Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

2018. június 22-én tartotta meg a Szegedi Pszoriázis Egyesület közhasznú szervezet a nyári szünet előtti évadzáró nyílt összejövetelét.

A rendezvény egyik újdonsága az volt, hogy dr. Kui Róbert, a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosa az érdeklődők által feltett dr kuikérdésekre válaszoló összefoglaló előadást tartott a pszoriázissal kapcsolatos igazságokról és tévhitekről.

Terveink szerint ebben a témakörben ezzel az előadással sorozatot indítottunk el. Egyesüeltünk e-mail címére, vagy telefonjára várjuk a betegek, a honlapot látogató érdeklődők további kérdéseit, amelyekből őszre kikerekedhet a tervezett sorozat második előadása.

A másik újdonság pedig az volt, hogy a rendezvényen első ízben vettek részt más szegedi civil szervezetek képviselői is: örömmel üdvözöltük a Szegedi Napforduló Szolgálat és a mozgáskorlátozottak egyesületének két-két képviselőjét.

Dr. Kui Róbert klinikai bőrgyógyász szakorvos előadásáról készült az alább megnézhető videófelvétel.

Az előadásban felvetett kérdésekkel kapcsolatban annyit elmondhatunk, hogy az egyesület elnöksége előzetesen összegyűjtött tizenöt kérdést, amelyeket az érdeklődők e-mailben tehettek fel.

A bőrgyógyász szakorvos a mintegy 35 perces előadás keretében sorra megválaszolta a feltett kérdéseket. Az előadás során a kérdések csoportosítva kerültek megválaszolásra, A, B, C és D kérdéscsoportokba szedve.

A csoportokon belül a szélesebb érdeklődésre számító kérdések, illetve a hozzájuk tartozó válaszok a felvételen az alább megjelölt helyeken találhatók meg. A kérdés után zárójelben megadott perc:másodperc adatok segítségével könnyű rákeresni egy-egy kérdésre és a rá adott válaszra a felvétel idővonalán.

Az előadásban feldolgozott kérdéscsoportok és kérdések a következők: 

A/ kérdéscsoport (01:54 percnél): Internetes hirdetések, csodaszerek

Kérdés (01.56 percnél): Az internetes oldalakon állandóan jelen van egy bizonyos Psorimilk kenőcs, illetve egy Yiganerjing nevű kínai krém hirdetése. Egyik sem szerepel az OGYÉI listákon, mégis nagy erőkkel hirdetik. Mit lehet ezekről, illetve az interneten keringő csodakrémekről, esetleges hatásukról tudni?

Kérdés: (4:57 percnél): Kanabisz olajat érdemes-e kipróbálni, vagy esetleg propoliszt és más egyebet, amit ajánlanak, vagy felesleges pénzkidobások?

B/ kérdéscsoport (12:00 percnél): Pikkelysömör és táplálkozás

Kérdés (12:04 percnél): Diétát érdemes-e tartani, pl. tej, hús, stb. lehet-e köze a betegséghez?

Kérdés (13:31 percnél): Pikkelysömör esetén alkalmazható-e a vitamin szedése, milyen és mennyi ajánlott?

Kérdés (18:25 percnél): Pszoriázis kezelése során immunerősítést érdemes-e vitaminokkal, sporttal megtámogatni, használhat-e? (Vagy pont az immunreakció a túl sok nálunk betegeknél?)

Kérdés (21:55 percnél): Az alkoholnak van-e hatása a pikkelysömörre? (Természetesen normál mennyiségben, 1-1 dl bor, néha egy kupica tömény.)

Kérdés (23:19 percnél): Egy alapos béltisztítás, és/vagy méregtelenítés ajánlott-e? Árthat-e? Használhat-e, illetve ajánlott-e a májtisztítás, teával, vagy más módon?

C/ kérdéscsoport (24:47 percnél): Pikkelysömör és a fény

Kérdés (24:53 percnél): Pszoriázis tünetek kezelésére bioszolárium, kozmetikai  lézer mehet-e, mi a véleménye?

D/ kérdéscsoport (29:10 percnél): A pikkelysömör és a mindennapi élet

Kérdés (29:14 percnél): Fejbőrön, illetve körmökön jelentkező pszoriázis esetében festhető-e a haj, illetve a köröm, esetleg viselhető-e műköröm?

Kérdés (32:34 percnél): A pszoriázis lelki okait érdemes-e kutatni?

 

A találkozón ezt követően megtörtént az augusztus végén balatoni hosszú hétvégére induló csoport résztvevőinek véglegesítése. A csoportot Kinyó Sándorné elnökhelyettes vezeti majd. 

Néhány kép a találkozóról.

 kozonseg1

kozonseg