Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

…tartotta 2016. évi záró találkozóját a Szegedi Pszoriázis Egyesület közhasznú szervezet. Anyukáknak, apukáknak, a nagyszülőknek is, na meg nyilván a családok legkisebbjeinek is jobban megfelel ez, mintha a karácsonyi készülődés dandárjából kellene „kiugrani” akár két-három órácskára is, hogy a kedvenc egyesület tagságával, a sorstárs jó barátokkal töltsön el egy fél délutánt az ember fia (avagy leánya).

Az egyesületi tagok is megszokták már, hogy december derekán tartunk egy kis karácsonyi előzetest, és megszokta ezt már kedves házigazdánk is, a szegedi bőrklinika is. Így aztán természetes volt, hogy december 14-én délután egy pár órára beköltözött az adventi hangulat a klinika épületébe: fehér ruhás „egészségügyis” hölgyek díszítették a karácsonyfát a magasföldszint folyosóján, a Simon Miklós terem előtt. Néhányan nagy, súlyosnak tűnő dobozokat cipeltek fel a földszintről, mások az otthonról hozott titokzatos csomagokat bontogatták, s gyengéd kezek tálcákra igazgatták az otthon sütött finomságokat… Nagy volt a készülődés.

Az egyetemi oktatási célokat szolgáló terem is megszépült, amennyire csak tudott: a kemény iskolai padokon szaloncukor-díszítés, a terem táblarendszere mellett derűsen állott a frissen feldíszített karácsonyfa, a máskor tudományos anyagok bemutatására rendeltetett kivetítő rendszer pedig halk zene kíséretében karácsonyi képeket vetített a táblára.

Délután két óra múlt pár perccel, amikor megérkezett a szegedi Rókusi Általános Iskola negyedikes tanulóinak közel harminc fős csoportja: énekkar és kis zenekar egyben, ők Kádas Judit tanárnő vezetésével vállalták, hogy a bőrgyógyászati központ falai közé angyalhangú énekükkel becsalogatják karácsony hangulatát. (A negyedikesek fellépéséről megtekinthető az alábbi rövidke mobiltelefonos felvétel, de az egész fellépés hanganyaga is meghallgatható a videoklip alatti hanglejátszó segítségével.)

 

 

 

A csillogó szemű negyedikes angyalka-kórus a mintegy húsz perces műsor után elindult vissza az iskolába, az adventi hangulat folytatásáról pedig Kőszeginé Szabó Éva, a Klinika Pszoriázis Centrumának szakasszisztense gondoskodott egy hangulatos vers elmondásával.

Röviden visszapillantva az egyesület 2016-ban végzett munkájára, Hullmann László egyesületi elnök felidézte, hogy ebben az évben is sikerült hét alkalommal összejönni a tagságnak itt a klinikán, továbbá egy 25 fős csoport Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával egész napos kirándulás keretében eljutott Budapestre is. Szót ejtett arról is, hogy idén már Londonban is járt képviselőnk, a pikkelysömörös szervezetek világtalálkozóján, továbbá, hogy kiváló kapcsolatokat építettünk ki Magyarországon is, más betegszervezetekkel, érdekszövetségekkel. Persze, az sem mellékes, hogy egy év alatt 21 egyesületi tagnak segítettünk eljutni a harkányi gyógyfürdőbe három hetes gyógyfürdőkórházi kezelésre.

A rövid évértékelő után került sor a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozott három karácsonyi ajándékcsomag átadására: a megajándékozottak mosolyogva, boldogan vették át az ugyancsak méretes ajándékcsomagokat. Az ajándékozás hangulatát fokozta az egyesület elnökségének idén először alkalmazott határozatának kihirdetése is, ugyanis az egész év folyamán végzett kimagasló önkéntes tevékenység elismeréseként nyolc elismerő oklevelet osztott ki. „Az Egyesület munkájához 2016 folyamán nyújtott önzetlen, önkéntes segítésért és támogatásért” elismerő oklevelet kapott Balogh Ferencné, Bálint Józsefné, Czirjék Irma, Csatári Bálint, Illés László János, Zsikó Józsefné, valamint a Centrum két szakasszisztense: Kőszeginé Szabó Éva és Tóth Tiborné Márta.

A hangulatos találkozó az otthonról hozott finom sütemények kóstolgatásával, egy-egy pohárka édes-illatos kölyökpezsgő megízlelésével, baráti beszélgetéssel, a jövőre vonatkozó tervezgetésekkel folytatódott egészen délután 4 óra körülig.

Alább két kép a találkozóról: érkeznek a vendégek (balra) és mosolygós „címlapkép" (jobbra).A közönség