Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A Szegedi Pszoriázis Klub 2004. április 22-én alakult meg itt, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán. Ezen – a Klub számára „történelmi” – megbeszélésen prof. dr. Kemény Lajos egyetemi tanár, Fodorné Barát Ágnes, Herman László, Kovács Katalin és Szabó Katalin volt jelen. Nevüket azért említem, mert voltaképpen ők öten az alapítói az egyesületnek. A jelenlévők Kovács Katalint választották elnöknek, a vezetőség tagja lett Szabó Katalin és Herman László.

Ezután elkezdődött a Klub szervezése: a tagtoborzás érdekében szórólapokat helyeztek el az orvosi rendelőkben, sor került egy újságcikk közzétételére a Délmagyarország napilapban. A Szegedi Dermatológia Fejlesztéséért Alapítvány szinte elsősegélyként adott egy Nokia mobiltelefont a vezetőségnek, hogy kapcsolatot tudjon tartani a szerveződő tagsággal – ez volt a közelmúltig a Klub egyetlen vagyona. A Klinika vállalta azt is, hogy a székházában alkalmanként előadások megtartására, a klubtagság összejöveteleire egy helyiséget biztosít.

Ezzel megteremtődtek a feltételek a munkához.

Az első klubnapot 2004. június 16-án tartottuk. A 11 főnyire cseperedett klubtagság előtt Kemény Lajos professzor, egyetemi tanár tartott előadást a pikkelysömörrel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, utána pedig válaszolt a tagság kérdéseire. Ezen az összejövetelen került sor a Klub működési alapszabályának elfogadására is.

Az alakulás évében, 2004-ben, még három klubnap megtartására került sor: közkívánatra a tagok a mórahalmi új fürdőközpont meglátogatásának lehetőségéről beszélgettek, azután az esetleges uszodai fürdőzés megszervezéséről, víz alatti torna igénybevételéről, továbbá a pikkelysömör tüneti kezelésével kapcsolatos egyéni élményeket osztották meg.

A tagság is, a Klinika is kezdte megszokni, hogy havonta–kéthavonta de mindig szerdai napon, és mindig 14 órai kezdettel klubnapi rendezvény van a Klinika oktatótermében.

A témakörök, illetve előadások 2005-ben és 2006-ban is, miként az idén is, a tagság szükségleteinek megfelelően kerültek napirendre, a Klinika támogatásával sikerült szakembereket, egy-egy témában igencsak otthonos orvosokat találni előadónak, akik szívesen válaszoltak a hallgatóság kérdéseire is. Így került sor szakelőadásra a fényterápiáról, a lézeres kezelésről, a diéta, illetve az étkezés és a pikkelysömör összefüggéseiről, időszakosan a pszoriázis kezelésében alkalmazott új gyógyszerekről, gyógyítási módokról, de volt reumatológus előadó vendégünk is.

Közben folyamatosan gyarapodott a Klub tagsága – persze nem olyan mértékben, ahogyan az más egyesületi körülmények között megszokott lehet, hiszen a pikkelysömör áldozatai érzékeny emberek, és titkolják a betegségüket, mert megszokni ugyan nem tudják, de elfásulnak abban a tudatban, hogy ezt takargatni kell a tévhitek miatt, meg a közösségi előítéletek „kibekkelése” érdekében. Bizony elszántság kell ahhoz is, hogy a Pszoriázis Klubhoz tartozzon valaki. Bár a valakikhez, valahova tartozás igénye – szerencsére – képes felülírni a gátlásokat. Ahogyan az várható is, a tagság elsősorban a Klinikán kezelt páciensek köréből verbuválódik, ezért lakhely szerint szinte legkevesebb a helybeli: békési, dévaványai, bajai, jánoshalmi, kecskeméti, soltvadkerti, dunaújvárosi, makói, balástyai, gátéri, maroslelei, forráskúti klubtagok, és persze szegediek találkoznak a klubnapokon a Klinika épületében. Ismerjük be: Dévaványáról, Bajáról, vagy Dunaújvárosról, de akár Kecskemétről ugyancsak dicséretes dolog saját költségen eljönni Szegedre, meghallgatni egy egyórás előadást, részt venni egy beszélgetésen a sorstársakkal…

