Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Szegeden, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika oktatótermében október 25-én, szombaton került sor a pikkelysömörös betegek 2014. évi pszoriázis világnapi, és a Szegedi Pszoriázis Egyesület tíz éves fennállásának jubileumi ünnepségére.

A rendezvényen mintegy 40 fő vett részt, egy-egy küldöttség képviselte a budapesti, illetve pécsi pikkelysömörös egyesületeket is. Sajnálatos és váratlan körülmény miatt – közbejött a vezető betegsége – a debreceni küldöttség nem tudott részt venni a találkozón.

Délelőtt 10 órakor kezdődött a világnapi és jubileumi rendezvény, amelyen elsőként prof. dr. Kemény Lajos tanszékvezető egyetemi tanár, a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Prof. dr. Kemény Lajosigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Üdvözölte a tíz éves szegedi egyesületet, valamint a budapesti, illetve pécsi egyesületek képviselőit. Szólt a világnap fontosságáról, és külön kiemelte a pikkelysömör társadalmi elfogadtatásának, „népszerűsítésének” hathatós eszközét, az Úszók éjszakája rendezvényt, mely már kétéves múltra tekint vissza, és a Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésére idén Brüsszelben is megtartják. (Dr. Kemény Lajos professzor rövid beszéde az alábbi lejátszó indításával meghallgatható – 9 perc 3 mp.)

 

 

A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) soros elnöke, prof. dr. Bata Zsuzsanna köszöntőjében elmondta, hogy a bőrgyógyászok országos szakmai társulata támogatja a betegek Prof. dr. Bata Zsuzsannaérdekérvényesítő szervezeteit. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a bőrbetegségek szinte szociális hátrányt jelentenek, és ez ellen mindenképpen küzdeni kell – „hozzuk divatba a pikkelysömört” úgy, hogy a társadalom minél szélesebb körben megismerje. Különösen a fiatalabb páciensek számára nagy teher ez a betegség, de szerencsére egyre hatásosabb kezelési lehetőségek vannak. Sajnos, a betegekkel rendelés közben nincs lehetősége beszélgetni az orvosnak, de ezek a szervezetek ezt pótolni tudják. (Az MDT elnökének köszöntője az alábbi lejátszó indításával hallgatható meg. – 6 perc 5 mp.)

 

 

Zombori Katalin, a Szegedi Pszoriázis Egyesület titkára a pikkelysömörös betegek világnapját méltatta, a világnap első megünneplésére, illetve történetére is kitérve. A méltatás itt olvasható.

Ezt követően Hullmann László, az Egyesület elnöke szólt a szegedi klub, illetve most már egyesület elmúlt tíz esztendejéről, majd pedig bemutatta a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával kiadott jubileumi füzetet (Tíz év a szegedi pikkelysömörös betegek szolgálatában), amely nem csak az egyesület elmúlt tíz éves tevékenységét mutatja be. A füzetben dr. Kui Róbert klinikai szakorvos a betegséget nem igazán ismerő érdeklődők számára is érthető cikkben ismerteti a pikkelysömör XXI. században alkalmazott kezelési módszereit. Egy nagyon hasznos áttekintés is olvasható a kiadványban arról, hogy a Bőrgyógyászati Klinika Pikkelysömör Centrumát hogyan érhetik el, kereshetik fel problémáikkal a betegek.

A Szegedi Pszoriázis Egyesület jubileumi kiadványa - címoldal

 

A 600 példányban kiadott füzetből 150-200 darab kiosztásra kerül október 29-én az Úszók éjszakája rendezvényen, hozzásegítve ezzel a pikkelysömör minél szélesebb körű megismeréséhez.

Az egyesület elnökének beszámolója után a budapesti és a pécsi vendégek egy alkalmi elismerő oklevelet adtak át a szegedi egyesületnek, kifejezve köszönetüket azért, hogy folyamatos segítséget kaptak a két egyesület törvényszéki bejegyeztetésével kapcsolatos előkészületek során. A derűs pillanatok után Sziráki Piroska, a budapesti Pikkelysömörrel Élők Egyesületének elnöke, illetve Keller Árpádné, a Pécsi Pszoriázisbetegek Egyesületének elnöke mutatta be egyesületét.

Az ünnepi programoA vendég egyesületek által átadott alkalmi elismerő oklevélt követően a megjelentek számára egy szerény közös ebéddel folytatódott a rendezvény, ebéd után pedig sor került a betegszervezetek megbeszélésére, tanácskozására. A szegedi Semmelweis Ételbár különtermében 13:30 órától „A pikkelysömörös betegek érdekképviselete ma és holnap” címmel megtartott tanácskozáson mintegy 30 fő hallgatott meg négy tartalmas vitaindítót és több hozzászólást. A tanácskozáson felszólalt többek között a szegedi, a pécsi, a budapesti egyesület elnöke és Hegedűs Szilveszter is, a Tudásközpont Alapítvány képviselője. A tanácskozás egyik vitaindítója Blog rovatunkban kapott helyet.

A budapesti, pécsi és szegedi klubok képviseleti szinten vasárnap, október 26-án délelőtt 8 órától folytatták az eszmecserét, ekkor elsősorban az eddig klubként működő új egyesületek bejegyzésével, illetve további teendőivel kapcsolatban folytak a megbeszélések.

/L/      

 Egy-egy csoportkép a szombat délutáni, illetve a vasárnap délelőtti tanácskozásról:

A szombat délutáni tanácskozás előtt...

Vendégeinkkel a vasárnap délelőtti megbeszélés szünetében