Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Pécsről jött az ötlet. A Pécsi Pszoriázisbetegek E­gyesületének elnöke, Keller Árpádné Jutka állt elő a gondolattal, mi lenne akkor, ha az egyesület a következő összejövetelét Harkányban tartaná, és ha már ott, hát kitárná a „lehetőségek kapuját” a sorstárs egyesületek, klubok és társaságok felé is. A gondolathoz partnert talált az MPKE (Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete) új, idén márciusban megválasztott elnökének személyében. Ő pedig Gilbert Csaba, a Harkányi Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórház marketing referense, egyben betegszervezeti kapcsolatokkal is megbízott munkatársa, akit hosszú évek során tartalmas együttműködésben ismertek meg a pécsieken kívül a budapestiek, szegediek is.

A pécsi meghívásra négy címzett reagált. Volt köztük „fészbu­kos” csoport, volt civil társaság, volt bejegyzett és közhasznú egyesület is (pl. a Szegedi Pszoriázis Egyesület). Nem az volt a lényeg, hogy milyen formában működnek, hanem az, hogy a betegek, a betegtársak érdekében civil formációként léteznek, dolgoznak, és óhajtottak ezen a közös rendezvényen jelen lenni. Nagy szükség van az ilyen együttműködésre már régóta, tudják ezt azok, akik – ketten-hárman – eddig is rendszeresen tartották a kapcsolatokat. Hiszen a negyedmilliónyi magyarországi pikkelysömörös beteg érdekeinek képviseletében alig pár civil szervezet próbál valamit tenni!

Természetesen már maga az, hogy meghívót kaptunk, és egyesületünk képviseletében Harkányban lehettünk egy-másfél napot, az is élmény volt számunkra: hiába ismerjük ugyanis már évek óta ezt a csodálatos kisvárost, ezt a remek gyógyfürdőt, nem lehet vele betelni! Nem csoda hát, hogy évente mintegy húsz egyesületi tagot sikerül csupán kisebb adminisztrációs segítséggel a szegedi egyesület Állapotmegőrző Programjának keretében gyógyfürdőkórházi kezelésre Harkányba eljuttatni.

Ezért is fogadtuk örömmel a meghívást, meg persze azért is, mert így a már néhány (talán féltucat) éves múltra visszatekintő barátság, betegtársi és emberi kapcsolatok jegyében találkozhattunk a pécsi egyesület rendezvényén. Remek volt a találkozó közvetlensége, befogadó, sablon- és fontoskodásmentes hangulata, jók voltak az előadások, jó volt az ellátás. Összegezve: remek hétvégi rendezvényt hoztak össze a pécsi betegtársak Harkányban.

Egyesületünk küldöttsége külön köszöni a gyógyfürdőkórháznak, személy szerint pedig Gilbert Csabának azt a nagy segítséget, amellyel hozzájárult a látogatásunk maradandó élménnyé terebélyesedéséhez, hiszen a vendéglátás és elszállásolás szintén kifogástalan volt.

Szegediek HarkánybanEgy kis (ámde jóleső) „gondot” okozott a szombati találkozón egyesületünk vezetőjének és képvisele­tének átadott két elismerés: egyiket a https://psorinet.hu honlapunk tartalmának szakmaiságáért kaptuk, a másik az egyesület elnökének szólt. Természetesen némileg eltúlzott mindkét elismerő oklevél és jelképes szobrocska, hiszen egyesületünk vezetői mindannyian csak teszik a dolgunkat, azt, amit a tisztség elfogadásakor vállaltak: szolgálják betegtársaik érdekeit. (Persze, az emberi gyengeségek egyike az elismerések kedvelése, így nem kell csodálkozni azon, hogy – a fenti halovány tiltakozás ellenére – jólesett a figyelmesség, és ezúton is nagyon köszönjük azt.) A pécsi egyesület az évek óta folyamatos sikeres együttműködésért elismerő oklevelet adományozott Gilbert Csabának is. (A psorinet.hu honlapnak adományozott oklevél fotója mellett a kiosztott három elismeréssel járó  „trófea" látható. Az elismerésekről Keller Árpádné Jutka készítette a fotókat.)Az elismerő oklevelek mellé adományozott elismerő „trófeák": Gilbert Csabának, Hullmann Lászlónak és a szegedi egyesület honlapjának.

Az „ötoldali” találkozóhoz a szegedi közhasznú egyesület hírlevelét is felhasználtuk, hogy ezt az igen nagy jelentőségű „ötös” harkányi összejövetelt segítsük A BŐR egy rendkívüli számának kiadásával, amelyben a képviselt egyesületek, klubok, csoportok ve­zetői rövidebben–hosszab­ban bemutatták ci­vil szervezeteiket.

Az egynapos szakmai összejövetelen nem csak a tervezett előadások hangzottak el, hanem tervek is kovácsolódtak a további együttműködés elmélyítésére, az energiák alkalmi (netán esetleg tartósabb) összefogására – a be­tegtársak érdekében. 

Képek az előadások közönségéről:

 

 

 

 

 

A hallgatóság (balra és lent).

A bal oldali képen az ablak felől a szegedi és budapesti vendégek. 

 

 

 

 

 

 

Szemelvények a találkozón elhangzott előadásokból:

Részlet dr. Molnár Éva reumatológus, fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs osaztályvezető főorvos előadásából:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar Edit harkányi dietetikus előadása: