Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

2004 óta jegyzik a világban október 29-ét a psoriasisos, azaz a pikkelysömörös betegek világnapjaként, A pszoriázis világnap nemzetközi logójaMagyarországon 2006 óta tartják a pikkelysömörben szenvedő betegek szervezetei, jegyzik az őket gyógykezelő intézmények, illetve olykor-olykor (eleinte főleg reklámcélból) a betegséggel foglalkozó médiumok. Az érintettek sokszor nevezik ezt a világnapot ünnepnek is, pedig hát nincs nagyon mit ünnepelni a betegségen, amely nem fertőző ugyan, de a tudomány jelenlegi ismeretei szerint gyógyíthatatlan. Csak tünetileg kezelhető.

Nem ünnep: csak egy nap, amelyen vélhetőleg a világban mindenütt szánnak egy-egy gondolatfutamot arra a százegynéhány-milliós tömegre, amely érintett – pikkelysömörös beteg. Magyarországon a lakosságnak mintegy két százaléka. Írd és olvasd: mintegy kétszázezer ember… 

A 2013. évi pszoriázis világnapi rendezvényt a szegedi klub október 25-én (pénteken és szombaton) tartotta a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika oktatótermében, 26-án pedig a rendezvényre érkezett kedves debreceni és pécsi sorstársakkal Szegedet járta be.

Az „Élet a pikkelysömörrel” címmel tartott rendezvény előzetesben igen szép tervekkel indult: a klub meghívta a pikkelysömörös betegek érdekvédelmét szintén klubtevékenység keretében ellátó Marosvásárhelyi Pszoriázis Alapítvány képviselőit, valamint a Magyarországon régebben működő, vagy másként fogalmazva: „népesebb” klubok küldöttségeit is: ha programjuk engedi, legyenek a szegedi klub vendégei ezen a világnapon. Marosvásárhelyi barátaink tíz-tizenkét nappal a világnapi rendezvény időpontja előtt tudták meg, hogy ugyanebben az időben Marosvásárhelyen tartják a romániai bőrgyógyász szakorvosok kongresszusát, s ezért nem jöhetnek: a házigazda klinika minden emberére helyben van szükség ilyen esetben. A budapesti Semmelweis Pszoriázis Klub képviselője hirtelen fellépő egészségügyi probléma miatt mondta le részvételét, a kecskeméti klub visszajelzett: ők ugyanebben az időben tartják helyben a világnapi megemlékezést. Debrecen jelezte: jön a klub képviselője, Harkány szintén kifejezte ilyen szándékát. A Pécsi Pszoriázis Klub (ők már 2012-ben is vendégeink voltak) hasonlóképpen jelezte: érkezik a küldöttség. A Kaposvári Pszoriázis Klub válasz nélkül hagyta a megkeresést.

A tagság „kemény magja” pedig lelkesen készülődött: a hölgyek háziasszonyi tudományukkal igyekeztek elbűvölni az érkezőket: pénteken, már a rendezvény kezdete előtt jó néhány tálcányi finom házi sütemény tanúsította ezt (egy kedves klubtagunk Kistelekről, másik tagunk Mórahalomról hozta a finomságokat). Nem volt hát nehéz dolga Balogh Ferencnének, Etelkának, a Klub elnökségi tagjának, aki rendezvényszervezőként a háziasszony szerepét kapta.

Pénteken, október 25-én tizenkét óra után, fél egy körül lassan gyülekezett a tagság a rendezvényre, és közben érkeztek a vendégek is: megérkezett Novkov Veszelinka, a Polgármesteri Hivataltól, Antal-Gévay Gabriella budapesti betegkapcsolati szakértő, Szabó Csanád klinikai szakpszichológus, érkeztek a rendezvényen fellépő fiatal zenei tehetségek is: Bátonyi Zsófia és dr. Oláh Ildikó. Kicsit aggódtunk, mert a harkányi küldöttség még késett, de a program kezdetére ők is befutottak.

Aztán délután egy órakor elkezdődött a világnapi műsor.

