Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

2018. október 27-én, a Szegedi Pszoriázis Egyesület közhasznú szervezet pszoriázis világnapi találkozóján a Tanult Beteg Program keretében dr. Kui Róbert klinikai főorvos megtartotta második dr Kui Róbertelőadását a pikkelysömörös betegek által felvetett kérdésekre. Dr. Kui az „Igazságok és tévhitek a pikkelysömörről” című első előadáson 2018. június 22-én válaszolt az érdeklődők által egyesületünkhöz eljuttatott mintegy 15 kérdésre. (Az előadásról készült felvétel itt tekinthető meg.)

A második előadáshoz alapul szolgált az a másfél tucatnyi kérdés, amelyek az egyesületünk honlapján meghirdetett október 1-jei határidőig befutottak. A szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika főorvosa hét csoportba foglalta az érdeklődők által feltett, vagy a különböző internetes fórumokon megjelenő, megválaszolatlan kérdéseket, és érthető, szakmai választ adott rájuk.

Az előadásról készült mintegy 33 perces felvételen az alábbi csoportok szerint találhatók meg a megválaszolt kérdések. (A felsorolásban a kérdéscsoport után zárójelben megadott óra:perc:másodperc adatok segítségével könnyű rákeresni a felvétel idővonalán arra a válaszra, amely éppen érdekli a kedves Látogatót.)

1. (0:01:36) Hány pikkelysömörös beteg él ma Magyarországon?

Kérdés: „Egyes adatok szerint Magyarországon a pikkelysömörrel érintettek száma 1,-2%, más adatok 2,5-3%-ot emlegetnek. Van-e egyáltalán hivatalos statisztikai adat arról, mennyi az érintettek száma hazánkban? Esetleg ez az adat eléri-e a „népbetegség” kategóriát?

2.  (0:06:41) A pikkelysömör és a csodaszerek

Kérdések az egyik pszoris fórumon:

Mi (lehet) igaz az alábbi csodákból, csodaszer-hatásokból?

– „Egy prof ajánlotta nekem és bevált ez a recept: Négy evőkanál bicarbona, két evőkanál ecet ebben ülőfürdőzni 20-25 percet. Szív tájék ne érjen a vízbe! Eddig szinte mindenkinek használt, aki rendszeresen hetente 3x használta.”

– „Akinek pikkelysömöre van, javasolnám, hogy próbálja ki az ecetes kenegetést. Én több mint 10 éve vagyok sömörös. Kipróbáltam már rengeteg kenőcsöt, vitamint, de jelentős javulást egyik sem eredményezett.  Az ecet használatával viszont már 1 hét után látható volt a javulás. Kb. 1 hónapja használom, és már alig látszik a sömör.”

– „A só (erdélyi sószappan) valóban segíthet a tünetek visszafogásában? Egyáltalán: iszapszappan, sószappan, kecsketejes szappan – érdemes ezeket használni?”

– Szabó György bükkszentkeresztesi füves ember tanácsai (egy előadásából idézett részlet a pikkelysömörre): „Egy elég komoly betegség. Erre egy keverékünk van, a nagymama receptje – külső - belső, és orbáncolaj. A külsőben mérgező növény van, a farkasalmalapu. Nagyon jól működik. Két tea – egy külső és egy belső, és még az orbáncolajjal kell kenni, és akkor a pikkelysömör elmúlik.”

3. (0:10:53) A pikkelysömör és a vitaminok

Kérdés: „Nekem D3-at ír fel a doki mindig. Illetve az E-vitamint is napi szinten szedem és C-t, szelén, omega3, kagylókapszula, alga tabletta, forever naturemin, aloe gél, kollagén gél-t. Gyógyteákat iszom napi szinten. B-vitaminokat kúraszerűen, és sok minden, amit kúraszerűen használok.” Helytálló ez?

4. (0:16:20) Tünetek csak az ízületeken?

Kérdések:

– „Előfordulhat-e, hogy pl. valakinek csak az ízületein jelenik meg a pikkelysömör?”

– „Hogy van az, hogy pszoriázisos arthritisz diagnózissal nem járnak pszoriázisos plakkok?”

5. (0:18:01) A pusztulózisról

Kérdések:

– „Egy prof ajánlotta nekem és bevált ez a recept: Négy evőkanál bicarbona, két evőkanál ecet ebben ülőfürdőzni 20-25 percet. Szív tájék ne érjen a vízbe! Eddig szinte mindenkinek használt, aki rendszeresen hetente 3x használta. Akinek a lábán van pustulosis arra is jó csak akkor lavórban áztatni, persze fele ennyi cuccal. Ha nincs kád, vödörben megcsinálni és lemosni a testet, a sömörös területet.” Helytálló ez?

– „Ha a diagnózis Pustulosis palmoplantaris, akkor érdemes lehet-e újra kipróbálni olyan krémeket, ami előzőleg nem használt? Illetve mi a legjobb kezelése ennek?”

6. (0:20:21) Gyermekvállalás és pikkelysömör

Kérdések:

– „Gyermekvállalás és pikkelysömör: maga a betegség örökölhető-e, a hagyományos gyógykezeléseknek milyen hatása van/lehet a terhességre, illetve a biológiai kezelés alatt/mellett vállalható-e terhesség?”

– „Gyermekvállalás és biológiai terápia: mik a tapasztalatok?”

7. (0:28:12) Új és hatásos gyógyszer?

Kérdés: „Igaz az, hogy az Apremilast új korszakot nyit(hat) a pikkelysömör kezelésében? Egyáltalán milyen gyógyszer ez?”

Az előadásról (Huawei mobiltelefonnal) készült felvétel itt tekinthető meg: