Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Magyarországon először október 29-én lesz az első Psorasis Világnap hazánkban

A közfelfogás szerint a psoriasis nem annyira betegség, mint inkább csak kozmetikai probléma. Holott amint azt egy mai sajtótájékoztatón Kemény Lajos professzor, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatója bizonyította, a kórral foglalkozók
pszoriázisos testfelületszámára már triviális, hogy nem kozmetikai, hanem genetikai alapokon nyugvó autoimmun betegségről van szó, amely a betegek fizikai és mentális állapotát jobban rombolja, mint a cukorbetegség, vagy a szívinfarktus.

Krónikus, soha meg nem gyógyuló betegségről van szó, amelyben a világon 125 millióan, de hazánkban is legalább 200 ezren szenvednek. Helyzetüket az is rontja, hogy a psoriasis előbb-utóbb olyan társbetegségeket vonz, mint a cukorbetegség, depresszió, különböző izületi bántalmak. S mivel csak időszakosan érhető el tünetmentes állapot a pikkelysömörös betegeknél, érthető, hogy egy 18 ezer beteg részvételével végzett kutatás szerint 78 százalékuk nincs megelégedve a kezeléssel. Holott ma már különböző kezelésekkel elérhető hosszú tünetmentes állapot is.

Az elégedetlenség oka így részben az, hogy a magyar betegek tájékozatlanok, nem ismerik eléggé a lehetőségeiket. Ezért is van jelentősége annak, hogy október 29-én végre hazánkban is megrendezik a Magyar Dermatológiai Társulat segítségével az első Psoriasis Világnapot, azt is remélve ettől, hogy a jövőben megváltozik a psoriasis kezelésének Tb-támogatása is. Ma még ugyanis ez a betegség nem kapja meg azt a támogatást, amit a hasonló krónikus betegségek. Ahogyan azt a tájékoztatón Dr. Hodinka László reumatológus főorvos ismertette, hosszútávon a tébének is megérné, mert kevesebb leszázalékolt, izületi problémák miatt munkaképtelen beteget kellene támogatnia.

(Eredeti itt olvasható)


2006. október 29.

Az első psoriasis világnap Magyarországon

A bőrgyógyászati megbetegedések súlyosság és gyakoriság alapján egyik legjelentősebb csoportját a psoriasis alkotja. A betegség súlyossága és gyakorisága és krónikus volta mind a társadalomra, mind a betegekre jelentős terheket ró. Az európai országokban az össznépesség mintegy 1.4-2%-át érinti a megbetegedés. Az összes beteg mintegy 10%-ánál ízületi érintettség lép fel, ami akár deformáló izületi gyulladáshoz, mozgás-korlátozottsághoz vezethet. Magyarországon 140-200 ezerre tehető a pikkelysömörben manife szt módon vagy látensen érintettek száma. Közülük 1-5%-ra becsülhető azoknak az aránya, akiknek kezelése kifejezett problémát jelent, ugyanis sem a hagyományos helyi kenőcsös, sem pedig a szisztémás gyógyszeres kezelésekre nem reagálnak.

A psoriasisban szenvedő betegek jelentős része állandó kiterjedt bőrtünetektől szenved. Funkcionális képességeik, általános egészségi állapotuk és az életminőségük jelentősen romlik emiatt, a mindenki által jól látható bőrtünetek jelentős pszichés megterhelést rónak a betegek és környezetük számára, mely nem ritkán társadalomból, környezetből való kirekesztettségig mélyül. A kellemetlen és időigényes helyi kezelések is nagymértékben rontják az életminőséget. A súlyos izületi gyulladással járó szövődményes esetek pedig mozgáskorlátozottsághoz, rokkantsághoz vezethetnek.

A beteg állapotától függően kialakított, előre megtervezett és az állapot alakulásának megfelelően felépített kezeléssel a betegség ma azonban már hatásosan tünetmentesíthető. A korszerű innovatív gyógyszergyártás eredményeinek köszönhetően rendelkezésre állnak azok a helyi kezelések és szisztémásan adható gyógyszerek, melyekkel a betegek életminősége jelentősen javítható. Az enyhébb, csak kisebb kiterjedésű bőrtünetekkel járó esetek kezelésére új hatóanyagokat tartalmazó, könnyebben alkalmazható lokális készítmények állnak rendelkezésre. Az igen súlyos bőr vagy ízületi érintettséggel is járó betegeknél pedig a legkorszerűbb -úgynevezett biológiai válaszmódosító- kezelésekkel lehet kiváló eredményeket, többségében tartós tünetmentességet elérni. Sajnos Magyarországon a pikkelysömörben szenvedő betegek jelentős része még mindig nem részesül a megfelelő kezelésben. Régóta tartó betegségüknek tüneteibe belenyugodva nem keresik az új lehetőségeket, az ezekről szóló megfelelő információ nem jut el hozzájuk. A Nemzetközi Psoriasis nap legfőbb célja, hogy nagyobb publicitást kapjon az a tény, hogy léteznek új és hatásos kezelési lehetőségek, mely minden betegnek egy új esélyt jelentenek a betegség okozta szenvedésektől való szabadulásra.

A nagyvilágban a psoriasis világnap 2004 óta kerül megrendezésre. A világnap legfontosabb üzenetei a következők:

  • A psoriasis a szervezet egészét érintő betegség
  • A psoriasis nem kozmetikai rendellenesség, hanem betegség
  • A pikkelysömör nem fertőző
  • A pikkelysömörben szenvedő betegek részére biztosítani kell a megfelelő kezelést
  • A pikkelysömörben szenvedő 125 millió beteg szavát meg kell hallgatni

 world psoriasis day

(Eredeti itt olvasható.)