Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk, a psorinet.hu honlapon „sütiket" (cookie) használunk. Ha a továbbiakban a beállítások változtatása nélkül marad honlapunkon, akkor azt feltételezzük, hogy Ön elégedett azzal, amit a „süti" használatával a psorinet.hu weblapon megkap. A sütit természetesen bármikor elutasíthatja, törölheti is számítógépéről, de ez esetben nem biztos, hogy a honlap minden funkciója megjeleníthető. Részletesebben itt: Wikipédia. A jobb oldali (kék) gombra kattintva elutasítja a sütit, és úgy lép tovább.

A pszoriázis nem fertőző.
Egyformák vagyunk.

= RECEPTEK

Spárgás omlett

Hozzávalók:

egy kis fej vöröshagyma vagy 2-3 szál újhagyma;
½ kg zöldspárga;
3 tojás;
fél citrom reszelt héja;
zsírszegény reszelt sajt.

A hagymát megfonnyasztom kevés olajon. A spárgát megmosom, és kb. 1 cm-es darabokra vágom. A felvágás előtt meghajlítom, eltöröm és a zsengébb részét használom fel. Lejjebb a szár rostosabb, fás lehet. (Ezt a részét húslevesbe főzöm bele.) A feldarabolt spárgát kicsit megpirítom, majd sózom, borsozom és fedő alatt, alacsony lángon puhára párolom. Közben a tojásokat feltöröm, villával felverem. Ha a spárga puha, akkor a tojást ráöntöm és visszateszem a fedőt, szintén alacsony lángon hagyom, hogy a tojás „megdermedjen”. Reszelt citromhéjjal ízesítem, megszórom zsírszegény reszelt sajttal, ekkor már lezárom a lángot, de a fedőt visszateszem, hogy a sajt olvadjon rá.

 

Zöldborsós omlett

 Ugyanúgy készül, mint a spárgás, csak sárga helyett zöldborsót használok és reszelt citromhéj helyett friss aprított mentát.

 

Zabpelyhes palacsinta, gyümölcskompóttal

Hozzávalók:

3 egész tojás;
csipet só, csipet cukor;
12 dkg zabpehelyliszt (vagy darált zabpehely);
1,5 dltej;
1 kávékanál sütőpor;
tetszőleges gyümölcs;
édesítőszer, vagy cukor, citromhéj.

A tojásokat szétválasztom. A sárgájához hozzáadom a zabpehelylisztet (vagy egyszerűen a kávédarálóban darált zabpelyhet), a sütőport, a sót és a tejet, majd addig keverem, amíg sűrű, egynemű tésztát nem kapok. A fehérjét egy csipet cukorral kemény habbá verem, majd óvatosan a tésztához forgatom. Ezután negyed óráig a hűtőben pihentetem. Előmelegített teflonserpenyőben aranybarnára sütöm a palacsinták mindkét oldalát.

Én rebarbarás eperkompóttal készítettem. A rebarbarát és az epret kicsit átmelegítem egy edényben, ízesítem citromhéjjal, cukorral. A palacsinta tésztájába pedig egy evőkanál kókuszreszeléket szórtam. Lehet almával, meggyel, cseresznyével, őszibarackkal, sárgabarackkal. A sárgabarackhoz a levendula jól passzol, az előbbiekhez pedig a fahéj.

 

Sajtfelfújt

Hozzávalók:

20 g zsírszegény sajt (esetleg lehet benne füstölt is);
4 tojás;
5 dkg vaj vagy margarin;
7 dkg liszt;
2,5 dltej;
ízlés szerint só, bors, friss vagy őrölt zsálya.

A sajtot lereszelem. A tojásokat szétválasztom. A vajat felolvasztom egy lábasban, beleszórom a lisztet és ráöntöm a tejet. Sűrűre főzöm. Leveszem a tűzről, hozzáadom a tojások sárgáját és csomómentesre keverem. Belekeverem a sajtot, ízesítem sóval, borssal, zsályával. A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan beleforgatom a sajtos masszába. 6 kisebb felfújtformát kikenek vajjal és megszórom zsemlemorzsával. A masszát egyenletesen elosztom a formákba és előmelegített (180-200۫C) sütőben megsütöm. Lehet tepsiben is sütni, akkor tetszőleges méretűre szeletelem.

 

Hagymás sült busa

Hozzávalók:

1 kg busaszelet
1/2 dl kókuszolaj
50 dkg vöröshagyma
4-5 db kápia paprika
1-2 dl zöldség alaplé
őrölt pirospaprika, bors, petrezselyemzöld, só

Elkészítés:

 

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vagy kis kockákra vágott paprikát, tovább sütjük, majd megsózzuk, meghintjük őrölt pirospaprikával és végül az apróra vágott petrezselyemmel. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, beletesszük a halszeleteket, ráborítjuk a hagymát, sült paprikát, meglocsoljuk a zöldség alaplével és forró sütőben addig sütjük, amíg a folyadék teljesen el nem párolog. 

 

Tepsis cékla köret

Hozzávalók:

4 fej cékla,
2 fej lila hagyma,
5-6 gerezd fokhagyma,
1 db kaliforniai vagy kápia paprika,
2-3 darab édesburgonya,
só, bors, kakukkfű, oregánó, majoranna,
olívaolaj.

Elkészítés:

Kevés olívaolajon helyezzük el a zöldségeket egy tepsiben: nagyobb szeletekre, darabokra vágott, megmosott (de nem meghámozott) céklát, megpucolt édesburgonyát, darabolt lila hagymát, paprikát, fokhagymát és bármilyen más zöldséget, amit kedvelünk. Megszórjuk bőségesen fűszerekkel, pár csepp olívaolajjal gazdagítjuk és alufólia alatt 180-200 fokon sütjük 30-60 percig.

 

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások