Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Az utóbbi évtized orvosi, molekuláris biológiai és kémiai kutatásai eredményeként számos betegség kialakulásának okáról és a szervezetben létrejövő kóros elváltozások jellegéről tudtunk meg olyan új, alapvető fontosságú adatokat, melyek alapján az eddigi terápiáknál sokkal hatékonyabb és szelektívebb gyógyszerek előállítására nyílik lehetőség. Ezek közé tartoznak a biológiai terápiák. A psoriasis vulgáris, vagy magyar nevén pikkelysömör, igen gyakran előforduló bőrgyógyászati kórkép, melynek különböző súlyosságú formál Ismertek. Vannak betegek, akiknél csak néhány, elszórt kiütés látható a testen, de vannak olyanok, akiknél a test több mint felét, vagy akár a teljes testfelszínt Is beboríthatják a hámló, gyulladt kiütések. A bőrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait, kezelésük időigényes, kellemetlen lehet, valamint súlyos roncsoló ízületi- és körömtünetek kísérhetik a bőr érintettségét. Ezek alapján a pikkelysömör jelentős életminőség romlást okozhat az érintett betegnél és feltétlenül kezelést igényel. A megfelelően kezelt psoriasisos beteg teljesen vagy csaknem teljesen tünetmentessé tehető, ízületi fájdalma megszűnik, azonban ehhez szükséges a beteg és orvos szoros együttműködése, a beteg megfelelő tájékozottsága és aktív közreműködése is.

A psoriasis gyakorisága, életkori és nemi megoszlása

A psoriasis az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórkép, a bőrbetegséggel orvoshoz fordulók között 8%-ban diagnosztizálják ezt a betegséget. A fejlett országokban - Amerikai Egyesült Államok és Európa - a teljes lakosság 2%-a szenved pikkelysömörben. Magyarországon előfordulása 1,5% körüli, számítások szerint így hazánkban 150 000 psoriasisos beteg él. A világon a legmagasabb előfordulási arányt a Faroe szigeteken közölték, a populáció 2,8%-a érintett. Ugyanakkor más etnikai csoportokban ritka a pikkelysömör, pl. Japánban, míg dél-amerikai indiánok és ausztráliai bennszülöttek körében gyakorlatilag nem fordul elő a betegség. A két nemben majdnem azonos arányban figyelhető meg, habár kissé gyakoribb a nőkben. Bármely életkorban előfordulhat, ismertek csecsemőkorban kezdődő és 80 év felett induló esetek is. Számos vizsgálat kimutatta azonban, hogy a psoriasis első manifesztációja két életkorban a legjellemzőbb, 15 és 20 éves kor, valamint 55 és 60 éves kor között. Ezek alapján a psoriasisnak két altípusa különíthető el, az I. és II. típusú psoriasis. Az I. típusra, mely a betegek 75%-ánál fordul elő, jellemző a 40 éves kor előtt induló betegség, a gyakori családi halmozódás és erős genetikai meghatározottság. A II. típus 40 éves kor után kezdődik és sokkal ritkábban mutatható ki családi halmozódás.

A psoriasis vulgáris típusai        I. típus                   II. típus

Betegség kezdete:                   16-22 év                57-60 év

Előfordulás a családban:           pozitív                   negatív

A psoriasis okozta bőrtünetek jellemzői, elhelyezkedésük

A psoriasis a gyulladással és hámlással járó bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Típusos formájára a szimmetrikusan elhelyezkedő, elsősorban a feszítő felszíneken megjelenő, éles szélű, piros, gyulladt kiütések jellemzőek, melyeket ezüst-fehér hámlás fed. A betegség leggyakoribb lokalizációja a hajas fejbőr, a könyök és térd területe, a végtagok feszítő felszíne, a gerinc és a derék területe, súlyos esetekben azonban bármely testrészen kialakulhatnak a tünetek. A betegség leggyakrabban a hajas fejbőrön okoz először tünetet, néha éveken át csupán erre a régióra lokalizálódik.

A psoriasis vulgáris klinikai tüneteinek leggyakoribb lokalizációi:

Lokalizáció                         Betegek %-a

Hajas fejbőr                             80

Könyök                                    78

Lábszár                                    74

Térd                                         57

Kar                                           54

Törzs                                        53

Egyéb                                      38

Tenyér-talp                              12

pszoriázisos testhelyek