Szegedi Pszoriázis Egyesület

A Kedves Látogató ebben a menücsoportban olvashat mindarról, ami a marosvásárhelyi  (Erdély) pikkelysömörös betegek életében, mindennapjaiban történik.

A Szegedi Pszoriázis Klub felvette a kapcsolatokat a Marosvásárhelyi Pszoriázis Klubbal, a jövőben szakmai segítséggel, tapasztalatokkal, közös programokkal, az erdélyi pikkelysömörös betegtársaink támogatásával segíti ennek a betegszervezetnek - alapítványnak a munkáját.

A segítségnek egyik formája az is, hogy honlapunkon lehetőséget adunk az erdélyi betegtársaink életével, munkájával kapcsolatos tájékoztató anyagok internetes közzétételére.  

Küldetésen...

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Isten hozott! – köszöntött bennünket október 10-én, csütörtökön este fél 10 után a marosvásárhelyi Bőrgyógyászati Klinika igazgatója, dr. Fekete Gyula László egyetemi adjunktus. Mintha évek óta ismernénk egymást, mintha már réges-régen nemhogy ismerősök: jó barátok, vagy távoli múltból felbukkanó kedves rokonok lettünk volna, nem pedig először látott, félezer kilométerről idecsöppenő ismeretlenek. Életünkben először jártunk Marosvásárhelyen, és mégis elsőre, egyből megtaláltuk a város központjában a Kultúrpalotát, tudtuk, hogy hol a városközpont, és hazaérkező rokonként szorítottunk kezet vendéglátónkkal. Percek alatt otthon éreztük magunkat.Marosvásárhely központjaA házigazda vendégszerető köszöntése után pedig már úgy éreztük: régóta barátok vagyunk. 

Idén januárban kezdődött a kapcsolat keresése, január óta folytattunk levelezést a marosvásárhelyi bőrklinika igazgatójával. Tőle tudtuk meg, hogy Erdélyben, vagy szélesebben fogalmazva: Romániában a lakosságnak több mint 3%-a (némelyek szerint in­kább 4) érintett a pikkelysömörben, de egyetlen civil szervezet sem foglalkozik a pikkelysömörös betegekkel. Az elmúlt néhány hónap alatt kialakultak a kapcsolatfelvétel körvonalai, megfogalmazódtak azok a közös tervek és elképzelések, melyek alátámasztották az együttműködés szükségességét, a határon átnyúló kapcsolatok fontosságát.

A marosvásárhelyi Bőrgyógyászati Klinika bejárataAlapos előkészítés után indult el a Szegedi Pszoriázis Klub három fős küldöttsége ez év október 10-én kora délelőtt, és érkezett célba későn este. Házigazdánk elkísért bennünket a szálláshelyünkre, majd rövid beszélgetés után pihenni tértünk.

Dr. Fekete Gyula László adjunktus úr másnap reggel már kilenc órakor várt bennünket, és elkísért a Bőrgyógyászati Klinikára, ahol egy lelkes orvoscsapattal találkoztunk: fiatal szakemberekkel, akik felvállalták, hogy a Klinika támogatásával átsegítik az alakulási–születési időszak nehézségein az első romániai pikkelysömörös betegszervezetet, felkarolják a munkát. Az ismerkedést, a klinika bemutatását, rövid beszélgetést követően mintegy másfél óra után rövidke városközponti séta során ismerkedtünk Marosvásárhellyel, és a tervezett program szerinti megbeszéléseket már az unitárius egyház közösségi termében folytattuk. Az unitárius egyház közösségi termébenItt találkoztunk Tóth Anikó nyugalmazott nyelv- és irodalomtanárral, a betegszervezet vezetőjével is. Megismerkedtünk a pikkelysömörös betegek kezelési lehetőségeivel, a betegszervezeti munka lehetőségeivel, baráti beszélgetés keretében cseréltük ki tapasztalatainkat. Szó esett arról is, hogy a marosvásárhelyi betegtársak a saját lehetőségek megalapozásáig helyet kapnak a szegedi klub honlapján, külön menüben jelennek majd meg a tudósítások a klub, pontosabban a Marosvásárhelyi Pszoriázis Alapítvány életéről, munkájáról.

A szakmai megbeszélést követően Nagy László esperestől tartalmas ismeretgyarapító előadást hallottunk az unitárius egyház marosvásárhelyi történetéről, megtekintettük a Teleki-Bolyai Könyvtárat (Bibliotheca Telekiana), azaz, ahogyan a helybeliek nevezik: a Téka könyvesházat.

Történelmi műemlék - tábla magyar felirat nélkül...Ebéd utána Marosvásárhelytől hatvan-egynéhány kilométerre levő Segesvárra látogattunk, nem a várost néztük meg, hanem a várat, Erdélyország egyetlen olyan várát, amelyben ma is laknak. Megannyi magyar történelmi emlék, megannyi magyar kulturális hagyaték rejtőzködik itt (a Petőfihez kapcsolódó emlékekről nem is szólva!), szó szerint rejtőzködik, mert az egész várban egyetlen magyar feliratot nem találtunk…

Visszatérve szálláshelyünkre, egy, az esti megbeszélést követő közös vacsorával zártuk a gazdag programot. Sajnálatunkra, megtudtuk azt is, hogy a marosvásárhelyi küldöttség – sajnos – idén már nem tud Szegedre látogatni, mert pontosan a pszoriázis világnap szegedi ünnepségének idején tartják Marosvásárhelyen a romániai bőrgyógyászok kongresszusát, de megállapodtunk, hogy 2014 tavaszán mostani házigazdáink lesznek Szegeden a vendégeink.Házigazdáinkkal

Harmadnap, október 12-én kora délelőtt nekivágtunk a félezer kilométeres visszaútnak: Ildikó Szeged felé kormányozta a szegedi klub három fős küldöttségét szállító autót...

  

 

  

 

 

Segesvár város panorámája - pillantás a várból