Dr. Oláh Judit egyetemi docens

A rendezvényen megjelenteket Hullmann László, a Klub elnöke köszöntötte, ezt követően pedig a világnapi megnyitót dr. Oláh Judit egyetemi docens, dermatoonkológus tartotta, aki Prof. Dr. Kemény Lajos tanszékvezető egyetemi tanár, a klinika igazgatójának helyetteseként alkalmi előadásában nem csak a klinika és a betegek kapcsolatáról szólt, hanem arról is, hogy milyen fontos a betegszervezetek tevékenysége.

 

 

 

 

Szabó Csanád klinikai szakpszichológus

 

Szabó Csanád, a Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakpszichológusa következett, aki „Küzdelem a mindennapokkal – a pszoriázisbetegek társadalmi beilleszkedése” témára tartott érdekes előadást, s hogy érdekes volt, azt mi sem bizonyítja jobban min az, hogy utána bő félórás beszélgetés is folyt a „pszorisok” pszichés problémáiról, a lehetséges megoldásokról, a tagság tapasztalatairól.

 

 

 

A pszichológus előadását követően a klub elnöke számolt be a Szegedi Pszoriázis Klub három fős küldöttségének október 10-12. közötti marosvásárhelyi látogatásáról, és felolvasta dr. Fekete Gyula László egyetemi adjunktusnak, a Marosvásárhelyi Bőrgyógyászati Klinika vezetőjének a rendezvény résztvevőihez írt elektronikus levelét:

„Kedves Szegedi Pszoriázis-betegek, Klubtagok!
2013. október 10-12. között nálunk járt a Szegedi Pszoriázis Klub három fős küldöttsége, és ezzel a látogatással az eddigi elektronikus levelezésen alapuló vélemény- és tapasztalatcsere után a Dr. Fekete Gyula László egyetemi adjunktus, Marosvásárhelygyakorlatban is, közvetlenül megkezdődött az együttműködés a marosvásárhelyi és a szegedi betegszervezetek között.
A pár napos látogatás alatt sok tapasztalatot cseréltünk, áttekintettük a két klub együttműködésének lehetséges formáit, és megbeszéltük azok megvalósulásának ütemét. A most induló, most létrejövő marosvásárhelyi pszoriázis klubnak, illetve alapítványnak nagy segítséget jelent az a tapasztalat, amelyet önöktől – tőletek átvehettünk. Hasonlóképpen jelentős segítséget kaptunk a szegedi klubtól a tagság gyarapításában használható Marosvásárhelyi Hívogató című kiadvány hozzánk eljuttatott közel 200 példánya révén, és nagyra értékeljük azt, hogy felajánlottátok a marosvásárhelyi pikkelysömörös betegek jelenlétének lehetőségét a szegedi klub honlapján.
Az idei pszoriázis világnapi rendezvényeteken a marosvásárhelyi betegszervezet képviseletében személyesen nem tudunk részt venni, mert ugyanezen a hétvégén itt, a mi városunkban kerül sor a romániai bőrgyógyászok kongresszusára, és szakorvosi támogatás és kíséret nélkül betegeink nem vállalják a több mint 500 kilométernyi utazást. Meghívásotokat viszont köszönettel elfogadjuk, és megígérjük, hogy 2014 tavaszán, egy nektek és nekünk egyaránt alkalmas időpontban viszonozni fogjuk a látogatást.
A pszoriázis világnap szegedi ünnepségéhez kívánunk jó szórakozást, a szegedi klub munkájához, további sok sikert és szép eredményeket!
2013. október 21-én
A marosvásárhelyi pszoriázis-betegek szervezete nevében,

Dr. Fekete Gyula László,
egyetemi adjunktus,
a Marosvásárhelyi 
Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
Magyar  Dermatológiai  Tanszékének vezetője”

Novkov Veszelinka irodavezető

 

Ezután Novkov Veszelinka, Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán Közszolgáltatási Irodájának vezetője köszöntötte a rendezvény résztvevőit, és ismertette az általa vezetett iroda tevékenységét, ugyanakkor a jövőbeni együttműködés lehetőségeire, és a sokoldalú önkormányzati támogatásra is felhívta az egyesület figyelmét.
Az irodavezető asszony ismertetője itt hallgatható meg:

 

 

A rendezvény rövid szünet után a betegszervezeteket képviselő vendégek felszólalásaival folytatódott.

