Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A IV. országos találkozó logója2010. május 22-én, szombat délelőtt 9 órakor kezdődött Debrecenben a Nagyerdei körúton az
Orvostudományi Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján a IV. Országos Pszoriázisbeteg-találkozó. Az előzetes bejelentéseknek megfelelően szinte Magyarország minden megyéje képviselve volt: a helybeieken kívül, azaz a most 15 éves debreceni Hajdúsági Psoriasis Club képviselőin kívül eljöttek a Kaposvári Pszoriázis Klub képviselői (ők voltak a vendégek közül a legtömegesebb küldöttség), egy-egy gépkocsival érkeztek a budapesti Magyar Psoriasis Betegek Egyesülete és az Egri Pszoriázis Klub, hat taggal képviselte Bács-Kiskun és Csongrád megyét a Szegedi Pszoriázis Klub, de voltak szolnoki, veszprémi képviselők is, és a betegszervezeteken kívül a budapesti Magyar Psoriasis Alapítvány is képviseltette magát. (A későbbiekben részletes kimutatást adunk majd a képviseletekről.)

A találkozó résztvevői - részlet

A szervező Hajdúsági Klub segítségére sietve, Klinika dolgozói közül többen is vállalták a házigazda szerepét, így pünkösd szombatján már kora reggel nagy volt a nyüzsgés a Klinika könyvtárszobájában, amely a vendégfogadáshoz szolgáltatott impozáns és meghitt környxezetet. Itt már asztalra készítve várta az érkezőket a reggeli üdítő, illetve pár szem aprópogácsa...

Prof. Dr. Remenyik Éva klinikaigazgató megnyitja a találkozót

Az országos találkozóra a Klinika nagy előadótermében került sor. Kilenc óra után pár perccel prof. Dr. Remenyik Éva klinikaigazgató nyitotta meg a rendezvényt, és szemléletes előadás keretében mutatta be a házigazda intézményt.

Őt Dr. Szegedi Andrea egyetemi docens követte, aki közvetlen hangú szakelőadásban szólt a psoriasis és a társuló betegségek kapcsolatairól.

Dr. Szegedi Andrea egyetemi docens előadása

A következő előadó Kőműves Zsuzsa pszichológus volt, aki a bőrbetegség lélektani vonatkozásairól tartott előadást, és válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

Kőműves Zsuzsa klinikai szakpszichológus előadása

A rövid szünetben a résztvevők megkóstolhatták a rendezvényt támogató kiskunmajsai cég termékét, amely a pszoriázisbetegek értendjében kiváló libahús feldolgozásával foglalkozik.
Vatler Péterné, a Debreceni Klub elnöke
A szünetet követően Vatler Péterné, a Hajdúsági Psoriasis Club vezetője a 15 éves klubról szólt, őt követték az Országos Találkozót méltató, és az általuk képviselt klubokat, egyesületeket bemutató felszólalók: a budapesti pszoriázis egyesület, illetve a Psoriasis Alapítvány mint közhasznú civil szervezet, az egri Pszoriázis Klub képviselői...

Az előadások után a vendégek egy rövid sétát tettek Debrecen belvárosában, majd autóbusszal mentek a közös ebéd, és a találkozó folytatásaként sorra kerülő betegszervezeti megbeszélés színhelyére.
Csoportkép

A betegszervezetek megbeszélésén két előadás hangoztt el: elsőként Hullmann László, a Szegedi Pszoriázis Klub képviselője szólt a magyarországi civi szervezetekről és a magyar
pikkelysömörös betegek szervezeteinek lehetőséggeiről, utána pedig Balogh István, a aposvári Pszoriázis Klub elnöke az országos jellegű érdekérvényesítés szükségességéről beszélt.
A megbeszélés végén a jelenlévők nyílt szavazással határozatot hoztak arról, hogy Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete néven országos hatáskörű civil szervezetet hoznak létre.

A találkozó 17 óra után zárult.