Szegedi Pszoriázis Egyesület

Arthritis psoriaticás betegek hírlevele – 2016 december – 2017 március

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Decemberi összejövetelünk egyszerre volt ünnepi és szakmai. Előadónk dr. Bodnár Andrea egy új, hasznosnak tűnő kezdeményezésről számolt be (levelünk hátoldalán szólunk róla). Az ünnepi rész hangulatát kedves zenészismerőseink, Szilvásy Viktória és férje, Rudolf András művészek adták meg. Meghallgattunk egy elbeszélést (Bolti betlehem volt a címe), s ezt közrefogva elénekeltük Weöres Sándor két megzenésített versét.

Legközelebb: 2017. március 14-én, kedden tartjuk évzáró közgyűlésünket, 14 órai kezdettel a BIK földszinti tanácstermében (1023 Bp. Frankel Leó út 54.). Az érvényes szavazáshoz szükséges határozatképesség végett második időpontként a 14.30 órát hirdetjük meg, mely esetben 14-órától Dr. Becker Krisztina (bőrgyógyász, a SOTE adjunktusa) Bőrgyógyász szemével a pikkelysömörről” című előadását hallgatjuk meg.

A közgyűlés napirendje:

   ■ Évzáró közgyűlés (közhasznúsági beszámoló az APBE tevékenységéről és pénzügyi helyzetéről)

   ■ Előterjesztés a 2017. évi terveinkről.

Fontos kérés: egyesületünk további működéséhez szükségünk van az SZJA 1%-ából származó bevételre. Kérjük Tagtársainkat, hogy rokoni és ismeretségi körükben keressenek számunkra támogatókat. Adószámunk: APBE 18104659-1-41 Előre is köszönjük a közreműködést!

Dr. Bodnár Andrea előadásáról

Előadónk abból a tapasztalatból indult ki, hogy a betegek sokszor bizonytalanok, feledékenyek, kedvetlenek és elvesztik a reményüket. Bizonytalanok a betegség természetét illetően és abban is, hogy mennyire kell magukat kímélniük, vagy éppen edzeniük, terhelniük. Elfelejtik a gyógyszer adagolását, elhúzódó kezelés esetén pedig ellankadnak. Sajnos nincs annyi orvos (de talán nem is az ő feladatuk), hogy minden kis ügyben (ami viszont a beteg és gyógyulása szempontjából nem elhanyagolható apróság) rendelkezésre álljanak.

Ezért alakult – külföldi mintára – egy olyan társaság, amelyiknek munkatársai ezt az űrt igyekszenek betölteni. Az orvossal egyetértésben, az ő nevében rendszeresen felkeresik betegeiket levélben, telefonon (mintha családtagok lennének). Ebben kedvesen érdeklődnek állapota felől, és mindig adnak fontos tanácsokat is a gyógyulás érdekében. Ezáltal elsősorban a beteg lelki karbantartását végzik, közvetve viszont testi gyógyulását is előmozdítják. Ízelítőül alább közzé tesszük egy ilyen, Rheumatoid arthritisben szenvedőknek szóló levél részletét:

 

A mindennapi életvitelhez gyógytornásza különféle segédeszközöket tud ajánlani. A legkisebb változtatás is óriási segítség tud lenni, az elektromos konzervnyitótól elkezdve a karos csaptelepig. Ne szégyelljen segítséget kérni! Az alábbiakban pár tippet olvashat a mindennapi élet megkönnyítésére.

Kerti munkavégzés:

□ Váltogassa a munkákat, és sokszor álljon meg pihenni!

□ Kerülje a kalapács és a metszőolló használatát, ezek túlterhelik az ízületeket!

□ Praktikus az emelt virág- és zöldségágyások kialakítása és az évelő növények ültése.

□ Viseljen nagy, zsebes kötényt, hogy a kisebb tárgyak mindig kéznél legyenek!