Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

vilagnap magyar logoA Szegedi Pszoriázis Egyesület közhasznú szervezet 2017. október 28-án (szombaton) 11:00 órától tartotta pszoriázis világnapi ünnepi összejövetelét a SZTE ÁOK Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Simon Miklós termében (Szeged, Korányi fasor 6.). A kisebb-nagyobb feladatokat előzetesen vállaló tagok már délelőtt fél 10 körül kezdtek gyülekezni, sorra tették a szükséges előkészületeket a rendezvény zavartalan bonyolítása érdekében.

Tíz óra tájban már érkeztek az első vendégek: szinte elsők között a Pécsi Pszoriázisbetegek Egyesületének öt fős küldöttsége, nem sokkal később megérkezett a harkányi székhelyű Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületének (MPKE) elnökségi tagja, Füri Bálint, illetve a Budapesti Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesületének (APBE) elnöke, Sántáné-Tóth Edit is. Egyesületünk elnöksége ugyanis – a korábbi években is folytatott gyakorlatnak megfelelően – idén is meghívta világnapi rendezvényre az országban működő összes bejegyzett pikkelysömörös egyesület, illetve pikkelysömörös betegklubok (civil társaságok) képviselőit. Nem tudtak ugyan az ünnepi összejövetelen részt venni, de visszajelzést kaptunk a debreceni Kelet-Magyarországi Psoriasis Egyesülettől, a Pikkelysömörrel Élők Társaságának (Facebook-csoport) budapesti elnökétől, a budapesti Semmelweis Pszoriázis Klub, illetve a barcsi pszoriázis klub vezetőjétől, a többi (kaposvári, kecskeméti, mezőkövesdi, ózdi) civil társaság nem reagált a meghívásra. 

Tizenegy óra után pár perccel Hullmann László, a közhasznú egyesület elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket és egyesületi tagokat, majd megkérte Prof. Dr. Kemény Lajos rektorhelyettest, tanszékvezető egyetemi tanárt, a szegedi Bőrgyógyászati Klinika igazgatóját, tartsa meg megnyitó beszédét a világnapi ünnepi összejövetelen.

Kemény professzor úr rövid köszöntőjében elmondta, hogy nagyon sokat ér az a fejlődés, amit az egyesület megalakulása óta napjainkig elért, sokat ér az, hogy új arcok, fiatalok is érdeklődéssel követik ezeket az eseményeket. Sajnálattal állapította meg, hogy a néhány évig „futó” világnapi uszodai rendezvény nem érte el azt a célt, amiért elindítása néhány évvel ezelőtt történt.korus

 

Kemény professzor köszöntője után a szegedi Rókusi Általános Iskola 13 fős csoportja lépett fel dalokkal, zeneszámokkal. A csoportot Kádas Judit kórusvezető, ének-zene szakos tanárnő vezette.

 

 

 

Az alábbi videón a fellépés néhány részlete nézhető (hallgatható) meg:

 

Miután a kisdiákok átvettek egy-egy jelképes ajándékot, és eltávoztak, az egyesület elnökének a világnap méltatásával foglalkozó beszédével folytatódott a rendezvény. (A beszéd teljes terjedelmében itt olvasható.)

A pszoriázis világnap kapcsán felmerülő kérdésekről megfogalmazott gondolatok elhangzását követte Dr. Szabó Csanád klinikai pszichológus előadása: A stigmatizáció jelenségvilága bőrbetegeknél". Az egyesület Tanult Beteg Programjának keretében elhangzott előadás néhány részletét örökítette meg ez a videófelvétel:

 

Ezt követően az egyesület elnöke megkérte a jelen lévő vendégeket, mutassák be pár szóval egyesületüket. Ennek értelmében szólalt fel Sántáné-Tóth Edit, az APBE elnöke, aki azt emelte ki, hogy az arthritis psoriaticás betegek egyesületének soraiban egyre komolyabb problémát jelent az elöregedés.

Keller Árpádné Jutka, a pécsi Pszoriázisbetegek Egyesületének elnöke összefoglalta az egyesület szervezésében idén augusztusban először megrendezett balatonfenyvesi tábor sikerességét, valamint kiemelte az egyesületek közötti együttműködés fontosságát.

 

Füri Bálint, a harkányi székhelyű MPKE elnökségi tagja röviden ismertette azokat a nehézségeket, amelyek az egyesület és a társult klubok munkájával kapcsolatban gyakran jelentkeznek, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben újra éled, és szorosabb lesz az együttműködés a jogi személyiségű egyesületek között is.

 

 

Miután lassan már fél egy felé járt az idő, az egyesület elnöke befejezettnek nyilvánította az ünnepi összejövetelt, és megkérte a vendégeket, a műsorban fellépő segítőket és az egyesület megjelent tagjait, hogy egy közös ebéd keretében folytassák a beszélgetést, barátkozást. Ennek megfelelően 13 órától a közös ebéd és a baráti beszélgetés a Semmelweis Ételbár különtermében folytatódott.

 

(A pszoriázis világnapról készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook-oldalán, ahonnan személyes célra le is tölthetők. A fotók más internetes felületen csak a forrás kötelező megjelölésével használhatók.)

Néhány kép a rendezvényről:

prof_kemeny
Prof. Dr. Kemény Lajos üdvözli a világnapi ünnepség résztvevőit.

vilagnap_17
A közönség - 1.

vilagnap_17_
A közönség - 2.

panorama
Közös ebéden