Szegedi Pszoriázis Egyesület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

   Május 31-én a budapesti Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika oktatótermében tartották meg a magyarországi pszoriázisbetegek „Pikkelysömörrel élők országos találkozója” elnevezésű rendezvényét. A találkozó társszervezője a klinikán működő Semmelweis Pszoriázis Klub volt.
A rendezvény résztvevőit dr. Kárpáti Sarolta professzor, a klinika igazgatója Bencés Ilona klinikai főnővér, a rendezvény háziasszonyaköszöntötte, ezt követően Bencés Ilona klinikai főnővér, a rendezvény háziasszonya a klinika két jeles szakorvosának adta át a szót, akik előadást tartottak a mintegy száz fős közönségnek. Elsőnek dr. Wikonkál Norbert egyetemi docens részletesen ismertette a pszoriázis kezelésének speciális kérdéseit, őt követte dr. Holló Péter egyetemi docens, aki a pikkelysömör kezelésének jövőjéről tartott előadást. A tervezettnél hosszabbra nyúlt két előadást követte egy rövidebb áttekintés a betegszervezetek érdekképviseleti szerepéről (Hullmann László, Szeged), majd ismét dr. Holló Péter egyetemi docens rövidebb előadása következett, aki orvosi szempontokból mutatott rá a betegklubok munkájának szükségességére.
   „Átváltozás – ahogyan mi csináljuk” – ezzel a címmel Bencés Ilona klinikai főnővér tartott ismertető előadást a Semmelweis klinikán alkalmazott betegfelmérési és kezelési módszerekről, őt pedig Német Borbála Katalin okleveles pszichológus követte, aki „Megalázás, avagy hogyan törjünk ki az ördögi körből?” című előadásában a pikkelysömörös betegek lelki problémáival foglalkozott. Dr. Bondár Andrea, a Leo Pharma kft. orvos-igazgatója a
Fülöp Gábor szobrászművész alkotása a pikkelysömörről. cég QualityCareTM néven futó (magyarul is elérhető) honlapját ismertette a hallgatósággal. Jakó Erika, a helybeli pszoriázis klub tagja pedig „Pszoriázis a művész szemével” című előadásában beszámolt a saját betegségének rövid történetéről, illetve arról, hogy a közelmúltban részt vett egy nemzetközi projektben („Látószögek”), amelyben kortárs képzőművészek mutatták be mindazt a terhet, amit a pikkelysömör jelent a hétköznapokban a betegeknek. Jakó Erika benyomásainak elbeszélése alapján készítette Fülöp Gábor szobrászművész azt a szobrot, amely a pikkelysömör művészi ábrázolása. (A szobor jelenleg európai körúton van, a résztvevők csak fényképet láthattak róla.)
   A klinika új részlegének megtekintése után már csak a megjelent betegklubok rövid bemutatására maradt idő, a bő másfél órás csúszás következtében ugyanis a programnak a magyarországi betegklubok jövőjével kapcsolatban „Együtt vagy külön?” címmel tervezett kerekasztal-beszélgetés része elmaradt.

/h/

A közönség - szegediek a találkozón - részlet

Szegediek a találkozón