Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Harkányi országos találkozó logójaKedves betegszervezeti sors- és tagtársak!

A III. Országos Pszoriázisbeteg-találkozó keretében ma már eddig is sok újat hallottunk, sok új ismeretet szereztünk, és ebben nem csak a kitűnő szakorvosi előadások voltak segítségünkre, de az a ritka alkalom is, amikor Magyarország más-más megyéiből, városaiból, településeiről találkoznak az ugyanazon problémákkal naponta megküzdő, támaszt, segítséget kereső emberek, akik betegségükkel talán egy kicsit a társadalom peremére sodorva érezhetik magukat. Remélhetjük hát, hogy találkozónk mindenben eléri – elérte azt a célt, amelyért megszervezése történt.

A közös céloknak a megfogalmazásához szándékozik hozzásegíteni az a javaslatcsokor is, amit az alábbiakban előterjesztek.

Régebbi betegszervezeti tagok előtt nyilvánvalóan ismert az, hogy a világban 2004 óta, illetve Magyarországon 2006 óta évente minden október 29-én, vagy e dátum környékén szoktuk megrendezni a PSORIASIS VILÁGNAPot, amelynek öt – ma is nagyon időszerű – leg­fontosabb üzenete a következő:

1. A psoriasis a szervezet egészét érintő betegség.
2. A psoriasis nem kozmetikai rendellenesség, hanem betegség.
3. A pikkelysömör nem fertőző.
4. A pikkelysömörben szenvedő betegek részére biztosítani kell a megfelelő kezelést.
5. A pikkelysömörben szenvedő több mint 125 millió beteg szavát meg kell hallgatni!

Egyértelmű, hogy az első három üzenet a társadalom „megvilágosodását” hivatott szolgálni, a két további pedig a napjainkban divatos kifejezéssel „betegjogi” kérdésnek titulálható. Hogy mennyire fontos ezeknek az üzeneteknek az életben tartása, azt szó szerint a saját bőrünkön tapasztaljuk nap, mint nap. Éppen azért, ezeknek a világnapi üzeneteknek a szellemében javaslom, hogy a III. Országos Pszoriázisbeteg-találkozó közös, záró és összefoglaló javaslatait fogalmazzuk meg, és juttassuk el az érintett és érdekelt szakmai, állami és civil szervezetekhez – a következők szerint.

(Az Ajánlások az Érdekvédelem menüben olvashatók.)