Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Pünkösd szombatján került sor a magyarországi pikkelysömörös betegek VI. országos találkozójára a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház konferenciatermében. A házigazda a Kaposvári Pszoriázis Kaposvár központjaKlub volt, a szervező (illetve, ahogyan a meghívó titulálta: a „rendező”) pedig a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete. A 2008-tól (az első, Szegeden megrendezett találkozótól) eltelt négy éves időszakban
elérkeztünk az országos találkozók féltucatnyi számához, ezzel gyakorlatilag minden működésében tapasztaltabb, pszoriázis témában érintett civil egyesülés egyszer-egyszer felvállalta a házigazda szerepet.

A kaposvári találkozón mintegy százfőnyi közönség (budapesti, debreceni, kecskeméti, miskolci, ózdi, pécsi, szegedi betegszervezetek képviselői, továbbá bőrgyógyász szakorvosok, illetve a házigazda kaposvári betegklub tagjai) hallgatott végig négy–négy és fél órába tömörítve vagy 10 előadást. Dr. Repa Imre professzornak, a rendezvény fővédnökeként megjelölt Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatójának közvetlen hangú köszöntője után Balogh István, a házigazda Kaposvári Pszoriázis Klub elnöke (egyúttal az MPKE elnöke is) tartott amolyan egyesületi évi közgyűlésre való éves beszámolót a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületének tevékenységéről. Őt követte dr. Battyáni Zita főorvos A psoriasis és a daganatos megbetegedések című előadásával, utána pedig dr. Fábos Beáta A stressz hatása a pikkelysömörre című előadása következett. Ezután Horváth Andrea tartott egy előadást Táplálkozással immunrendszerünk védelmében címmel.

Dr. Fábos Beáta

A szünetben a házigazda kávéval, üdítővel, aprószendvicses--pogácsás uzsonnával kedveskedett a rászolgált közönségnek. Ez után dr. Wikonkál Norbert Psoriasis kezelése a biológiai érában – elmélet és gyakorlat című előadását hallgatták végig a megjelentek, majd pedig dr. Elim Ali ózdi háziorvos következett, aki a pikkelysömörrel kapcsolatos háziorvosi tapasztalatairól tartott beszámolót. A műsorterv szerint őt követte volna dr. Heintz Tamás Psoriasis és életmód című előadása, azonban helyette ugyanebben a témában egy dietétikával foglalkozó hölgy lépett fel, aki nagy részben megismételte a szünet előtt fellépő Horváth Andrea dietetikus előadását. 

Dr. Wikonkál Norbert

Üde színfoltot jelentett Schmidegné Újvári Editnek, a kaposvári betegklub tagjának személyi tapasztalatokból merített, kedves, olykor kesernyés humorú, őszinte előadása: Pikkelysömörről az érintett szemszögéből. Őt követte a találkozó létrejöttét támogató Pezomed Kft. termékeiről tartott beszámoló, végezetül pedig dr. Varga Tamás harkányi orvos tartott rövid előadást a harkányi gyógyfürdőkórházban alkalmazható pikkelysömör-kezelésekről.

Az előadások után következett a meghirdetett „Kérdések–hozzászólások” kissé rövidre sikeredett ideje. Többen fejtegették a pikkelysömörös betegek problémáit, melyek elsősorban az új egészségügyi jogszabályok alkalmazása során, illetve a „rokkant-újraminősítés” folyamán keletkeztek. Ezek a problémák gyakran súlyosan érintik a betegeket – derült ki a felszólalásokból, ám a VI. országos találkozón ezekkel nem sikerült sem bővebben, részletesebben, sem érdemben foglalkozni.

Az igen tömör előadássorozat után a konferenciaterem előtti folyosórészben svédasztalos ebéd várta a résztvevőket, utána pedig az érdeklődők megtekinthették a házigazda kórház vadonatúj bőrgyógyászati osztályát.

A terembe visszatérve bő félórás programegyveleggel lépett fel a kaposvári ROXINHÁZ ötfős csapata. Az illően megtapsolt fellépés után a fakultatív programlehetőségek keretében hazaballagtak, hazautaztak, szállásukra tértek a megfáradt résztvevők.

A ROXÍNHÁZ

Kétségtelen, hogy a kaposvári klub, mint házigazda, kitett magáért. Lelkes aktivisták fogadták a (még előző napon) messziről érkezett vendégeket, gondoskodtak megfelelő elszállásolásukról, a találkozó reggelén a szálláshelyüktől a programnak helyet biztosító kórházig kísérték őket. A rendelkezésre álló, a közösségi érdeket felvállaló aktivistákkal a házigazda klub beleadott mindent, hogy szervezésbeli hibák ne forduljanak elő, programbeli csúszások ne nagyon legyenek. A felkért előadók „hozták a formájukat” – alapos előadásokat hallottunk (talán egy kivétellel, de az is menthető, hiszen úgymond, be kellett ugrania). Korrekt és megfelelő volt a „műsorvezetői” kapcsolattartás, adta a szükséges információkat.        

Talán be kellett volna mutatni a megjelent vendégeket, ha nem név szerint, de legalább földrajzi hovatartozás szerint (tiszta véletlen, hogy e sorok írója megismerkedett a miskolci pszoriázis-betegekkel foglalkozó klub jelen lévő képviselőjével), talán kevesebb szakelőadást és több betegügyi problémát, egymás megismerését, „betegbemutatót” lehetett volna, mi több: kellett volna tervezni, talán…

Nem kétséges, hogy a barátkozásból, egymás problémáinak megismeréséből, beteg- és emberközi kapcsolatokból merített élményekből mélyebb benyomásokkal térhettek volna haza pünkösd szombatján a VI. országos találkozó résztvevői. Összességében (apróbb hiányérzetek ellenére) jól sikerült országos találkozón vagyunk túl.

A VI. Országos Pszoriázisbeteg-találkozón további tervekről, a magyarországi pikkelysömörös betegek jövőbeni kilátásairól nem esett szó.

A találkozó résztvevői Balogh Istvánt hallgatják.