Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A Szegedi Pszoriázis Egyesület 2018. március 23-án tartotta első idei összejövetelét. Évnyitó rendezvényünkre meghívtuk régi ismerősünket, dr. Horváth Éva pszichiáter főorvos asszonyt, aki a Tanult Beteg programunk keretében „Bőrünkön érezzük – pszichés jelenségek, megterhelések hatása” címmel tartott előadást.

Előadásában a főorvos asszony elmondta, hogy a lelki tisztálkodás a mindennapi életben épp olyan fontos, mint a testi. Szerinte maga az, hogy ő most egy kedves közegben tartózkodik, most számára is természetes vitalitás-serkentő dolog. Az ember mentális közérzetére nézve nagyon fontos az érintés, az ellazulás és a társas együttlét. Bármennyire is a betegség hozza össze akár ezt az egyesületet is, mégis az egészség áll az összetartozás középpontjában.

A test és a lelki állapotok kölcsönös reagálásának szemléletére kiragadott egy példát, és elmesélte, hogy egy páciense arra panaszkodott, hogy egy munkatársával már régóta rossz a viszonya, s legutóbb nagyon felidegesedett, amikor találkozott vele és szóváltásba keveredtek. Visszafogta magát, ám pár nap múlva szó szerint tele lett az egész teste, keze-lába kiütésekkel. Elment a bőrgyógyászhoz, kapott gyógyszert, de azzal is tisztában volt, hogy az elfojtott düh tört ki a bőrén.

A test sokszor kifejezi érzelmeinket, még ha nem is tudjuk másként kifejezni őket. Az egész „betegség” szót is valahogyan jobb megvilágításban kellene használni, mert a betegség is lehet adott esetben jó, ugyanis a test egy reagálását, egy tünetét fejezi ki. Ahogyan az egészség az egész testünket érinti, úgy a betegség is, mert a test minden sejtje kapcsolatban áll egymással, és minden sejtünk mindenről tud. A bőrünk az ektodermából alakult ki (ektoderma = a nagyon korai embrióban fellelhető három ivarsejtréteg egyike, ebből alakul ki az idegrendszer [az agy és a többi idegpálya] a fogzománc és a felhám), ezért a bőrünk olyan, mint egy kifordított idegrendszer. A bőrünk tudja kifejezni leginkább az érzelmeinket. A bőr elválasztó is, és kapocs is a külvilág felé, rengeteg mindent tud, rengeteg minden megjelenik rajta.

Az alább lejátszóra kattintva meghallgatható a főorvos asszony előadása (22 perc 16 másodperc)

 

 Képek a rendezvényről: