Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Csütörtök van, december tizenkilencedike. A negyedik gyertya, a szeretet gyertyájának gyújtása előtt három nappal.

Pár perccel fél három előtt Évike asszisztens kinyitja a rendelő ajtaját, kinéz, és megállapítja: ó, hát már itt vannak mindannyian. Tessék, jöjjenek be, hangzik a szíves-szívélyes invitálás. És a szegedi bőrgyógyászati klinika pszoriázis rendelőjébe egymás után belép három – nem is három: négy ember, zavartan, megilletődve. Négyen, mert Róbert Krisztiánt édesanyja is elkísérte.

Mindegyikük arcán ott a zavar és a megilletődés: nem betegként jöttek, nem panasszal. Időpontra, igaz. De olyan időpontra, amilyenre talán soha nem is gondoltak eddig: meghívott vendégként várták, s fogadják itt ma őket, nem betegként. Nem egészségükre panaszkodni jöttek ma ide, nem gyógyulást keresve…

Vagy mégis?

A polgármesteri hivatal Humán Közszolgálati Irodája karácsonyi ajándékcsomagot biztosított három személynek, akiket a Szegedi Pszoriázis Klub adott feltételek alapján megajándékozásra javasolt. Ezért jöttek ma ők hárman: Mihály, Attila, valamint édesanyja kíséretében Róbert Krisztián. Látom a szemükön: nem is nagyon hiszik el, hogy ez ma itt valóság, idő kell a zavar elpárolgásához, de a három „méretes” csomag csak-csak előcsalogatja a mosolyt az ajkukra.

Az asszisztensek széket kerítenek, leültetik őket, s velük szemben mi, egyszerű emberek, akik most hirtelen jótevőnek álltunk: Magdolna doktornő, egyetemi adjunktus, a két asszisztens, Éva és Márta, és én, akinek a Klub nevében, meg az önkormányzati gesztus nevében illendő pár szót szólnia. Elmondom hát nekik röviden, csak a lényeget összefoglalva, hogy a Klub életében éppúgy először történik meg ez a karácsonyi ajándékozás, mint ahogy a „bőrklinika” történetében sem fordult ez még elő. Elmondom továbbá, hogy a polgármesteri hivatal hosszú nevű, emberséges és segítőkész irodája biztosította számukra az idei karácsonyi ajándékot, s tette azt az itt jelenlévő két asszisztens javaslatára, akik szintén tagjai a Szegedi Pszoriázis Klubnak.

Magdolna doktornő, Éva és Márta asszisztensek már fogják is a csomagokat, s egy kézfogás, egy puszi kíséretében átadják a három vendégnek. Zavart mosolyok, tétova visszajelzései az emberi megilletődésnek. Közben kikapcsolom a fényképezőgép vakuját, hogy ne zavarja meg az áhítatot. Mert a szakorvosi rendelőt pillanatok alatt beragyogta az áhítat és a szeretet. Valami nagy-nagy nyugalom terült el körülöttünk, még a folyosói zajok is elcsendesültek, s mintha egy-egy furcsa csillanás is látható lett volna némelyik szem sarkában. Aztán előcsordogáltak, jöttek a halk köszönömök, a félszeg-zavart mosolyok. És kibuggyan az igazság is, amikor Attila halkan szinte suttogva, sóhajtva kimondja: „Én még… soha nem kaptam... csomagot…”

A karácsonyi csomagok átadása - 2013. december 19.

Igen: mégis.

Ezen a késő délutáni órán, a bőrklinika szakrendelőjében mégis gyógyítás folyt. Nem a bőrt, hanem a szíveket, három felnőtt ember és egy kisfiú szívét és lelkét gyógyította az egyetemi adjunktus és a két asszisztens. Jó ez így. Helye van ennek a bőrklinikán.

Ilyen sem volt még itt -- mondja az egyik asszisztens, amikor a negyedórás esemény után magunk maradtunk. Ilyen sem volt még itt – értek egyet gondolatban, miközben furcsa-félszegen pakolom össze az irományaimat, teszem tokjába a fényképezőgépet, veszem fel a kabátomat.  

Lehet, hogy ezt a szakorvosi rendelőt sokáig senki nem fogja ilyen ragyogásban látni, mint ma délután láttuk?

/h/


Akiket megérintett a szeretet…