Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

2011. május 21-én, szombaton került sor a pikkelysömörben érintett magyarországi betegek immár sorrendben ötödik országos találkozójára.

Az országos találkozó szervezője a 2010 decemberében megalakult, 2011 elején hivatalosan is bejegyzett Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete volt, házigazdája pedig a Pécsi Pszoriázis Klub.

A házigazda pécsi betegklubon kívül 10–20 fős küldöttséggel képviselték tagságukat a debreceni, a szegedi, a kaposvári és a harkányi pszoriázis-betegek szervezetei. Természetesen a betegszervezeti képviseleteken kívül az ország más részeiről is érkeztek vendégek: Budapestről, Keszthelyről, Kecskemétről, Arlóról.

A távolabbról (Arló, Budapest, Debrecen, Kecskemét, Szeged…) már pénteken Pécsre érkező vendégeket a szervező a Laterum szállóban helyezte el, ahonnan szombat reggel szervezetten szállította a PTE Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikára – az V. Országos Pszoriázisbeteg-Keller Árpádnétalálkozó helyszínére.

Szinte teljesen megtelt a klinika tanterme, a száznál is több érintett mellett az előadások megtartását vállaló szakorvosokat és a pécsi érdeklődő közönséget 9 órakor Keller Árpádné, a Pécsi Pszoriázis Klub megbízott vezetője köszöntötte, utána pedig Dr. Battyáni Dr. Battyáni ZitaZita egyetemi docens, a klinika vezetője – mint a rendezvény fővédnöke – üdvözölte a megjelenteket. 

A protokolláris megnyitó után Balogh István, a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületének (MPKE) elnöke számolt be arról, hogy a 2010. május 22-én Debrecenben, a IV. országos találkozón megfogalmazott határozatnak megfelelően az elmúlt egy év Balogh Istvánalatt sikeresen megalakult, és a Csongrád Megyei Bíróság által szegedi székhellyel bejegyzésre is került a pikkelysömörös betegek első országos érdekvédelmi szervezete.

A Magyar Dermatológiai Társulat Psoriasis Szekciójának elnöke, a szegedi Dr. Gyulai Rolland egyetemi docens elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni az országos találkozón, ezért az országos találkozó köszöntésére küldött levelét Balogh István, a MPKE elnöke olvasta fel.

Ezt követően került sor a bőrgyógyász szakorvosok előadásaira: Dr. Battyáni Zita egyetemi docens a Dr. Moezzi Mehdipikkelysömör helyi (lokális) kezeléséről tartott előadást, Dr. Moezzi Mehdi bőrgyógyász szakorvos pedig a pikkelysömör szisztémás kezeléséről beszélt.

Dr. Tóth Andrea pécsi szakorvos előadásának témája a szövődményes pikkelysömör, az arthropathia psoriatica volt, a betegek által már szinte „családtagnak” tekintett Dr. Sebők Dr. Tóth AndreaBéla bőrgyógyász főorvos (aki már a 2008-ban Szegeden megtartott I., illetve
a 2009-ben Harkányban megtartott III. országos találkozón is részt vett) előadásában a balneoterápia jelentőségével, valamint a gyógyvizeknek a pszoriázis kezelésében játszott fontos szerepével, tünetmentesítő hatásával foglalkozott.

Dr. Sebők BélaA félórás szünetben a találkozó résztvevőit a házigazda szendvicsekkel, aprósüteménnyel, kávéval, üdítővel vendégelte meg – a pécsi Bőrklinika könyvtárterme ezúttal gazdag testi táplálékot nyújtott a jó hangulatban folyó, gördülékeny rendezvényre látogatóknak.

Dr. Füredi RékaA szünet után következett Dr. Füredi Réka előadása a pikkelysömörrel előforduló lehetséges pszichés problémákról, majd a találkozó délelőtti részének záró előadása következett: Dr. Fekecs Tamás ismertette a pikkelysömör orvosszakértői megítélésének kérdéseit.

Közben egy igazi nyári zivatar is beleszólt a találkozó menetébe, de nem sikerült elrontania sem a szervezést, sem a résztvevők kedvét. A házigazda Pécsi Klub ugyanis a találkozó „plenáris” részének – a délelőtti előadásoknak – a befejezése után meglepetéssel kedveskedett a vendégeknek: megszervezte, hogy a pécsi városnéző kisvonat szállítsa a résztvevőket a közös ebéd színhelyére (a Laterum szállóba). Szerencsére a hirtelen kerekedett zivatar fenyegetésétől nem sokan riadtak meg, a vonatozóknak felemelő élmény volt a félórás városnézés, még ha olykor egy-egy friss esőcsepp-ajándékot kaptak is az égiektől.

Az országos találkozók állandó kellemes színfoltja a már hagyományos közös ebéd, és azzal összefüggően az ország számos részéből összejött sorstársak ismerkedése, barátkozása, tapasztalatcseréje, valamint a betegszervezetek (a klubok) életével, munkájával kapcsolatos beszámolók. Így volt ez az V. Országos Találkozón is.

Kőszeginé Szabó ÉvaA délutáni program keretében elsőként Kőszeginé Szabó Éva, a szegedi Allergológiai és Bőrgyógyászati Klinika asszisztens ismertette az országban egyedül Szegeden alkalmazott lézeres pikkelysömör-kezelés hatékonyságát. Az előadást, és a felvetett kérdésekre adott válaszokat követően a vendég betegszervezetek vezetői (Debrecenből Vatler Péterné, Harkányból Borsos Endre, Kaposvárról Balogh István, Szegedről Kovács Katalin, Pécsről Herczeg Antalné leköszönő klubelnök, illetve Keller Árpádné megbízott elnök) szóltak az általuk vezetett klubok munkájáról.

Gyula bácsiKülönleges fénypontja, emlékezetes eseménye volt a délutáni műsornak, amikor a debreceniek Gyula bácsija régi katonadalokat adott elő, illetve ezt követően a házigazda pécsi klub tagja, Kováts Péter saját verseit szavalta, énekelte…

Az V. Országos Pszoriázisbeteg-találkozó 16 óra után fejeződött be. A zökkenőmentesen Kováts Péterpergő találkozó, a meghirdetett időpontoktól (szinte szokatlanul) el nem térő, kiváló programvezetés, a nívós, de a laikus közönség számára is érdekes előadások, a magas szintű vendéglátás – mind a házigazdát és a szervezőt dicséri. 

Sajnálatos, hogy sem a budapesti Magyar Psoriasis Alapítvány, sem az ugyancsak budapesti Magyar Psoriasisos Betegek Egyesülete nem vett részt az V, Országos Pszoriázisbeteg-találkozón (képviseleti szinten sem). A távolmaradás annál inkább sajnálatos, mert eddig minden korábbi országos rendezvényen több fővel képviselték az említett civil tevékenységi formák az alapítványt és a budapesti pikkelysömörös betegtársakat. Sőt: a II. Országos Találkozó (2009) szervezője és házigazdája az említett budapesti egyesület volt… 

A közönség (részlet)