Szegedi Pszoriázis Egyesület

A Hajdúsági Psoriasis Club

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A pikkelysömör, orvosi nyelven psoriasis az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség.  A népesség mintegy 1-2 %-át érinti. Hazánkban mintegy 200 ezerre tehető az érintett betegek száma. A látványos bőrtünetekkel, időnként ízületi érintettséggel járó betegség, életminőség rontó hatását gyakran a beteg és a környezete is nehezen viseli el. A társas kapcsolatok elvesztése, az információhiány miatt a betegek egy része izoláltan sok esetben nem megfelelő kezeléssel tengeti az életét.

A betegklub egy olyan önsegítő csoport, ahol a betegség, a hasonló problémák összefogást, sorstársi közösséget hozhat létre.

A Hajdúsági Psoriasis Club (továbbiakban HPC) megalakulása

A HPC 1995-ben alakult meg Debrecenben, az akkori DOTE Bőrgyógyászati Klinika igazgatója, Prof. Dr. Hunyadi János kezdeményezésével. Kezdetben negyedévenként voltak az összejövetelek a klinika tantermében. Ilyenkor felvilágosító előadásokon ismerhették az érdeklődők a betegség természetét, a kezelési lehetőségeket. Az évek során a klubtagok egyre jobban magukénak érezhették ezt a közösséget és a programok szervezésében is átvették.

A klub általános céljai

A psoriasis betegségben érintettek összefogása, érdekképviselete, tájékoztatása, a betegséggel kapcsolatos kezelési és gondozási irányzatok ismertetése felvilágosító előadások keretében.

A klub fontos feladatának tekinti a betegek valós, a mindennapi életvitelt befolyásoló problémáinak a megvitatását, az életminőség javítását. Társas programjaival a betegtársak szociális és mentális állapotán igyekszik javítani. Ezért évente közös kirándulást szervez, ahol a betegek, a családtagok és a kezelésükben közreműködő ápolók és asszisztensek is részt vesznek. Tapasztalataink szerint, a  szép táj, a közös élmények jó hatással vannak a klubéletre.

2006 óta a Debreceni Egyetem Egészség és Orvostudományi Centrum Bőrgyógyászati Klinikájával közös rendezvényt szervez, a psoriasis világnap alkalmából. Ilyenkor a szakelőadások mellet a klubtagok is előadásokkal készülnek. Az elmúl évben egy országos kezdeményezés részeként, az „Úszók éjszakája” programmal hívta fel a figyelmet a pikkelysömör betegségre.

2007 novemberétől a hazánkban működő psoriasis betegszervezetekkel szorosabbá vált a kapcsolatunk. Elindulhatott egy mozgalom, az országos betegtalálkozók.

 A klub tagja lehet:

Psoriasis betegségben érintett beteg, családtagja, érdeklődő, egészségügyi, szociális és mentális szakember, aki elfogadja a klub alapszabályzatát és támogatja a klubéletet.

 A klub a rendszeres összejövetelei:

Ideje: minden hónap első hétfője, 17 óra (július-augusztus nyári szünet)

 Helye: DEOEC Bőrgyógyászati Klinika, 4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.

Várjuk olyan betegtársak és érdeklődők jelentkezését, akik még nem találták meg azt a közösséget ahol a psoriasis betegségükről, a napi életvitelt befolyásoló gondjaikról szakemberekkel, sorstársakkal tudjanak beszélgetni. Várjuk olyan betegtársak jelentkezését is, akik szeretnének hasonló közösséget létrehozni.

Információs vonalaink:
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36305312722                                                                                   

Vatler Péterné Judit
klubvezető