Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A biológiai terápiák megjelenése hatalmas előrelépést jelentett a pikkelysömör kezelésében. Az elmúlt évtizedekben végzett kutatásoknak köszönhetően olyan gyógyszerek kifejlesztésérenyílt lehetőség, amelyek a kóros folyamatok célzott gátlására képesek.Dr. Bali Gábor

Mi történik a pikkelysömörös beteg szervezetében?

A T-sejtek az immunrendszer egyik jelentős csoportját képviselik. Fő feladatuk a szervezetbe kerülő kórokozók felismerése és elpusztítása. A pikkelysömörös betegek szervezetében a T-sejtek hibásan működnek: téves vészjelzést észlelve aktivált állapotba kerülnek. Ezek az aktivált sejtek a bőrbe és az ízületekbe vándorolva gyulladást váltanak ki. Ennek a folyamatnak a következménye a jól ismert pikkelysömörös plakk, ill. az ízületi gyulladás.

A tumor nekrózis faktor alfát (TNF-α) az immunrendszer sejtjei termelik. Ez az anyag teszi lehetővé az immunrendszer sejtjei között zajló kommunikációt. Pikkelysömörös betegekben a kórosan fokozott T-sejt aktivitás többek között az emelkedett TNF- α termelésre vezethető vissza.

A biológiai terápia hatásmechanizmusa alapvetően eltér a hagyományos pikkelysömör elleni szerekétől. A biológiai szerek célzottan, egy-egy konkrét ponton gátolják a sejtek közötti kommunikációt. A legtöbb biológiai szer fő támadáspontja a TNF-α.

A pikkelysömör kezelésében használt hagyományos gyógyszerek hatása kevésbé szelektív, mellékhatásuk szélesebb körű. Mégsem szabad elutasítanunk ezeket a kezelési lehetőségeket sem, hiszen jól bevált készítményekről van szó, melyek használatával kapcsolatban hosszabb tapasztalattal rendelkezünk.

A biológiai terápiák hatása sokkal szelektívebb, mellékhatás-profiljuk szűkebb körű. Évtizedes tapasztalatok hiányában azonban az esetleges hosszú távú mellékhatásokkal nem lehetünk tisztában.

A biológiai szerek intravénás infúzió vagy a bőr alá adott injekció formájában alkalmazható készítmények. Míg az infúziós kezelés kórházi körülmények között történik, a bőr alá adott injekciót a beteg otthonában saját magának is beadhatja.

A biológiai terápia rendelhetősége korlátozott. A jelenlegi szabályozás értelmében azok a súlyos vagy nagyon súlyos pikkelysömörben szenvedő betegek részesülhetnek biológiai terápiában, akiknél a hagyományos gyógyszeres- vagy fénykezelés legalább 3 hónapig tartó próbálkozás után is kudarcot vallott.

Nagyon költséges, drága készítményekről van szó, a betegnek azonban csak a dobozonkénti 300 Ft-ot kell kifizetnie, a kezelést a társadalombiztosító finanszírozza.

Biológiai terápia esetén a betegek számára a fertőzésekre való fokozott hajlam jelenti a legnagyobb kockázatot. A biológiai terápia - hatásmechanizmusa következtében -elnyomhatja a fertőzésekre utaló jellegzetes tüneteket (pl. láz, gyengeség, végtagfájdalom, rossz közérzet), így panaszok hiányában a fertőzések csak későbbi, súlyosabb stádiumban kerülhetnek felismerésre. Különösen nagy kockázatot jelent egy esetleges tbc fertőzés. Ugyancsak veszélyes a kullancs által terjesztett Lyme betegség, amely hazánkban elsősorban Nyugat-Magyarországon gyakori. A turizmus fokozódásával a korábban nem ismert egzotikus betegségek veszélye is valóssá vált. Ezen kívül bizonyos betegségek (cukorbetegség, alkoholizmus) önmagukban is fokozzák a fertőzésekre való hajlamot. Mindezek alapján biológiai terápia esetén fokozott elővigyázatosságra van szükség a fertőzések tekintetében. Fertőző betegségek gyanúja esetén a kezelés elhalasztása javasolt. A kezelés néhány hetes eltolódása a bőrtünetek mérsékelt, átmeneti fellángolását idézheti elő, ugyanakkor a fel nem ismert fertőzés esetén kapott kezelés súlyos következményekkel járhat.

A fejlődés minden bizonnyal nem áll meg. A pikkelysömör kórfolyamatának pontosabb megismerése újabb, más támadáspontú készítmények kifejlesztését teszi lehetővé. A közeljövőben várható ezen új gyógyszerek forgalomba kerülése, ami a pikkelysömörös betegek életminőségét tovább javíthatja.