2006-ban megnyitottuk a Klubot a virtuális világ felé. Éppen a tagság lakhelyi szórtsága miatt, meg aztán, hogy a Klub eseményei nyitottá váljanak a pikkelysömör-érintett társadalom számára, kerestünk egy ingyenes tárhelyet, és 2006. március 9-étől a freeweb szerver-rendszeren a http://psoriasisklub-szeged.fw.hu/ címen elérhető a Szegedi Pszoriázis Klub honlapja.

Ugyanebben az évben kezdtünk kapcsolatokat keresni az országban működő más pikkelysömör-klubokkal, egyebek között a kezdeti levélváltásig jutottunk a debreceni Hajdúsági Psoriasis Klub vezetőségével.

A Klub életében az idei esztendő hozta meg a teljes építkezési lendületet. Az idén eddig öt sikeres klubnapot szerveztünk, nagyon színvonalas előadásokat sikerült a tagság számára biztosítani: dr. Kemény Lajos professzor úr, dr. Gyulai Rolland tanár úr, dr. Kemény Annamária, dr. Varga Erika, dr. Gaál Magdolna tartott eddig előadást. Novemberre még tervezünk egy találkozót.

Időközben elkészült a Klub tagsági igazolványa és bélyegzője. Levelezési címként használhatjuk a Klinika címét – magyarán: jól belaktuk magunkat itt, otthon érezzük magunkat a Klinikán. Mindebben, és mindehhez – az ingyenes „társadalmi” munkán kívül teljes körű anyagi támogatást kapunk a Szegedi Dermatológia Fejlesztéséért Alapítványtól.

Mint fentebb már említésre került, az ingyenesség jegyében sikerült kialakítani és naprakészen működtetni a Klub honlapját. A klub életével kapcsolatosan minden tevékenységről hírt adunk itt, e-mail-levelezési elérhetőségünk van, és olyan „közszol­gálatiságot” is megvalósíthatunk például, hogy az év végi, illetve év eleji időszakban, amikor az adófizetők a bizonyos 1% sorsáról döntenek, a honlapon folyamatosan kampányolunk az említett Alapítvány támogatásának népszerűsítéséért.

A Klub honlapját 2006-ban 431 látogató tekintette meg (márciustól), az idén viszont a mai napig 614 találatot rögzített a statisztikai számlálónk, most októberben 137-et! Azaz, mintegy másfél év alatt ezernél több ember látogatta meg a szegedi pszoriklub honlapját. Egyébként több esetben kaptunk tanácskérő, vagy érdeklődő e-mailt, ezt mindig továbbítjuk a szakorvosokhoz, akik megfelelő választ adnak a távoli érdeklődőknek – akár klubon kívüli betegeknek.

Sajnos, az elmúlt időszakban két klubtagunkat elvesztettük: egyik 2006-ban, másik pedig az idén hunyt el. E tragikus veszteségek után jelenleg 28 állandó tagja van a Szegedi Pszori­ázis Klubnak.

Most már, hogy kitartó és egyre gyarapodó a tagságunk, hogy megalkottuk létezésünk felségjelvényeit is (az tagsági igazolványt, és a Klub bélyegzőjét – melyeken a logókép az orvos–beteg összefogást jelképezi a fehér ruhaujjú és a „civil” kéz szimbolikus összefogódzásával), elérkezett az ideje annak is, hogy egy aprót ismét tovább lépjünk.

Az első Psoriasis Világnap évében jött létre a szegedi Klub, a Magyarországon másodszor megtartásra kerülő idei világnapi megemlékezések keretében pedig széles körű összefogásra szólító kiáltvánnyal lépünk a nyilvánosság elé.

Szegeden, 2007. október 27-én

Szegedi Pszoriázis Klub
(elhangzott a 2007. október 27-én, a pszoriázis világnapi rendezvényen)