Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

2011. október 28-án délután 3 órakor tartotta 2011. évi pszoriázis világnapi, ünnepi összejövetelét a Szegedi Pszoriázis Klub. Szokás szerint a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika oktatótermében gyülekezett a tagság – viszonylag kevés számban, de lelkesen. Többen már előre jelezték távolmaradásukat, néhányan maguk helyett csak jókívánságaikat küldték, illetve pár nappal korábban Szegeden járva az Ambulancián hagyták ajándékukat, mellyel az ünnepi műsor utáni szerény vendéglátáshoz kívántak hozzájárulni.

Hullmann László, a Klub vezetőségi tagja köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy 2004-ben, abban az évben, amikor a pikkelysömörös betegek érdekeinek védelmében Svédországban a világon először szerveztek psoriasis világnapot, abban az évben alakult meg a Szegedi Klub. Akkor még csak három civil szerveződési forma volt az országban (egy Budapesten, egy Debrecenben, és a szegedi klub). Az eltelt hét év alatt lassan tízre szaporodott a pikkelysömörös betegek érdekeit képviselő civil szervezetek száma: ma már működik a Budapesti Semmelweis Psoriasis Klub, a debreceni Hajdúsági Pszoriázis Klub, a Harkányi Pszoriázis Klub, a Kaposvári Pszoriázis Klub, a Kecskeméti Pszoriázis Klub, a Pécsi Pszoriázis Klub és a szegedi klub, továbbá számon tartunk két alakulóban lévő szerveződési formát is: az egrit és az ózdit – mindezek a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete felé gravitálnak, illetve a budapesti Magyar Psoriasis Betegek Egyesülete, és annak működését támogató budapesti Magyar Psoriasis Alapítvány.  

Dr. Gyulai Rolland egyetemi docens, a Magyar Dermatológiai Társulat Psoriasis Szekciójának elnökeDr. Gyulai Rolland az üdvözlő szavak után javasolta, hogy a psoriasis világnap szóljon ma a civilekről, akik ugyan betegek, de ugyanolyan tagjai a társadalomnak, mint bárki más. A nap témájának kapcsán elmesélt egy anekdotát az Európa-hírű Kaposi Mór bőrgyógyászról, aki elsőként foglalkozott hivatásszerűen pikkelysömörös betegek gyógyításával.

 

Ezt követően Kovács Katalin klubelnök mondta el „A Szegedi Pszoriázis Klub hét éve a pikkelysömörös betegekért” című ünnepi beszámolóját. (A beszámoló itt olvasható.)

Knoska Attila, a Kecskeméti Pszoriázis Klub elnöke az új kecskeméti klub üdvözletét tolmácsolva tájékoztatta a megjelenteket a kecskeméti világnapi műsorról, és elmondta, hogy ő személyesen továbbra is a szegedi klub tagja marad, hiszen ehhez a csapatkoz tartozott éveken át.

A beszámolók után a meghívóban beígért meglepetés következett: rövid, lendületes műsort mutatott be a csanádpalotai Vadvirág néptánccsoport alkalmi kisegyüttese. Az általános iskolás tanulók tánccsoportja a hely lehetőségeihez alkalmazkodva léptek fel, s általános tetszést arattak. A csoportot Badicsné Szikszai Zsuzsanna tanárnő vezette és a táncokat is ő tanította be. Az biztos, hogy ilyen csárdást régen láttak a Bőrklinika ódon falai között…

Az ünnepi műsor után egy kis csevegés, amolyan batyus „terülj asztalkám” következett, a betegek és a vendégek aprósütemény, üdítő mellett beszélgettek egy félórácskát, és a megemlékezés háromnegyed öt körül ért véget.

A közönség - részlet

Badicsné Szikszai Zsuzsanna tanárnő táncosai

Badicsné Szikszai Zsuzsanna tanárnő táncosai

Badicsné Szikszai Zsuzsanna tanárnő táncosai

A műsor után...

...baráti - sorstársi eszmecsere