Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Nemes eszme vezérelte mindazokat, akik 2004 októberének huszonkilencedik napján Stockholmban megtartották az első pszoriázis világnapot, és nemes eszme vezérelte a Magyar Dermatológia Társulatot is, amely 2006-ban Magyarországon elsőként szervezett világnapot a pikkelysömörrel élőknek.

A szegedi pikkelysömörös betegek egyesülete 2006 óta ugyancsak minden évben megrendezi ezt az összejövetelt. Idén tehát jubileumi ünnepség ez a mai világnap – kerek évfordulót jubilál Magyarország is, és a szegedi egyesület is – emlékeztetett a pszoriázis világnap „történelmének” kezdeteire a Szegedi Pszoriázis Egyesület elnöki beszámolója október 29-én, az idei világnapi ünnepségen.

Az egyesületi ünnepséget ezúttal is a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Simon Miklós termében tartottuk. A szép számban megjelent tagságon kívül illusztris vendégeink is voltak: az egyesületi rendezvényt megtisztelte Dr. Péter Iván Antal úr, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház főigazgatója, Hetesi Csilla osztályvezető főnővér és Gilbert Csaba betegszervezeti kapcsolattartó, ők mindhárman vállalták, hogy a pszoriázis világnapon bemutatják a jelenlévőknek a harkányi gyógyfürdőkórházat.A közönség (részlet)

Godó Katalin és Rozman Irén, a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásszervezési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás dietetikusai szintén vállalták, hogy az ünnepi összejövetelen alkalmat adnak az egyesületi tagságnak és az érdeklődőknek az egészségértéshez hozzásegítő néhány táplálkozási ismeret elsajátítására.   

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Keller Árpádné Jutka, a Pécsi Pszoriázisbetegek Egyesületének elnöke, Gallai Árpádné Judit elnökhelyettes, továbbá Sántáné-Tóth Edit, a budapesti Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesületének elnöke és Sziráki Piroska, a Pikkelysömörrel Élők Társaságának vezetője is.

Érkeztek vendégek Csanádpalotáról és Mórahalomról, sőt: a délvidéki (vajdasági) Bácsgyulafalváról is:  a Délvidékről érkezett Varga Sándor úr jelezte, hogy szeretne a szegedi egyesület tagja lenni. Egyesületünk világnapi összejövetelét levélben köszöntötte régebben szegedi, most már pécsi tiszteletbeli tagunk, Prof. Dr. Gyulai Rolland tanszékvezető egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatója. Elektronikus levélben köszöntötte összejövetelünket a világnapon Dr. Fekete Gyula László egyetemi adjunktus, a marosvásárhelyi Bőrgyógyászati Klinika igazgatója is.

Délelőtt 11 óra után pár perccel Prof. Dr. Kemény Lajos rektorhelyettes, tanszékvezető egyetemi tanár, a szegedi bőrgyógyászati klinika igazgatója, a Szegedi Pszoriázis Egyesület egyik alapítója és tiszteletbeli tagja megkezdte ünnepi köszöntőjét. Kemény professzor úr felidézte a szegedi egyesület jogelődjének, a Szegedi Pszoriázis Klubnak a 12 évvel ezelőtti alapítását, szólt arról is, hogyan támogatta a kezdetekben a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika alapítványa erkölcsileg is, szakmailag is, anyagilag is a szegedi klubot mindaddig, amíg önálló jogi személyként nem vált bejegyzett egyesületté. Az ünnepi köszöntőben Kemény professzor kitért arra is, hogyan fejlődik, alakul ma hazánkban a pikkelysömörös betegek gyógyellátása, és mi várható a közeljövőben. A köszöntő egy részlete itt hallgatható meg:

 Az ünnepi köszöntő után Hullmann László, az egyesület elnöke méltatta a jubileumi pszoriázis világnapot. A méltatás itt olvasható.

Ezt követően került sor az ünnepi összejövetel keretében tervezett, egészségértést szolgáló előadások megtartására. Elsőként Dr. Péter Iván Antal, a harkányi Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórház főigazgatója tartott előadást „A pszoriázis balneoterápiás kezelésének lehetőségei” címmel. Az előadás teljes hang- és képanyaga itt tekinthető, illetve hallgatható meg.

A gyógyfürdőkórház főigazgatója után Hetesi Csilla osztályvezető főnővér következett „A harkányi gyógyvíz története, a gyógyfürdőkórház Harkányi Psoriasis Centrumának működése, betegfelvétel és elhelyezési lehetőségek” című előadásával (a képre kattintva nézhető – hallgatható meg).

A következő előadó szintén harkányi vendégünk volt, Gilbert Csaba betegszervezeti kapcsolattartó, aki „A gyógyfürdőkórház együttműködése betegszervezetekkel”címmel tartotta meg ismertetőjét (a képre kattintva az előadás teljes anyaga elérhető). 

A harkányi vendégek után, az egyesület Tanult Beteg Oktatóprogramjának befejezéseként következett a két dietetikus, Godó Katalin és Rozman Irén közösen készített előadása, amelyet Godó Katalin tartott „A tünetmentesség egyik lehetősége: a diétás étkezés” címmel. (Az előadás teljes anyaga a képre kattintva érhető el.)

Az előadásokat Kinyó Kata, a Makói Általános Iskola Bartók Székhelyintézmény tanulójának fellépése következett, aki volt olyan kedves, és elfogadta az Egyesület elnökségének felkérését, és két dallal köszöntötte a jubiláló világnapot. Régi ismerősünk, a most nyolcadik osztályos Kinyó Kata ezúttal két dalt választott: A Valahol Európában musicalból ismert A zene az kell című dalt, illetve a TV2 2004/2005-ös Megasztár tehetségkutató műsorának felfedezettjeként híressé vált Bartók Eszter EMeRTon-díjas magyar énekesnő és dalszövegíró első, 2006-ban kiadott szólóalbumából a Búcsúdalt énekelte. Ez utóbbiból a képre kattintva megnézhető egy részlet, a felvétel okostelefonnal készült.

A bőrgyógyászati klinika oktatótermében az ünnep műsor délután fél kettő körül ért véget. Ezt követően a vendégek, a műsor résztvevői és az egyesület tagjai a Semmelweis Ételbárban kötetlen beszélgetős-barátkozós ebéden vettek részt.

Világnapi találkozó - az ünnepi műsor után barátkozós-beszélgetős ebéd

A 2016. évi pszoriázis világnapi ünnepségről készült többi kép megtekinthető egyesületünk Facebook-oldalán, onnan le is tölthetők.