Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A pszoriázis világnap logója

Ahogyan 2006-tól hagyományosan minden év októberének végén, a Szegedi Pszoriázis Egyesület közhasznú szervezet 2018. október 27-én is megtartotta a pszoriázis világnapi megemlékezést.  

Az egyesület elnöksége fontosnak tartja ennek a világnapnak a méltó és hangsúlyos kiemelését, mert ez az a nap az esztendőben, amikor lehetőség nyílik arra, hogy a betegséggel kapcsolatos ismereteket népszerűsítsük, a mai divatos kifejezéssel: érzékenyítsük a társadalmat. A világnap lehetőség arra, hogy az egészséges emberek között próbáljuk nyomatékosabban oszlatni a pikkelysömörrel összefüggő aggályokat és félelmeket, tulajdonképpen hogy megpróbáljuk szalonképes­sé tenni a pszoriázist.

A rendezvény megtartására idén is a szokott helyen, a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Simon Miklós termében került sor.

Az egyesület elnöksége, ahogyan minden évben, az ünnepségre idén is meghívta a Magyarországon működő többi pikkelysömörös szervezetet. A meghívást örömmel fogadta a Pécsi Pszoriázisbetegek Egyesülete (5 fős küldöttséggel volt jelen), a budapesti Pikkelysömörrel Élők Baráti Társasága (jelen volt a csoport vezetője), valamint a budapesti Semmelweis Pszoriázis Klub (az MPKE kötelékébe tartozó klubot egy fő képviselte). Az ünnepi összejövetelen nem tudott részt venni, de levélben üdvözölte a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete (MPKE), az Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesülete (APBE, Budapest), továbbá egy budapesti gyógyszerkereskedelmi cég.

Délelőtt fél 10 körül már érkeztek is az első vendégek a szegedi bőrgyógyászati klinikára, és 11 órára, a rendezvény kezdetére szép számú közönség gyűlt össze. Az egyesület elnökének megnyitó szavai után Szabó-Kádas Judit zenetanárnő tanítványai léptek fel, a közönség gyönyörködhetett a kis művészek hangszeres és ének előadásaiban (zongorán hallhatta Blanka, Barbara, Gréta, Lora és Noémi játékát, illetve élvezhette Liliána énekét).

Köszönet ezért a fellépésért Szabó-Kádas Judit tanárnőnek is, a kis művészeknek is, és mindazoknak a kedves szülőknek, akik elkísérték a fellépő gyermekeket.

Az alkalmi kis hangversenyt követően Hullmann László, az egyesület elnöke szólt a pikkelysömörös betegek világnapjának fontosságáról. (Az ismertető itt olvasható.)

A Tanult Beteg Program keretében ezután sor került két szakelőadásra. Az első dr. Kui Róbert klinikai szakorvos előadása volt, aki folytatta a 2018. júniusában megkezdett „Igazságok és tévhitek a pikkelysömörről” című, nagy sikert aratott előadását.

A mintegy félórás előadásról részletesebben itt lehet információt találni (videóval).

Az ünnepi rendezvény második szakmai előadását dr. Szabó Csanád klinikai pszichológus tartotta „Tévhitek a pszichológiai támogatásról” címmel.  

A bő 30 perces előadásról készült felvétel itt tekinthető meg.

Az előadások után a rendezvény résztvevői az őszi napsütésben átsétáltak a közeli Semmelweis Ételbárba, ahol szerény közös ebéd keretében folytatták a beszélgetést, barátkozást.

Néhány kép a rendezvényről:

1. A közönség (részlet).

2-3-4. Közös ebéden.

A pszoriázis világnapi megemlékezés délután 4 órakor fejeződött be.

A rendezvényről készült fényképek megtekinthetők az egyesület Facebook-oldalán, ahonnan le is tölthetők. A fényképek felhasználása a forrás kötelező megjelölésével lehetséges.