem rektora levélben, ügyvéd által ellenjegyzett nyilatkozatban jóváhagyta a Szegedi Allergológiai és Bőrgyógyászati Klinika épületének egyesületi székhelyként történő bírósági bejegyeztetését.
Ezt követően 2010. december 22-én sor került a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete alapító okiratainak beadására a szegedi Csongrád Megyei Bíróságon. Azaz jelenleg az egyesület a bírósági bejegyeztetés szakaszában van.
Az Egyesület alapításának Debrecenben megfogant ötletét szinte elsők között és maximálisan támogatta prof. Dr Kemény Lajos, a Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, aki egyben a Magyar Dermatológia Társulat elnöke is. Az országos egyesület alapításának szükségességét támogatták a pécsi és a debreceni bőrgyógyászati klinikák vezetői, valamint több megyei és városi kórház vezetése is.

Az alapító értekezleten az Egyesület elnökének Balogh Istvánt, a Kaposvári Pszoriázis Klub elnökét választották.
Az új országos egyesület legfontosabb feladatai, céljai: a pszoriázisban (pikkelysömörben) szenvedők és környezetük felvilágosítása

– a betegség természetéről és a lehetséges kezelési módokról,
– az ismeretterjesztés,
– a társadalmi beilleszkedés elősegítése,
– az érdekképviselet, stb.

A közösséghez tartozás segíti a betegség elfogadását, a tapasztalatok egymás közötti megosztását és egymás segítését. Az Egyesület segíti és támogatja azt a korábban országos találkozókon (Szeged, Harkány, Debrecen) kifejezett szándékot, hogy az országban minél több pszoriázis klub alakuljon, az ilyen kezdeményezéseket kiemelten támogatja majd.

Az országos egyesület mottója: Nem vagy egyedül. Együtt könnyebb.

Az Egyesület elnöke elérhető a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. elektronikus postacímen.

Hagyományos postai elérhetőség: SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, 6720 Szeged, Korányi fasor 6-8.

Az országos egyesület munkáját a jövőben is figyelemmel kísérjük majd, és tájékoztatjuk honlapunk látogatóit az egyesület tevékenységéről.
Az MPKE alapítói