0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A Szegedi Pszoriázis Klub még a nyáron (júliusban), közvetlenül a törvényszéki bejegyeztetése után, az idei második félévre vonatkozó munkatervében rögzítette, hogy október 29., a pikkelysömör világnap jegyében ünnepi összejövetelt tart. Olyan összejövetelt terveztünk, amelyen nem csak ünnepelünk, hanem megpróbálunk a tagság számra nívós szakelőadásokat is biztosítani, amelyek bővítik a laikusok ismereteit, egyúttal segítséget, kapaszkodót is adnak a pszoriázisos betegek mindennapjait terhelő kérdések tisztázásához.

A júliusi taggyűlésen született meg a tiszteletbeli tagságról szóló határozat is, és a határozat rendelkezése szerint a pszoriázis világnapi műsor keretében kerülhetett sor a klub első tiszteletbeli tagjainak megválasztására, illetve bemutatására. Gazdag műsor ígérkezett már a nyári távlatból is…

Klubunk elnöksége megfelelő előkészítések alapján a pikkelysömör világnapi rendezvényt október 27-ére, szombatra hívta össze (ez a szombat egyébként munkanapnak minősült). Persze nem csak a bejegyzett klub tagságát értesítettük a meghívóval, hanem mindazokat, akik korábban a bejegyzetlen Szegedi Pszoriázis Klub tagnévsorán is szerepeltek – hiszen minden taggyűlés, vagy egyéb rendezvény alkalom lehet a „régi” klubtagoknak, hogy „átigazoljanak” az új egyesületbe. Meghívtuk ugyanakkor a hazánkban működő többi pikkelysömörös betegklubot is: küldöttségi, vagy képviseleti szinten szívesen találkoztunk volna minden sors- és betegtárssal.

Meghívásunkra örömmel válaszolt a kecskeméti és a pécsi klub, mindkét városból azt a visszajelzést kaptuk, hogy 8–10 fős küldöttséggel jönnek. Sajnáltuk, hogy a debreceni, illetve a harkányi klub nem tudta megoldani a Szegedre utazást, ugyanakkor jólesett a szegedi szervezőknek, hogy visszajeleztek. Sajnos, meghívásunkra máshonnan semmiféle visszajelzés nem érkezett.

Közben a Magyar Dermatológiai Társulat gondozásával szeptember elején megindult az októberi világnap szervezése: jelezést kaptunk arról, hogy az MDT védnöksége alatt az ország négy nagyvárosában (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) egy reklámügynökség megszervezi a pszoriázis világnap keretében az „Úszók éjszakája” fedőnevű világnapi rendezvényt. A négy városból a szervezés előrehaladtával öt lett (Kaposvár is a „kiválasztottak” közé került), az előkészületek meg haladtak a maguk tempójában, a maguk útján, az október 29-iki rendezvény felé.

Így adódott, hogy a Szegedi Pszoriázis Klub idén két pikkelysömör világnapi rendezvényre is invitálta tagságát: az október 27-ei klubrendezvényre, illetve két nappal később a szegedi Sportuszodában az „Úszók éjszakájára”.

Ebben az összefoglalásban ez előbbiről írunk, az utóbbiról majd egy másik tudósításban esik szó.Prof. Dr. Kemény Lajos, a klinika igazgatója üdvözli az összejövetelt

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika oktatótermében szombat délután 13 órakor kezdődött a világnapi rendezvény. Időben megérkeztek kedves kecskeméti és pécsi vendégeink is, így pár perccel 1 óra után a Klub elnökhelyettese megkérte Dr. Kemény Lajos tanszékvezető egyetemi tanárt, a Klinika igazgatóját, hogy házigazdaként szóljon a megjelentekhez. 

Ezt követően került sor a Klub taggyűlése által a Szegedi Pszoriázis Klub tiszteletbeli tagjainak választásáról hozott határozat ismertetésére, valamint a tiszteletbeli tagok bemutatására, s a határozat szerint nekik járó díszoklevél átadására. A Klub díszoklevelét Kovács Katalin klubelnök ünnepélyes keretek között adta át Prof. Dr. Kemény Lajos egyetemi tanárnak és dr. Gyulai Rolland egyetemi docensnek, a Magyar Dermatológiai Társulat Pszoriázis Szekciója elnökének, aki a szegedi klinikán a Psoriasis Ambulancia vezetője is.

Az alábbi videó a díszoklevelek ünnepélyes átadásáról készült a világnapi rendezvényen:  

A felvétel megtekintéséhez kattintson ide!

Magyarországon eddig még senki nem kapott a pszoriázis betegek körében működő betegkluboktól, egyéb szervezetektől ilyen elismerő, tiszteletbeli taggá választásról szóló oklevelet.

Díszoklevél Prof. Dr. Kemény Lajosnak

Díszoklevél dr. Gyulai Rollandnak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepélyes pillanatokat követte dr. Bényi Krisztina, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv igazgatója, aki a Világnapon hétköznapi betegjogokról címen meghirdetett előadásblokk első előadójaként a komplex felülvizsgálatokról tartott igen hasznos, elsőssorban a rokkantsági státus folytán felülvizsgálatokkal érintett tagság számára. (Ennek a „veszélynek”, sajnos, szinte minden klubtag „ki van téve” a pikkelysömörhöz társuló ízületi betegségek miatt.)

Az alábbi videó a világnapi rendezvényen elhangzott szakelőadásról készült:

A felvétel megtekintéséhez kattintson ide!

Dr. Kul Róbert klinikai szakorvos pedig a legkorszerűbb kezelés, a biológiai terápia elérhetőségéről tartott nagyon sikeres előadást:

A felvétel megtekintéséhez kattintson ide!

Az előadásokat követően kissé nehézkesen indulva ugyan, de későbbi íves lendülettel számos kérdés irányult az előadók felé, és ezekre megfelelő válaszok is elhangoztak. Természetesen sok-sok kérdés el sem hangozhatott, hiszen a rendezvény időkerete nem tette azt lehetővé, de a világnapi rendezvény szervezői úgy vélik: elindult egy hasznos folyamat, sikerült a szakorvosi előadások mellé olyan felkészült, illetékes hatósági előadást is biztosítani, amellyel a „tanult beteg” számára szavatolt a hiteles ismeret-gyarapítás.

Az alábbi videórészlet az elhangzott kérdésekről és válaszokról készült:

Az előadásokat és a felmerült kérdések megválaszolását követően a kecskeméti, a pécsi és a szegedi klubok vezetői (Knoska Attila, Keller Árpádné Jutka, illetve Kovács Katalin) mutatták be pár szóban az általuk képviselt egyesületeket.

A kedves Látogató figyelmébe ajánljuk Gallai Árpádné Juditnak, a Pécsi Pszoriázis Klub tagjának fotó-összeállítását, melyet itt nézhet meg.

'Pszoriázis világnap 2012 Szegeden' - pécsi vendégeink szemével

Keller Árpádné Jutka pécsi klubelnök tolmácsolta a Harkányi Pszoriázis Klub levelét is, erről szól az alábbi videó:

Jócskán öreg délután lett, mire a világnapi ünnepség befejeződött, s a kegyesnek egyáltalán nem mondható őszi időjárás kellemetlenségei közepette (őszi? szinte már télire sikeredett!) a kecskeméti klub képviselői elindultak haza, a pécsi vendégek pedig egy kiadós vacsora után szálláshelyükre megérkeztek.

Másnap, vasárnap délelőtt, az elállni nem akaró eső ellenére a pécsi betegtársak egyik csoportját néhány szegedi klubtag elkísérte a Móra Ferenc Múzeumba, a Munkácsy-kiállításra, a másik csoport pedig hazaindulás előtt a fogadalmi templomban, a szegedi Dómban tett egy rövid látogatást.

Érkeznek a kecskeméti vendégek...

Érkeznek a pécsi  vendégek is...

 

 

 

 

 

 

A közönség dr. Bényi Krisztina előadását hallgatja

Barátkozás

Barátkozás