Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A Szegedi Pszoriázis Egyesület idei október végi – pikkelysömör világnapi – ünnepi megemlékezése voltaképpen két napon, két helyszínen, két külön, ám témájában mégis összetartozó műsor keretében zajlott.

Az egyesület tagsági összejövetelére szerdán, 28-án délután került sor a Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika oktatótermében. A másik rendezvény, a már négyesztendős múltra visszatekintő Úszók éjszakája viszont október 29-én este zajlott az újszegedi Sportuszodában.

Szerdán kora délután, már egy óra után kezdett gyülekezni a tagság a klinika nagytermében. Jó néhányan kis csomaggal érkeztek: ki sós rudacskákat, ki aprópogácsát, ki édes süteményt hozott – szorgos háziasszonyi kezek otthoni munkájának gyümölcse érkezett a betegek és hozzátartozóik közös ünnepi összejövetelére, az Egyesülethez, a közösséghez tartozás megbecsülésének jó illatát hozták ezek a friss házi sütemények. Pár perccel múlt délután kettő, amikor megérkezett Egyesületünk tiszteletbeli tagja, Dr. Kemény Lajos tanszékvezető egyetemi tanár, a Klinika igazgatója, és a hajdani alapítóként megtartotta köszöntő, rendezvénynyitó beszédét. Köszöntőjében Kemény professzor úr kiemelte az egyesület által végzett munka fontosságát, a pikkelysömörrel élők számára nyújtott segítség jelentőségét, továbbá azt, hogy milyen nagy népszerűsítő szerepe van az olyan tematikus rendezvénynek is, mint a másnap megtartandó Úszók éjszakája.

Az ünnepi hangú köszöntő után Zombori Katalin, az Egyesület titkára méltatta a pikkelysömör világnapot. A pszoriázisbetegek világnapjának történetén is végigvezető méltatás itt olvasható.

Ezután régi kedves ismerősünk, az angyalhangú Kinyó Kata lépett fel egy apátfalvai népdalcsokorral, majd őt követte Hullmann László egyesületi elnök beszámolója a Szegedi Pszoriázis Egyesület által 2015-ben végzett munkáról (az értékelés Blog rovatunkban olvasható). Vendégeink közül Sántáné Tóth Edit, a budapesti Arthritis Psoriatica Egyesület elnöke, valamint dr. Kemény László budapesti orvos köszöntötte a világnapi rendezvényt.

Ezt követően ismét Kinyó Kata következett, ezúttal egy kalocsai népdalcsokrot adott át az ünneplő összejövetelnek.

 

Az ünnepi rész befejeztével egy kis nassolást követően a résztvevők a Semmelweis utcai Ételbárban szerény közös estebéd mellett folytatták a beszélgetést, barátkozást.

Másnap, október 29-én este hat órakor került sor az újszegedi Sportuszodában a már szinte hagyományos Úszók éjszakája rendezvényre. A mintegy két és fél órás hangulatos rendezvény keretében „felléptek” – pontosabban vízbe csobbantak – a szegedi vízilabdázók női és férfi együttesei, a SZUE csapatai, az egyetemi úszócsapatok, közép- és általános iskolások, és a népes részvételnek meg is lett az eredménye. A négy egyetemi város csapatainak sikerült a tavalyi összesített csúcsot megdönteni, ezen belül idén is szép teljesítményt ért el a szegedi rendezvény: 38.600 méter a teljes leúszott táv.

uszok ejszakaja eredmeny 2015 10 30 11 51 16
A képen az Úszók éjszakája rendezvény Facebook-oldalán közzétett eredmény. (A képre kattintva elérhető az oldal.)

(Az Úszók éjszakája fényképalbum itt tekinthető meg.)

panorama Dr. Kemény Lajos tanszékvezető egyetemi tanár, a Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója
ünnepi köszöntőjét mondja (részlet)

panorama etelbar 1A rendezvény után baráti beszélgetés a Semmelweis Ételbárban (részlet)

hl