Vatler Péterné Judit

 

Elsőként Vatler Péterné Judit, a debreceni Hajdúsági Psoriasis Club elnöke mutatta be debreceni klubot, Magyarország legidősebb pikkelysömörös betegszervezetét A klubelnök bemutatkozása itt hallgatható meg:

 

 

 

 

 

Gilbert Csaba

 

Gilbert Csaba, a négy fős harkányi küldöttség vezetője, a Harkányi Pszoriázis Klub elnöke a harkányi klub tevékenységét bemutatva röviden kitért arra is, hogy a harkányi Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórház nem csak a pikkelysömörös betegek tüneti gyógykezeléséhez biztosít kiváló lehetőségeket,hanem a harkányi klub működését is támogatja. A klubelnök ismertetője itt hallgatható meg:

 

 

 

 

 

Keller Árpádné

 

Keller Árpádné Jutka, a Pécsi Pszoriázis Klub elnöke mutatta be a pécsi klubot. Kitért a munka nehézségeire is, és külön kiemelte, hogy a jelek szerint a jövőben nagyobb lendületet kap a pécsi betegszervezet. Hiszen komoly támogatás ígérkezik a háttérből, a Pécsi Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika részéről, ugyanis a klinika új igazgatója ez év júliusától dr. Gyulai Rolland egyetemi docens, aki a szegedi klinikáról érkezett Pécsre (és aki egyébként a Szegedi Pszoriázis Klub tiszteletbeli tagja). A pécsi klub elnökének felszólalása itt hallgatható meg:

 

 

Dr. Oláh Ildikó

A világnapi műsor további részében két ifjú zeneművész lépett fel. Dr. Oláh ldikó a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézetének I. éves PhD hallgatója zenei tanulmányait 1996-ban kezdte el a debreceni Simonffy Emil Zeneiskolában, kürtön pedig 1999 óta játszik. Ildikó tagja a szegedi Universitas Szimfonikus Zenekarnak, a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekarának, a Debreceni Ifjúsági Fúvószenekarnak és a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekarnak.Dr. Oláh Ildikó vadászkürtön adta elő Franz Schubert Szerenád című lírai darabját. Ildikó fellépése itt tekinthető meg:

 

Bátonyi Zsófia

 

 

A másik fellépő ifjú zenei tehetség Bátonyi Zsófia. Zsófi jelenleg a Szegedi Tudományegyetem zene szakos hallgatója, kilenc éve játszik fagotton. A világnapi rendezvényre választott darab egy modern, XX: századi mű, melynek érdekessége, hogy korábban szinte ismeretlen volt. Maga Bátonyi Zsófia akadt rá Keuler Jenő összhangzattan tanár művére, hozta ki azt az ismeretlenségből…

 

Zsófia fellépéséből egy részlet itt látható:

A rendezvény záró részében a résztvevők az elhangzott előadásokkal, egyéni és közösségi problémákkal kapcsolatban folytattak barátságos, élményt jelentő beszélgetést.

A világnapi műsor „hivatalos” része délután fél ötkor ért véget. A beszélgetés természetesen folytatódott a rendezvényt követő közös vacsorán is, melyen mindazok részt vettek, akiknek nem kellett korábban buszra, vagy vonatra szállniuk.

Másnap, október 26-án, a Szegeden elszállásolt debreceni és pécsi vendégek kellemes városnézés, séta közben folytatták a barátkozást, az egyesületi élettel kapcsolatos eszmecserét a kora délutáni órákig.

A rendezvényen, illetve a vacsora utáni esti sétán és a másnapi városnézésen készült fényképek megtekinthetők a Szegedi Pszoriázis Klub Facebook-oldalán.

Panorámakép a közös vacsoráról