Szegedi Pszoriázis Egyesület

Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesülete (APBE)

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Az arthritis psoriatica (AP) a psoriasis (ejtsd: pszoriázis = pikkelysömör) szövődményeként fellépő idült ízületi gyulladás (= arthritis, ejtsd: artritisz).

A Magyarország lakosságának 2–3%-át érintő, pikkelysömörben szenvedő betegek mintegy 10%-ánál társulhat a pikkelysömörhöz ízületi gyulladás is. Ebben a betegségben ma hazánkban – becslések szerint – 10–20.000 ember szenved.

Az arthritis psoriartica esetén jelentkező ízületi elváltozás többnyire aszimmetrikus, és számos formában a kézujjak végízületeinek érintettségével jár. A gerincízületek gyulladása a férfiakra, míg a kezek vagy a lábak kis ízületeié (utolsó ujjpercek) a nőkre jellemzőbb. A férfi−nő arány körülbelül ugyanolyan, mint népességben mérhető előfordulási arány. A betegség leggyakrabban 20-40 éves korban lép fel.

arthritises kezekAz artritiszes betegek és a pikkelysömörös betegek között a különbség voltaképpen csupán csak annyi, hogy a pikkelysömörösök között van olyan beteg, akinek még nincs idült ízületi gyulladása, de…

Éppen ezért egyesületünk honlapján helye van az atritisszel kapcsolatos ismeretanyagoknak is. Különösen pedig helye van az artristiszes betegek érdekvédelmével Magyarországon egyedül foglalkozó egyesületnek, az Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesületének (APBE).

Az APBE adatait ugyancsak honlapunkon találja meg a kedves Látogató (kattintson ide).

Az egyesület ezekben a napokban kezdi terjeszteni a Nemzeti Betegfórum segítségével nyomtatott ismeretterjesztő szórólap-anyagát, amely itt olvasható.

Amennyiben a honlapunkra látogató artritiszben (is) szenvedő beteg szívesen csatlakozna ehhez a 2001 óta működő közhasznú egyesülethez, ennek a (kattintson ide:) Jelentkezési lapnak a kitöltésével teheti azt (a PDF fájl letölthető, nyomtatható).